Гарбузовий сік — ковток здоровя

656

У королеві городів — гарбузі — все чудово і корисно: і м’якоть, і насіння, і квіти. Але вся цілюща сила цього дивного рослини сконцентрована в соку; вітамінний напій використовується в народній медицині як для загального оздоровлення, і для лікування та профілактики багатьох захворювань. У чому ж користь соку гарбуза, як правильно його приготувати і використовувати?

Зміст

  • Помаранчеве настрій

    • Склад і калорійність

      • Таблиця: харчова цінність гарбузового соку
      • Таблиця: мінеральний склад
    • Велика гарбузова користь

      • Відео: користь гарбузового соку
  • Соковиті рецепти

    • Таблиця: лікування гарбузовим соком
    • Зроби сам

      • Сонячний фреш
      • Здоров’я в банку
  • Застереження
  • Відгуки

Помаранчеве настрій

Гарбуз — це не тільки смачна м’якоть і корисні насіння. Це ще й три-чотири літри відмінного свіжовичавленого соку. А якщо готувати його за іншою технологією, то напою вийде… в кілька разів більше! Але про технології — трохи пізніше.

Давно помічено: шанувальники гарбуза відрізняються міцним здоров’ям і життєлюбством. До речі, і помаранчевий, як гарбузова м’якоть, сонячний колір за канонами кольоротерапії вважається джерелом оптимізму і креативу.

Гарбузовий сік — ковток здоровяСік гарбуза — джерело здоров’я і життєлюбства

Сік цієї гігантської ягоди, заготовлений в сезон, є найбільш корисним з овочевих, обходячи в рейтингу навіть знамениту моркву. Він надовго зберігає всі свої найкращі якості і, що важливо, майже не втрачає їх при термічній обробці та консервації. З десяти тисяч відомих науці видів гарбуза не менше половини годяться для приготування соку.

Але немає особливого сенсу гнатися за екзотикою — королева наших городів гарбуз звичайна зібрала в собі всі цінні якості свого великого роду. Вона невибаглива, дає відмінний урожай, дуже смачна і корисна.

Склад і калорійність

В «тілі» гарбуза, майже як і в людському, міститься близько 90 відсотків структурованої води. Такий приємний збіг дозволяє в найкоротші терміни і без втрат розподіляти гарбузову користь. І, до речі, можна абсолютно не турбуватися про зайві кілограми — це єдиний бонус, якого ви не отримаєте від гарбуза.

Гарбузовий сік — ковток здоровяСік гарбуза поліпшить самопочуття, не додаючи зайвих кілограмів

При зовсім низької калорійності гарбузовий сік має дуже цінний і насичений хімічний склад.

Таблиця: харчова цінність гарбузового соку

Нутрієнт Кількість на 100 г соку
Калорійність 22 кКал
Білки 1 г
Жири 0.1 г
Вуглеводи 4.4 г
Органічні кислоти 0.1 г
Харчові волокна 2 г
Вода 91.8 р
Зола 0.6 м

Таблиця: мінеральний склад

Нутрієнт Кількість на 100 г соку
Макроелементи
Калій, K 204 мг
Кальцій, Ca 25 мг
Магній Mg 14 мг
Натрій Na 4 мг
Сірка, S 18 мг
Фосфор, Ph 25 мг
Хлор, Cl 19 мг
Мікроелементи
Залізо, Fe 0.4 мг
Йод, I 1 мкг
Кобальт, Co 1 мкг
Марганець, Mn 0.04 мг
Мідь, Cu 180 мкг
Фтор, F 86 мкг
Цинк Zn 0.24 мг

Дуже радує і асортимент вітамінів, пропонований гарбузовим соком, — цей цінний комплекс заслуговує більш докладного розповіді. У м’якоті — а відповідно, і в соці — гарбуза представлена практично вся група вітамінів В, міститься багато аскорбінової кислоти та каротину — в п’ять разів більше, ніж у моркві, яка традиційно вважається лідером у цій частині.

Гарбузовий сік — ковток здоровяКаротину в гарбузовому соку в п’ять разів більше, ніж у морквяному

Унікальність цього бахчевого овоча — у високій концентрації вітаміну К, якого в інших плодах майже не буває. Разом з гарбузовим соком ми споживаємо і багато вітамінів РР, Е, D — це особливо важливо для росту і розвитку дитячого організму. «Фірмової» складової гарбуза можна вважати досить рідкісний вітамін Т, який активно розщеплює ліпіди, виводить їх і нормалізує вагу.

