У королеві городів — гарбузі — все чудово і корисно: і м’якоть, і насіння, і квіти. Але вся цілюща сила цього дивного рослини сконцентрована в соку; вітамінний напій використовується в народній медицині як для загального оздоровлення, і для лікування та профілактики багатьох захворювань. У чому ж користь соку гарбуза, як правильно його приготувати і використовувати?
Зміст
-
Помаранчеве настрій
-
Склад і калорійність
- Таблиця: харчова цінність гарбузового соку
- Таблиця: мінеральний склад
-
Велика гарбузова користь
- Відео: користь гарбузового соку
-
Склад і калорійність
-
Соковиті рецепти
- Таблиця: лікування гарбузовим соком
-
Зроби сам
- Сонячний фреш
- Здоров’я в банку
- Застереження
- Відгуки
Помаранчеве настрій
Гарбуз — це не тільки смачна м’якоть і корисні насіння. Це ще й три-чотири літри відмінного свіжовичавленого соку. А якщо готувати його за іншою технологією, то напою вийде… в кілька разів більше! Але про технології — трохи пізніше.
Давно помічено: шанувальники гарбуза відрізняються міцним здоров’ям і життєлюбством. До речі, і помаранчевий, як гарбузова м’якоть, сонячний колір за канонами кольоротерапії вважається джерелом оптимізму і креативу.
Сік гарбуза — джерело здоров’я і життєлюбства
Сік цієї гігантської ягоди, заготовлений в сезон, є найбільш корисним з овочевих, обходячи в рейтингу навіть знамениту моркву. Він надовго зберігає всі свої найкращі якості і, що важливо, майже не втрачає їх при термічній обробці та консервації. З десяти тисяч відомих науці видів гарбуза не менше половини годяться для приготування соку.
Але немає особливого сенсу гнатися за екзотикою — королева наших городів гарбуз звичайна зібрала в собі всі цінні якості свого великого роду. Вона невибаглива, дає відмінний урожай, дуже смачна і корисна.
Склад і калорійність
В «тілі» гарбуза, майже як і в людському, міститься близько 90 відсотків структурованої води. Такий приємний збіг дозволяє в найкоротші терміни і без втрат розподіляти гарбузову користь. І, до речі, можна абсолютно не турбуватися про зайві кілограми — це єдиний бонус, якого ви не отримаєте від гарбуза.
Сік гарбуза поліпшить самопочуття, не додаючи зайвих кілограмів
При зовсім низької калорійності гарбузовий сік має дуже цінний і насичений хімічний склад.
Таблиця: харчова цінність гарбузового соку
Нутрієнт | Кількість на 100 г соку |
Калорійність | 22 кКал |
Білки | 1 г |
Жири | 0.1 г |
Вуглеводи | 4.4 г |
Органічні кислоти | 0.1 г |
Харчові волокна | 2 г |
Вода | 91.8 р |
Зола | 0.6 м |
Таблиця: мінеральний склад
Нутрієнт | Кількість на 100 г соку |
Макроелементи | |
Калій, K | 204 мг |
Кальцій, Ca | 25 мг |
Магній Mg | 14 мг |
Натрій Na | 4 мг |
Сірка, S | 18 мг |
Фосфор, Ph | 25 мг |
Хлор, Cl | 19 мг |
Мікроелементи | |
Залізо, Fe | 0.4 мг |
Йод, I | 1 мкг |
Кобальт, Co | 1 мкг |
Марганець, Mn | 0.04 мг |
Мідь, Cu | 180 мкг |
Фтор, F | 86 мкг |
Цинк Zn | 0.24 мг |
Дуже радує і асортимент вітамінів, пропонований гарбузовим соком, — цей цінний комплекс заслуговує більш докладного розповіді. У м’якоті — а відповідно, і в соці — гарбуза представлена практично вся група вітамінів В, міститься багато аскорбінової кислоти та каротину — в п’ять разів більше, ніж у моркві, яка традиційно вважається лідером у цій частині.
Каротину в гарбузовому соку в п’ять разів більше, ніж у морквяному
Унікальність цього бахчевого овоча — у високій концентрації вітаміну К, якого в інших плодах майже не буває. Разом з гарбузовим соком ми споживаємо і багато вітамінів РР, Е, D — це особливо важливо для росту і розвитку дитячого організму. «Фірмової» складової гарбуза можна вважати досить рідкісний вітамін Т, який активно розщеплює ліпіди, виводить їх і нормалізує вагу.
Високий вміст клітковини робить густий сік гарбуза відмінним природним сорбентом і забезпечує «генеральне прибирання» всього травного тракту, звільняючи його навіть від застарілих покладів багаторічних шкідливих відкладень, а заодно виводить і хвороботворні мікроорганізми.
