Лобода — лікарський бурян!

448

Лободу вживають у вигляді відвару для очищення крові, при хворобах легенів, печінки і сечового міхура. Примочки і компреси з листя лободи прикладають до ран і виразок, використовують при запальних процесах на шкірі.

Влітку для примочок і відварів краще використовувати свіжі листя, оскільки в них зазвичай немає недоліку. Одним з основних лікувальних властивостей лободи є її здатність очищати організм від шлаків. Це відбувається завдяки великій кількості в ній клітковини і пектинів.

* Для очищення кишечника і печінки.
— Свіже листя 1-2 ст. ложки залити 200 мл окропу, кип’ятити на невеликому вогні 10 хв, настоювати 30 хв, процідити. Приймати по 1/2 склянки 2-3 рази в день місяць.

— Молоді листя і стебла пропустити через м’ясорубку, віджати. Пити по 1/4 склянки з 1 ст. ложкою меду за 20 хв. до їди 2-3 рази на день. Курс — місяць.

* Для здоров’я суглобів.
4 ст. ложки сухого подрібненого листя залити склянкою гарячої води, кип’ятити 15 хв, охолодити, процідити, довести об’єм до початкового. Приймати по 1 ст. ложці З рази на день до їжі постійно.

* При кашлі, застуді.
4 ст. ложки подрібненого листя залити 200 мл окропу, настояти 2 години, процідити. Пити по 0,5 склянки за годину до їди 3 рази в день.

* При стоматиті.
5 ст. ложок подрібненої трави залити 0,5 л окропу, настояти 1 годину, процідити, віджати, полоскати порожнину рота кілька разів на день.