Високий вміст клітковини робить густий сік гарбуза відмінним природним сорбентом і забезпечує «генеральне прибирання» всього травного тракту, звільняючи його навіть від застарілих покладів багаторічних шкідливих відкладень, а заодно виводить і хвороботворні мікроорганізми.

Гарбузовий сік — ковток здоровяГарбуз — природний рекордсмен за вмістом вітамінів і мінералів

Гарбузовий сік — природний чемпіон за вмістом мінералів, в ньому багато таких цінних для людини елементів, як залізо, мідь, фосфор, цинк, калій, фтор, магній. Але головною цінністю «сонячного» напою є велика кількість пектинів, якими взагалі славиться гарбуз в народній медицині. Це чудові антиоксиданти, незамінні для жителів мегаполісів. Користь цього цінного з’єднання для людського організму важко переоцінити. Пектини сприяють:

  • очищення печінки;
  • нормалізації рівня глюкози, холестерину і артеріального тиску;
  • прискорення метаболізму та виведення шкідливих речовин з організму;
  • поліпшення стану судин і кровообігу.

Гарбузовий сік — ковток здоровяУ м’якоті і соку гарбуза дуже багато пектинів

Велика гарбузова користь

Цінні елементи, якими так багата гарбуз, швидко і без проблем засвоюються людським організмом, заповнюючи його часто виснажені ресурси. Сік у цьому сенсі — ідеальна форма споживання. Мінерали, вітаміни та інші біологічно активні речовини з нього практично відразу ж потрапляють за місцем призначення: в ті органи, де вони особливо необхідні.

Регулярне вживання гарбузового соку буквально на очах змінить вас до кращого і зовні, і зсередини. Освіжається колір і якість шкіри, поліпшується зір, підвищується працездатність і загальний життєвий тонус. Але це лише видимі прояви тієї величезної роботи, яку напій проробляє всередині нашого організму:

  • очищає — виводить токсини, шлаки і радіонукліди;
  • зміцнює — стимулює імунну систему;
  • оновлює — прискорює обмінні процеси, відновлює тканини, органи, судини;
  • нормалізує — налагоджує роботу всіх систем і організму в цілому;
  • тонізує — знімає втомлюваність, додає сили і бадьорості.

Гарбузовий сік — ковток здоровяПийте гарбузовий сік — станете здоровіше, красивіше і молодше

Такий набір цілющих якостей дозволяє, поєднуючи приємне з корисним, застосовувати сік гарбуза для профілактики і лікування хвороб шлунково-кишкового тракту, печінки, нирок, нормалізації обміну речовин, а також функцій серцево-судинної і нервової систем.

Відео: користь гарбузового соку

Соковиті рецепти

Свіжовичавлений сік гарбуза є хорошим допоміжним засобом для лікування і профілактики багатьох недуг, але розглядати його як основну терапію не слід. У складних випадках попередня консультація з лікарем обов’язкове.

Гарбузовий сік — ковток здоровяВживання гарбузового соку добре доповнює основне лікування, призначене лікарем

Таблиця: лікування гарбузовим соком

Захворювання Схема сокотерапії
При геморої
  • курсами по два тижні, щодня пити по 0,5 склянки свіжовичавленого соку гарбуза — вранці, натщесерце, і ввечері, за півтори години до сну;
  • інтервал між лікувальними курсами — тиждень.
При хронічному панкреатиті і холециститі
  • на тлі суворої дієти — щодня випивати по одній-дві склянки свіжого гарбузового соку за два-три прийоми (можна розбавляти сік кип’яченою водою у співвідношенні 1:1);
  • постійно контролювати стан у лікаря;
  • курс лікування — 3 тижні;
  • у гострій фазі захворювань гарбузовий сік пити не можна.
При захворюваннях печінки
  • протягом місяця вранці на голодний шлунок вживати по половині склянки гарбузового фрешу;
  • спочатку сік можна наполовину розводити водою;
  • через півроку лікування повторити.
При виразці шлунка і гастриті
  • при захворюваннях шлунка з підвищеною кислотністю приймати по третині склянки соку гарбуза перед сніданком, обідом і вечерею протягом трьох тижнів;
  • на фоні зниженої кислотності гарбузовий сік протипоказаний.
При розладах кишечника
  • гарбузовий сік працює як м’яке, але ефективне проносне і добре допомагає при запорах;
  • для нормалізації перистальтики — протягом двох тижнів кожен ранок, відразу після пробудження, випивати по половині склянки гарбузового соку;
  • при погіршенні стану припинити прийом.
При цукровому діабеті 2-го типу
  • приймати по чверті склянки гарбузового фрешу тричі на день перед їжею, постійно контролюючи рівень цукру в крові;
  • після місячного курсу зробити перерву на 10 днів і продовжити лікування;
  • при діабеті 1-го типу використовувати сік гарбуза небажано.
При захворюваннях ендометрію
  • для поліпшення структури ендометрію щодня пити по 0,5 склянки соку двічі на день курсами по три тижні з тижневими перервами;
  • лікування тривале, не менше п’яти курсів.