Гарбуз — природний рекордсмен за вмістом вітамінів і мінералів
Гарбузовий сік — природний чемпіон за вмістом мінералів, в ньому багато таких цінних для людини елементів, як залізо, мідь, фосфор, цинк, калій, фтор, магній. Але головною цінністю «сонячного» напою є велика кількість пектинів, якими взагалі славиться гарбуз в народній медицині. Це чудові антиоксиданти, незамінні для жителів мегаполісів. Користь цього цінного з’єднання для людського організму важко переоцінити. Пектини сприяють:
- очищення печінки;
- нормалізації рівня глюкози, холестерину і артеріального тиску;
- прискорення метаболізму та виведення шкідливих речовин з організму;
- поліпшення стану судин і кровообігу.
У м’якоті і соку гарбуза дуже багато пектинів
Велика гарбузова користь
Цінні елементи, якими так багата гарбуз, швидко і без проблем засвоюються людським організмом, заповнюючи його часто виснажені ресурси. Сік у цьому сенсі — ідеальна форма споживання. Мінерали, вітаміни та інші біологічно активні речовини з нього практично відразу ж потрапляють за місцем призначення: в ті органи, де вони особливо необхідні.
Регулярне вживання гарбузового соку буквально на очах змінить вас до кращого і зовні, і зсередини. Освіжається колір і якість шкіри, поліпшується зір, підвищується працездатність і загальний життєвий тонус. Але це лише видимі прояви тієї величезної роботи, яку напій проробляє всередині нашого організму:
- очищає — виводить токсини, шлаки і радіонукліди;
- зміцнює — стимулює імунну систему;
- оновлює — прискорює обмінні процеси, відновлює тканини, органи, судини;
- нормалізує — налагоджує роботу всіх систем і організму в цілому;
- тонізує — знімає втомлюваність, додає сили і бадьорості.
Пийте гарбузовий сік — станете здоровіше, красивіше і молодше
Такий набір цілющих якостей дозволяє, поєднуючи приємне з корисним, застосовувати сік гарбуза для профілактики і лікування хвороб шлунково-кишкового тракту, печінки, нирок, нормалізації обміну речовин, а також функцій серцево-судинної і нервової систем.
Відео: користь гарбузового соку
Соковиті рецепти
Свіжовичавлений сік гарбуза є хорошим допоміжним засобом для лікування і профілактики багатьох недуг, але розглядати його як основну терапію не слід. У складних випадках попередня консультація з лікарем обов’язкове.
Вживання гарбузового соку добре доповнює основне лікування, призначене лікарем
Таблиця: лікування гарбузовим соком
Захворювання | Схема сокотерапії |
При геморої |
|
При хронічному панкреатиті і холециститі |
|
При захворюваннях печінки |
|
При виразці шлунка і гастриті |
|
При розладах кишечника |
|
При цукровому діабеті 2-го типу |
|
При захворюваннях ендометрію |
|
Зроби сам
Сік гарбуза, правильно приготований в домашніх умовах, вигідно відрізняється від того, який можна придбати в магазині. Ви самі можете проконтролювати якість вихідної сировини, а також бути впевненими, що в отриманому корисному продукті немає хімічних добавок, адже вони могли б звести нанівець цілющий ефект.
Гарбузовий сік домашнього приготування вигідно відрізняється від покупного
Сонячний фреш
Свіжовичавлений сік, безумовно, є самим корисним. Але, на жаль, зберігається він зовсім недовго — його бажано випити відразу після приготування або хоча б у найближчі 15 хвилин. Справа в тому, що під впливом кисню деякі його цінні компоненти занадто швидко окислюються і руйнуються.
Додайте в гарбузовий фреш шматочки льоду і пийте його маленькими ковтками, не поспішаючи
Додайте в склянку зі свіжовичавленим соком декілька кубиків льоду з мінеральної води — ця невелика хитрість дозволить зробити напій смачніше і призупинить окислення його корисних складових. До речі, можна приготувати фреш і з замороженої на зиму гарбуза — звичайно, для цього доведеться попередньо повністю розморозити кубики м’якоті.
Гарбузовий фреш готують у блендері або соковижималці
Щоб вихід соку був максимальним, використовуйте потужну електричну соковижималку. Для приготування фрешу краще вибрати молоду, з соковитою і пружною м’якоттю гарбуза — переспевший, пухкий плід більше підходить для приготування напою тривалого зберігання.
