Рослинні масла — інформація про кожному!

54

Про користь рослинних олій відомо всім. Але далеко не всі знають про унікальні властивості кожного з них.

Отже:

КУНЖУТНА ОЛІЯ

Легке по консистенції і солодкувате на смак кунжутне масло багате вітамінами, цинком і особливо — кальцієм. Тому його успішно використовують для профілактики остеопорозу і серцево-судинних захворювань. Кунжутне масло, відоме ще як «Сезамову», було дуже популярне ще в далекій давнині і завжди цінувалося своїми цілющими, гастрономічними і косметичними властивостями. У канонах лікарської науки» Абу-Алі-Ібн Сіна (Авіценна) призводить близько сотні рецептів заснованих на кунжутній олії. Також широко воно використовувалося і використовується до цих пір давньоіндійським вченням «Аюрведа», що користується повагою сучасної медицини, в якій, так чи інакше, застосовують методи і рецептуру цього стародавнього вчення. Нарешті всім відомо про широке застосування цього масла в народній медицині.

Кунжутна олія – це цінний харчовий та чудовий лікувальний продукт:
— дієво при різних легеневих захворюваннях, задишці, астмі, кашлі;
— рекомендується хворим на цукровий діабет;
— підвищує число тромбоцитів і покращує згортання крові;
— при ожирінні сприяє схудненню і зміцнює тіло;
— при лікуванні підвищеної кислотності шлункового соку;
— перешкоджає утворенню тромбів, відкриває закупорки;
— допомагає при шлунково-кишкових кольках, нефриті та пієлонефриті, сечокам’яній хворобі;
— використовується при недокрів’ї, внутрішніх кровотечах, гіперфункції щитовидної залози;
— застосовується як глистогінний засіб.

ЛЛЯНА ОЛІЯ

Це рослинне масло вважається жіночим, так як допомагає виробленню власного естрогену. Воно також є сильним антиоксидантом.
Лляне масло було відоме своїми корисними властивостями ще в Стародавній Русі. Його вживали всередину і використовували також як зовнішній засіб для догляду за шкірою і волоссям.
Воно обов’язково має бути присутнім у раціоні вагітних жінок: лляна олія містить велику кількість ненасичених жирних кислот Омега-3 (ніж у всім відомому риб’ячому жирі), необхідних для правильного розвитку головного мозку дитини. Достовірно відомо також, що вживання лляної олії в їжу знижує ризик інсульту на 40%.
Лляна олія містить велику кількість вітаміну Е, який є вітаміном молодості і довголіття, а також вітамін F, який попереджає відкладення «поганого» холестерину в артеріях, відповідає за гарний стан волосся і шкіри. Вітамін F сприяє зниженню ваги, за рахунок спалювання насичених жирів. Вітамін F в лляній олії легко взаємодіє в співдружності з вітаміном Е.
Лляна олія містить і такі необхідні нашому організму вітаміни, як вітамін А, який, омолоджує клітини шкіри, роблячи її більш рівною, гладкою і бархатистою, і сприяє росту волосся, а також вітаміни групи В, які благотворно впливають на ріст нігтів, здоров’я шкіри і рівновагу нервової системи.
Якщо приймати вранці натщесерце столову ложку льняного масла, то ваші волосся стануть більш пишним і блискучим, а колір шкіри буде більш рівним.
Можна робити також і маски для волосся з лляної олії. Для цього зігріта на водяній бані масло нанести на сухе волосся, закрити плівкою і теплим рушником, залишити години на три, потім змити звичайним способом. Така маска робить пересушені волосся менш ламкими, сприяє зростанню і блиску волосся.
При вживанні в їжу лляної олії треба враховувати, що цей продукт треба вживати без теплової обробки, так як при впливі високих температур воно псується: з’являється неприємний запах і темний колір. Тому краще всього лляною олією заправляти салати або вживати його в чистому вигляді.
Купуючи лляне масло, не забувайте, що зберігати його потрібно в холодильнику, в темній пляшці, і термін його зберігання обмежений.