Зроби сам

Сік гарбуза, правильно приготований в домашніх умовах, вигідно відрізняється від того, який можна придбати в магазині. Ви самі можете проконтролювати якість вихідної сировини, а також бути впевненими, що в отриманому корисному продукті немає хімічних добавок, адже вони могли б звести нанівець цілющий ефект.

Гарбузовий сік — ковток здоровяГарбузовий сік домашнього приготування вигідно відрізняється від покупного

Сонячний фреш

Свіжовичавлений сік, безумовно, є самим корисним. Але, на жаль, зберігається він зовсім недовго — його бажано випити відразу після приготування або хоча б у найближчі 15 хвилин. Справа в тому, що під впливом кисню деякі його цінні компоненти занадто швидко окислюються і руйнуються.

Гарбузовий сік — ковток здоровяДодайте в гарбузовий фреш шматочки льоду і пийте його маленькими ковтками, не поспішаючи

Додайте в склянку зі свіжовичавленим соком декілька кубиків льоду з мінеральної води — ця невелика хитрість дозволить зробити напій смачніше і призупинить окислення його корисних складових. До речі, можна приготувати фреш і з замороженої на зиму гарбуза — звичайно, для цього доведеться попередньо повністю розморозити кубики м’якоті.

Гарбузовий сік — ковток здоровяГарбузовий фреш готують у блендері або соковижималці

Щоб вихід соку був максимальним, використовуйте потужну електричну соковижималку. Для приготування фрешу краще вибрати молоду, з соковитою і пружною м’якоттю гарбуза — переспевший, пухкий плід більше підходить для приготування напою тривалого зберігання.

Здоров’я в банку

Якщо ви не знаєте, куди дівати великий урожай гарбузів, зробіть з них сік — не пошкодуєте. Така зимова заготівля дозволить зберегти помаранчеву користь не до наступного сезону, а втричі довше. Ви отримаєте дуже смачний і корисний напій, який за бажанням зможете урізноманітнити добавками інших овочів і фруктів: яблук, груш, селери, моркви, апельсинів і т. д. Чудовий вітамінний коктейль виходить з лимоном і медом. Експериментуйте на здоров’я, гарбуз цінує творчий підхід.

Гарбузовий сік — ковток здоровяДодайте в сік гарбуза овочі, фрукти, пряні трави — вийде смачніше і корисніше

Заготовити цілющий сік на зиму нескладно — потрібно лише дотримуватися покрокових рекомендацій.

  • Для приготування соку з м’якоттю вибирайте зрілий, здоровий плід, вирощений в екологічно чистому місці і не обрабатывавшийся отрутохімікатами.
  • Гарбуз очистити від землі, ретельно вимийте і обсушіть.
  • Гострим ножем видаліть шкірку і насіння, м’якоть наріжте дрібними кубиками або довільними шматочками.
  • На кілограм підготовленої гарбуза візьміть стільки ж (або менше) цукру, два великих лимона і близько півтора літрів води.
  • У великій каструлі або тазу засипте цукром гарбузове скибочки і залиште на півгодини.
  • Коли виділиться достатню кількість соку, влийте воду і поставте суміш на повільний вогонь.
  • Постійно перемішуйте — цукор повинен розчинитися, але не підгоріти.
  • Обдайте лимони окропом, вичавіть з них сік і введіть його у вже разварившееся гарбузове пюре.
  • Продовжуйте слабке кип’ятіння ще десять хвилин, не припиняйте помішування.
  • Зніміть масу з вогню, відразу ж протріть через дрібне сито в заздалегідь простерилізовані банки і негайно укупорите їх.
  • Гарбузовий сік — ковток здоровяСік гарбуза — цілюща заготовка не тільки на зиму, але і на весь рік, до наступного врожаю цього овочу