Здоров’я в банку
Якщо ви не знаєте, куди дівати великий урожай гарбузів, зробіть з них сік — не пошкодуєте. Така зимова заготівля дозволить зберегти помаранчеву користь не до наступного сезону, а втричі довше. Ви отримаєте дуже смачний і корисний напій, який за бажанням зможете урізноманітнити добавками інших овочів і фруктів: яблук, груш, селери, моркви, апельсинів і т. д. Чудовий вітамінний коктейль виходить з лимоном і медом. Експериментуйте на здоров’я, гарбуз цінує творчий підхід.
Додайте в сік гарбуза овочі, фрукти, пряні трави — вийде смачніше і корисніше
Заготовити цілющий сік на зиму нескладно — потрібно лише дотримуватися покрокових рекомендацій.
Сік гарбуза — цілюща заготовка не тільки на зиму, але і на весь рік, до наступного врожаю цього овочу
Застереження
Надмірна користь нерідко обертається шкодою — так і передозування гарбузового соку може призвести до небажаних наслідків, наприклад, до розладів у системі травлення. Однієї склянки фрешу з гарбуза достатньо для того, щоб організм отримав свою добову норму корисних речовин. Ця доза може бути свідомо збільшено вдвічі або навіть втричі в період лікування тих чи інших захворювань, але такий посилений курс повинен тривати не більше десяти днів, після чого слід зробити перерву хоча б на тиждень.
Гарбузовий сік дуже корисний, але зловживати ним не варто
Протипоказаннями до використання соку гарбуза є алергія на каротин або індивідуальна непереносимість інших компонентів цього чудового природного енергетика. З обережністю потрібно вживати смачне народний засіб гіпотонікам і людям зі зниженою кислотністю шлункового соку. Краще відмовитися від помаранчевого фрешу на період загострення хронічних захворювань внутрішніх органів; не принесе користі він і при важких формах діабету.
Дітям раніше півроку гарбузовий сік давати не можна. У період грудного вигодовування молодій мамі слід обмежити обсяг соку з м’якоттю, щоб не спровокувати у дитини підвищений газоутворення і кишкові коліки.
Гарбуз і її сік дуже корисні дітям, але важливо дотримуватися почуття міри і враховувати вік дитини
Відгуки
У мене гарбуз одну забрали, велику, спеціально щоб пити сік. У цієї жінки щось з горлом, не знаю, що і вона завжди п’є свіжовичавлений гарбузовий сік, з осені, протягом трьох місяців. Хоча каже, що сік без всяких доповнень неприємний.
tysia01
https://www.forumhouse.ru/threads/8616/
Чому гарбузовий сік краще вживати в суміші з морквяним і яблучним — максимальне засвоєння в цій комбінації вітаміну Т.
Маришка
https://www.forumhouse.ru/threads/8616/
Гарбузовий сік люблю з дитинства. Крім відмінного, натурального смаку, у нього є безперечна користь: він покращує травлення. Дуже часто майбутні матусі стикаються з проблемою стільця, коли м’язи кишечника розслабляються і він починає «лінуватися» працювати. Зізнаюся, мене ця проблема не оминула. Причому, коли не допомагав навіть настій чорносливу, гарбузовий нектар впорався на ура — чистить кишечник практично моментально, відразу після вживання.
Світлана Сєвєрова
http://irecommend.ru/content/polezen-ne-tolko-malysham-no-i-budushchim-mamochkam
У гарбузовому соку високий вміст вітаміну А і Е, вони борються з передчасним старінням. А чи знаєте ви, який ще рідкісний вітамін містить цей своєрідний сік? Це вітамін Т, саме він і допомагає запобігти ожирінню і засвоюватися грубої і важкої їжі в нашому організмі. Крім усього перерахованого, гарбузовий сік корисний чоловікам для підтримання сексуального тонусу!
Світла
http://www.divomix.com/forum/kakie-soki-luchshe-pit/
Приготуйте собі склянку свіжовичавленого гарбузового соку. Це відмінне сечогінне і проносне засіб, причому без всяких побічних ефектів.
novenkayamarin
http://www.krasotulya.ru/telo/lofiversion/index.php/t7753.html
Я теж роблю сік з м’якоттю гарбуза: дуууже смачно і корисно. Поки 29 літрів зробила, на черзі 3 величезних гарбуза.
valiula
http://dachniiotvet.galaktikalife.ru/viewtopic.php?t=3236
Квінтесенція гігантської помаранчевої ягоди — гарбуза — її сік, який є безперечним лідером по корисності. У цього народного засобу практично немає протипоказань, і, якщо вчасно подбати про заготовки на зиму, то можна буде радувати себе смачним цілющим напоєм на протязі всього року. Лікуйтеся з задоволенням!