ГІРЧИЧНЕ МАСЛО.

Гірчичне масло кілька століть тому можна було скуштувати тільки при царському дворі, в ті часи воно звалося «імператорським делікатесом». В гірчичному маслі є абсолютно всі жиророзчинні вітаміни, воно має специфічний аромат і пікантний смак, прекрасно підходить для заправки салатів, підкреслює смак овочів. До того ж салати з такою заправкою довше зберігають свіжість. Будь-яка випічка, у складі якої присутній цей продукт, виходить пишною і довго не черствіє.
За своїм дієтичним і гастрономічним властивостям воно значно перевершує популярне y нас соняшникову: тільки одного вітаміну D «імператорський делікатес» містить у півтора рази більше. Взагалі в гірчичному маслі є абсолютно всі жиророзчинні вітаміни. У ньому багато вітаміну А, що сприяє росту організму та підвищує імунітет, вітамінів К і Р, які покращують міцність і еластичність капілярів, загальнозміцнюючий речовини каротину. Крім того, в гірчичному маслі міститься вітамін В6, який грає найважливішу роль в азотистом обміні і процесах синтезу і розпаду амінокислот в організмі.
Багато дієтологів-натуропати вважають «імператорський делікатес» готовим ліками. Завдяки антисептичним і бактерицидним властивостям це рослинна олія чудово підходить для лікування шлунково-кишкових, серцево-судинних і простудних захворювань. Деякі медики рекомендують своїм пацієнтам в якості профілактичного засобу випивати щоранку натщесерце столову ложку гірчичного масла.

КУКУРУДЗЯНА ОЛІЯ.

Основними чинниками, визначальними дієтичні властивості кукурудзяної олії, слід вважати високий вміст в ньому ненасичених жирних кислот (вітаміну F) та вітаміну E.
Велика кількість вітаміну E в кукурудзяній олії сприяє зміцненню імунної системи людини. Цей вітамін називають ще «вітаміном молодості», оскільки він є антиоксидантом і уповільнює процеси старіння в організмі, впливає на обмінні процеси, на рівень холестерину в крові, покращує функціонування печінки, кишечника, жовчного міхура. Вітамін E в кукурудзяній олії незамінний при лікуванні «жіночих» і нервових хвороб.
Ненасичені жирні кислоти, що містяться в кукурудзяній олії, підвищують опірність організму до інфекційних захворювань і сприяють виведенню з організму надлишку холестерину. Нерафінована кукурудзяна олія здавна застосовувалося а народній медицині для лікування мігрені, нежиті і астми.

ОЛИВКОВА ОЛІЯ.

Великий Гомер називав оливкова олія «рідким золотом». Використовували оливкова олія ще з часів Древнього Єгипту. Олива була символом миру і чистоти, завжди цінувалася за численні корисні властивості для здоров’я.
Оливкова олія вважається найкориснішим з усіх рослинних масел. Воно нормалізує тиск, покращує роботу серця і органів травлення. Є дані, що при регулярному вживанні оливкової олії у кілька разів знижується ризик виникнення раку молочної залози. При зовнішньому застосуванні воно має дезінфікуючі і омолоджують властивостями.
Найкращим може вважатися оливкова олія екстра-класу (на його етикетці вказано італ. Olio d’oliva l extravergine або англ. extra virgin olive oil). У цьому оливковій олії кислотність зазвичай не перевищує 1%, і вважається, що чим нижче кислотність масла, тим вище його якість. Ще більш цінним вважається оливкова олія холодного віджиму» (англ. first cold press), хоча це поняття досить умовно — масло в тій чи іншій мірі нагрівається і при «холодному пресуванні».
Смакові якості оливкової олії погіршуються з часом, тому рекомендується вживати весь запас продукту протягом року.
Оливкову олію рекомендують зберігати в сухому, прохолодному (але не холодному), темному місці, далеко від різних запахів кухні, оскільки воно їх легко вбирає.

ГАРБУЗОВА ОЛІЯ.

