ЩО ЇСТИ НА СНІДАНОК, ЩОБ ВІДЧУВАТИ ЕНЕРГІЮ ВЕСЬ ДЕНЬ?

389

Після сніданку часто буває 2 проблеми: відчувається розбитість і втома від ситної трапези, або дуже хочеться знову поїсти, навіть якщо часу після їжі пройшло мало. Це говорить про те, що сніданок був не правильним. Їжа вранці – це фундамент на весь день! Давайте розберемося, яким повинен бути правильний сніданок.
Хороший сніданок задає ритм нашого дня. Саме від нього залежить наше самопочуття протягом всього дня. Не слід ігнорувати сніданок, бо організм все одно візьме своє, до вечора розіграється апетит і шлунок вимагає їжі пізно ввечері. Випивайте склянку прохолодної води за 15 хвилин до їжі. Це допоможе «розбудити» травну систему.

ЕНЕРГІЯ З ВУГЛЕВОДІВ
Вранці нам потрібна енергія. А енергію, як відомо, ми отримуємо з вуглеводів. Існують швидкі і повільні вуглеводи. Їх різниця полягає в наступному: швидкі – вимагають менше часу на перетравлення, різко підвищують рівень цукру в крові і тут же дають нам енергію. Якщо енергія відразу не витрачена (а вона не витратиться відразу з ранку), то все з’їдене піде в жири, і, власне, відразу після цього піде енергія, і ми відчуємо сонливість і слабкість. Повільні вуглеводи, навпаки, довго перетравлюються і розмірено наповнюють нас енергією. При цьому з-за того, що засвоюються вони довго, то відчуття ситості залишається довше. Вуглеводи в добовому раціоні людини повинні становити близько 40%.

ЩО НЕ МОЖНА ЇСТИ З РАНКУ:
— Смажене, жирне – забудьте про яєчню з ранку. Це не здорова їжа.
— Білий хліб, булочки, макарони, солодкі вироби з борошна – це все швидкі вуглеводи і вони не дають енергію. Якщо любите хліб, то замініть його на слайсы або на цільнозерновий хліб.
— Пити лимонад, заводські соки, будьте обережні з кавою – воно спочатку дає енергію, а потім забирає її.
— Не рекомендується на сніданок їсти тільки білкову їжу. Вона створює фундамент для нашої м’язової маси, але вона не дає енергію. Для ранку це надто важка їжа. Залиште таку їжу на вечерю.

ЯКИЙ СНІДАНОК НАСИТИТЬ І ДОДАСТЬ ЕНЕРГІЇ

1. Каші з ягодами, фруктами, медом, сухофруктами, горіхами, кокосовою пастою, горіховою пастою (натуральної). Каші можуть бути абсолютно будь-які, крім каші з білого рису (це швидкий вуглевод). Міняйте крупи кожен день і вам не набридне такий раціон.

2. Смузі з фруктів і овочів. Для ситості можна додати пророщену зелену гречку, або пророщену пшеницю і перемолоти все в блендері. Можна робити фруктові коктейлі на будь-якому горіховому молоці.

3. Фруктові та овочеві салати. В овочевий салат можна додати кунжут або горішки.

4. Повільні вуглеводи містять всі продукти, багаті клітковиною. Можете спокійно включати їх в раціон.

Всі перераховані компоненти сніданку можна чергувати або поєднувати між собою. Смузі та коктейлі бажано пити до твердої їжі. Нехай кожен ваш сніданок буде особливо красивим, смачним і поживним!