    Застереження

    Надмірна користь нерідко обертається шкодою — так і передозування гарбузового соку може призвести до небажаних наслідків, наприклад, до розладів у системі травлення. Однієї склянки фрешу з гарбуза достатньо для того, щоб організм отримав свою добову норму корисних речовин. Ця доза може бути свідомо збільшено вдвічі або навіть втричі в період лікування тих чи інших захворювань, але такий посилений курс повинен тривати не більше десяти днів, після чого слід зробити перерву хоча б на тиждень.

    Гарбузовий сік — ковток здоровяГарбузовий сік дуже корисний, але зловживати ним не варто

    Протипоказаннями до використання соку гарбуза є алергія на каротин або індивідуальна непереносимість інших компонентів цього чудового природного енергетика. З обережністю потрібно вживати смачне народний засіб гіпотонікам і людям зі зниженою кислотністю шлункового соку. Краще відмовитися від помаранчевого фрешу на період загострення хронічних захворювань внутрішніх органів; не принесе користі він і при важких формах діабету.

    Дітям раніше півроку гарбузовий сік давати не можна. У період грудного вигодовування молодій мамі слід обмежити обсяг соку з м’якоттю, щоб не спровокувати у дитини підвищений газоутворення і кишкові коліки.

    Гарбузовий сік — ковток здоровяГарбуз і її сік дуже корисні дітям, але важливо дотримуватися почуття міри і враховувати вік дитини

    Відгуки

    У мене гарбуз одну забрали, велику, спеціально щоб пити сік. У цієї жінки щось з горлом, не знаю, що і вона завжди п’є свіжовичавлений гарбузовий сік, з осені, протягом трьох місяців. Хоча каже, що сік без всяких доповнень неприємний.

    tysia01

    https://www.forumhouse.ru/threads/8616/

    Чому гарбузовий сік краще вживати в суміші з морквяним і яблучним — максимальне засвоєння в цій комбінації вітаміну Т.

    Маришка

    https://www.forumhouse.ru/threads/8616/

    Гарбузовий сік люблю з дитинства. Крім відмінного, натурального смаку, у нього є безперечна користь: він покращує травлення. Дуже часто майбутні матусі стикаються з проблемою стільця, коли м’язи кишечника розслабляються і він починає «лінуватися» працювати. Зізнаюся, мене ця проблема не оминула. Причому, коли не допомагав навіть настій чорносливу, гарбузовий нектар впорався на ура — чистить кишечник практично моментально, відразу після вживання.

    Світлана Сєвєрова

    http://irecommend.ru/content/polezen-ne-tolko-malysham-no-i-budushchim-mamochkam

    У гарбузовому соку високий вміст вітаміну А і Е, вони борються з передчасним старінням. А чи знаєте ви, який ще рідкісний вітамін містить цей своєрідний сік? Це вітамін Т, саме він і допомагає запобігти ожирінню і засвоюватися грубої і важкої їжі в нашому організмі. Крім усього перерахованого, гарбузовий сік корисний чоловікам для підтримання сексуального тонусу!

    Світла

    http://www.divomix.com/forum/kakie-soki-luchshe-pit/

    Приготуйте собі склянку свіжовичавленого гарбузового соку. Це відмінне сечогінне і проносне засіб, причому без всяких побічних ефектів.

    novenkayamarin

    http://www.krasotulya.ru/telo/lofiversion/index.php/t7753.html

    Я теж роблю сік з м’якоттю гарбуза: дуууже смачно і корисно. Поки 29 літрів зробила, на черзі 3 величезних гарбуза.

    valiula

    http://dachniiotvet.galaktikalife.ru/viewtopic.php?t=3236

    Квінтесенція гігантської помаранчевої ягоди — гарбуза — її сік, який є безперечним лідером по корисності. У цього народного засобу практично немає протипоказань, і, якщо вчасно подбати про заготовки на зиму, то можна буде радувати себе смачним цілющим напоєм на протязі всього року. Лікуйтеся з задоволенням!