Олія містить велику кількість біологічно активних речовин: фосфоліпіди, вітаміни В1, В2, С, Р, флавоноїди, ненасичені і поліненасичені жирні кислоти – ліноленову, олеїнову, лінолеву, пальметиновую, стеаринову. Має просто приголомшливий запах, консистенція трохи більш щільна ніж зазвичай.
Фармакологічні і клінічні дослідження вчених виявили наступні дії гарбузового масла:
— нормалізує діяльність передміхурової залози і попереджає розвиток аденоми;
— підвищує потенцію;
— корисно при атеросклерозі та ішемічній хворобі серця;
— запобігає утворенню каменів у жовчному міхурі;
— захищає печінку і покращує роботу шлунково-кишкового тракту;
— знижує рівень холестерину в крові;
— надає протизапальну дію;
— має противиразкову та антисептичну дію;
— захищає від сонячних опіків, прискорює регенерацію тканин;
— стимулює імунітет організму;
— чинить протигрибкову, протипаразитарний і антигельмінтну дію;
— покращує стан шкіри;
— сприяє відновленню і прискорення росту волосся і нігтів.

За цілющі властивості гарбузова олія в народі називають «Аптека в мініатюрі».
Гарбузова олія використовують найчастіше в якості заправки для салатів. Нагрівати ж його не рекомендується: в цьому випадку воно втрачає значну частину своїх корисних властивостей. Зберігати гарбузове масло слід в щільно закупореній пляшці в темному прохолодному місці.

КЕДРОВЕ МАСЛО.

Масло сибірського кедра – натуральний продукт, що представляє собою природний концентрат вітаміну Е, і містить велику кількість поліненасичених кислот, які не синтезуються в організмі, а надходять тільки з їжею.
З народної медицини відомо, що кедрове масло:
— володіє загальнозміцнюючою дією
— сприяє усуненню синдрому хронічної втоми
— підвищує розумові та фізичні можливості організму людини
— відновлює сили організму
— підвищує потенцію y чоловіків

Масло Сибірського Кедра в давнину називали засобом від 100 хвороб. Його цілющі властивості визнає не тільки народна, але й офіційна медицина. Результати проведених досліджень свідчать про високу ефективність кедрового масла в комплексній терапії при лікуванні наступних захворювань:
1. панкреатит, холестицит;
2. варикозне розширення вен, трофічні виразки;
3. виразкова хвороба дванадцятипалої кишки і шлунка;
4. поверхневий гастрит;
5. запобігає випадання волосся, ламкість волосся і нігтів;
6. поліпшує склад крові, сприяє підвищенню гемоглобіну;
7. регулює ліпідний обмін, т. e. знижує рівень холестерину в крові
8. ефективно при різних шкірних захворюваннях, опіках і обмороженнях.

Кедрове масло завжди вважалося делікатесом. Воно легко засвоюється організмом, володіє високими живильними і цілющими властивостями, багате вітамінами і мікроелементами. Масло кедрового горіха містить широкий набір корисних для організму людини речовин: поліненасичених жирних кислот, білків, вітамінів А, В, Е,D, F, 14 амінокислот, 19 мікроелементів.
Кедрове масло рекомендується додавати в салати для додання вишуканого смаку.
Використання Масла Сибірського Кедра для масажу в лазні або сауні дає ефект омолодження шкіри, робить її пружною і еластичною, а так само забезпечує профілактику шкірних захворювань.

АРАХІСОВЕ МАСЛО.

Арахісове масло широко використовується для смаження, фритюру, заправки салатів, для приготування соусів, для всіляких видів холодних страв, страви з тіста, в азіатській кухні.
Арахісове масло широко застосовується в медицині:
— при лікуванні гнійних і погано загоюється ран йому немає рівних;
— підвищує потенцію та лібідо;
— покращує пам’ять, увагу і слух;
— знижує рівень холестерину в крові;
— надає цілющу дію при захворюваннях серцево-судинної системи та порушеннях кровотворних функцій;
— нормалізує роботу нирок і жовчного міхура, одне з найкращих жовчогінних засобів;
— перешкоджає утворенню тромбів;
— надає заспокійливу дію на нервову систему;
— рекомендується людям, страждаючим надмірною вагою, шлунково-кишковими проблемами, хворобами печінки і нирок.
Арахісове масло абсолютно позбавлений холестерину.

МАСЛО ВОЛОСЬКОГО ГОРІХА.

Масло волоського горіха — це високопоживний продукт з цінними смаковими якостями:
— це чудовий поживний продукт в період відновлення після перенесених хвороб та операцій;
— сприяє загоєнню ран, тріщин, тривало не загоюються виразок;
— ефективно при лікуванні псоріазу, екземи, фурункульозу, варикозного розширення вен;
— чудовий засіб для схуднення і омолодження організму;
— знижує вироблення холестерину, зміцнює судинну стінку;
— знижує ризик кардіологічних захворювань;
— сприяє виведенню радіонуклідів з організму;
— рекордний вміст вітаміну Е — сильно тонізує і підвищує захист організму;
— чудовий засіб для схуднення.

ОБЛІПИХОВА МАСЛО.

Є унікальним цілющим маслом, відомим в глибоку давнину.
Обліпихова олія знайшло свою славу завдяки незвичайній цілющості. Унікальні властивості олії широко використовуються як в народній, так і традиційній медицині для лікування і профілактики цілого ряду захворювань.
Це масло має натуральним смаком і ароматом. Для профілактики його рекомендується додавати в салати в поєднанні з будь-якими іншими рослинними маслами. Також масло обліпихи можна використовувати для приготування будь-яких страв, надаючи їм незвичайний смак і збільшуючи їх харчову цінність.
Мало обліпихи – це продукт з високим вмістом каротиноїдів, вітамінів: E, F, A, K, D і біологічно активних речовин. Використовується як джерело бета-каротину.
Масло обліпихи чудово показав себе при лікуванні:

— запалень слизових травного тракту (застосовується в комплексній терапії виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки)
— гінекологічних захворювань: ерозії шийки матки, кольпітів, вагінітів, ендоцервіцитів.
— опіків, променевих і виразкових уражень шкіри, пролежнів, виразок шлунку, променевого раку стравоходу.
— хронічних захворювань верхніх дихальних шляхів: фарингітів, ларингітів, гайморитів.
— виразках рогівки ока.
— патологічних процесів прямої кишки.
— запальних захворюваннях ясен і пародонтозу.
— атеросклерозу.
— лускатого і висівкоподібного лишаю і нейродермітів.
— для швидкого загоєння ран, саден і інших уражень шкіри. При цьому, характерною особливістю обліпихової олії, є висока якість загоєння на місці ураження будь-яких рубців і шрамів.
— для відновлення шкірного покриву після сонячних і радіаційних опіків, прискорення формування тканин.
— проти зморшок, при веснянках та пігментних плямах, при вугрової висипки, дерматитах і шкірних тріщинах.
— покращує зір.
— попереджує утворення тромбів.

КОНОПЛЯНЕ МАСЛО.

Здавна конопляне насіння використовувалося в якості живильної і корисної їжі (у слов’янській традиції — конопляні коржі). Також стародавні слов’янські народи виготовляли і вживали в їжу смачне і дуже популярний у ті часи конопляне масло, яке володіє безліччю, майже забутих сьогодні, дуже корисних властивостей. Це масло є чудовою альтернативою оливковій, горіховий і вершкового масла.

Вживається воно як високоякісне масло для заправки салатів та інших холодних овочевих страв, з успіхом використовується при обсмажуванні на грилі, при смаженні на сковороді, в маринадах і соусах. За хімічним складом конопляне масло ближче інших до льняного масла, але на відміну від нього, це смачне масло має тонкий горіховий пікантний присмак. Конопляне масло, поряд з лляною олією, зеленими листовими овочами і риб’ячим жиром є одним з небагатьох продуктів харчування, що містять необхідну нашому організму неактивну форму полиненасыщенной жирної кислоти ОМЕГА — 3.