Гарбузовий сік — ковток здоровя

560

У королеві городів — гарбузі — все чудово і корисно: і м’якоть, і насіння, і квіти. Але вся цілюща сила цього дивного рослини сконцентрована в соку; вітамінний напій використовується в народній медицині як для загального оздоровлення, і для лікування та профілактики багатьох захворювань. У чому ж користь соку гарбуза, як правильно його приготувати і використовувати?

Зміст

  • Помаранчеве настрій

    • Склад і калорійність

      • Таблиця: харчова цінність гарбузового соку
      • Таблиця: мінеральний склад
    • Велика гарбузова користь

      • Відео: користь гарбузового соку
  • Соковиті рецепти

    • Таблиця: лікування гарбузовим соком
    • Зроби сам

      • Сонячний фреш
      • Здоров’я в банку
  • Застереження
  • Відгуки

Помаранчеве настрій

Гарбуз — це не тільки смачна м’якоть і корисні насіння. Це ще й три-чотири літри відмінного свіжовичавленого соку. А якщо готувати його за іншою технологією, то напою вийде… в кілька разів більше! Але про технології — трохи пізніше.

Давно помічено: шанувальники гарбуза відрізняються міцним здоров’ям і життєлюбством. До речі, і помаранчевий, як гарбузова м’якоть, сонячний колір за канонами кольоротерапії вважається джерелом оптимізму і креативу.

Гарбузовий сік — ковток здоровяСік гарбуза — джерело здоров’я і життєлюбства

Сік цієї гігантської ягоди, заготовлений в сезон, є найбільш корисним з овочевих, обходячи в рейтингу навіть знамениту моркву. Він надовго зберігає всі свої найкращі якості і, що важливо, майже не втрачає їх при термічній обробці та консервації. З десяти тисяч відомих науці видів гарбуза не менше половини годяться для приготування соку.

Але немає особливого сенсу гнатися за екзотикою — королева наших городів гарбуз звичайна зібрала в собі всі цінні якості свого великого роду. Вона невибаглива, дає відмінний урожай, дуже смачна і корисна.

Склад і калорійність

В «тілі» гарбуза, майже як і в людському, міститься близько 90 відсотків структурованої води. Такий приємний збіг дозволяє в найкоротші терміни і без втрат розподіляти гарбузову користь. І, до речі, можна абсолютно не турбуватися про зайві кілограми — це єдиний бонус, якого ви не отримаєте від гарбуза.

Гарбузовий сік — ковток здоровяСік гарбуза поліпшить самопочуття, не додаючи зайвих кілограмів

При зовсім низької калорійності гарбузовий сік має дуже цінний і насичений хімічний склад.

Таблиця: харчова цінність гарбузового соку

НутрієнтКількість на 100 г соку
Калорійність22 кКал
Білки1 г
Жири0.1 г
Вуглеводи4.4 г
Органічні кислоти0.1 г
Харчові волокна2 г
Вода91.8 р
Зола0.6 м

Таблиця: мінеральний склад

НутрієнтКількість на 100 г соку
Макроелементи
Калій, K204 мг
Кальцій, Ca25 мг
Магній Mg14 мг
Натрій Na4 мг
Сірка, S18 мг
Фосфор, Ph25 мг
Хлор, Cl19 мг
Мікроелементи
Залізо, Fe0.4 мг
Йод, I1 мкг
Кобальт, Co1 мкг
Марганець, Mn0.04 мг
Мідь, Cu180 мкг
Фтор, F86 мкг
Цинк Zn0.24 мг

Дуже радує і асортимент вітамінів, пропонований гарбузовим соком, — цей цінний комплекс заслуговує більш докладного розповіді. У м’якоті — а відповідно, і в соці — гарбуза представлена практично вся група вітамінів В, міститься багато аскорбінової кислоти та каротину — в п’ять разів більше, ніж у моркві, яка традиційно вважається лідером у цій частині.

Гарбузовий сік — ковток здоровяКаротину в гарбузовому соку в п’ять разів більше, ніж у морквяному

Унікальність цього бахчевого овоча — у високій концентрації вітаміну К, якого в інших плодах майже не буває. Разом з гарбузовим соком ми споживаємо і багато вітамінів РР, Е, D — це особливо важливо для росту і розвитку дитячого організму. «Фірмової» складової гарбуза можна вважати досить рідкісний вітамін Т, який активно розщеплює ліпіди, виводить їх і нормалізує вагу.

Високий вміст клітковини робить густий сік гарбуза відмінним природним сорбентом і забезпечує «генеральне прибирання» всього травного тракту, звільняючи його навіть від застарілих покладів багаторічних шкідливих відкладень, а заодно виводить і хвороботворні мікроорганізми.

Гарбузовий сік — ковток здоровяГарбуз — природний рекордсмен за вмістом вітамінів і мінералів

Гарбузовий сік — природний чемпіон за вмістом мінералів, в ньому багато таких цінних для людини елементів, як залізо, мідь, фосфор, цинк, калій, фтор, магній. Але головною цінністю «сонячного» напою є велика кількість пектинів, якими взагалі славиться гарбуз в народній медицині. Це чудові антиоксиданти, незамінні для жителів мегаполісів. Користь цього цінного з’єднання для людського організму важко переоцінити. Пектини сприяють:

  • очищення печінки;
  • нормалізації рівня глюкози, холестерину і артеріального тиску;
  • прискорення метаболізму та виведення шкідливих речовин з організму;
  • поліпшення стану судин і кровообігу.

Гарбузовий сік — ковток здоровяУ м’якоті і соку гарбуза дуже багато пектинів

Велика гарбузова користь

Цінні елементи, якими так багата гарбуз, швидко і без проблем засвоюються людським організмом, заповнюючи його часто виснажені ресурси. Сік у цьому сенсі — ідеальна форма споживання. Мінерали, вітаміни та інші біологічно активні речовини з нього практично відразу ж потрапляють за місцем призначення: в ті органи, де вони особливо необхідні.

Регулярне вживання гарбузового соку буквально на очах змінить вас до кращого і зовні, і зсередини. Освіжається колір і якість шкіри, поліпшується зір, підвищується працездатність і загальний життєвий тонус. Але це лише видимі прояви тієї величезної роботи, яку напій проробляє всередині нашого організму:

  • очищає — виводить токсини, шлаки і радіонукліди;
  • зміцнює — стимулює імунну систему;
  • оновлює — прискорює обмінні процеси, відновлює тканини, органи, судини;
  • нормалізує — налагоджує роботу всіх систем і організму в цілому;
  • тонізує — знімає втомлюваність, додає сили і бадьорості.

Гарбузовий сік — ковток здоровяПийте гарбузовий сік — станете здоровіше, красивіше і молодше

Такий набір цілющих якостей дозволяє, поєднуючи приємне з корисним, застосовувати сік гарбуза для профілактики і лікування хвороб шлунково-кишкового тракту, печінки, нирок, нормалізації обміну речовин, а також функцій серцево-судинної і нервової систем.

Відео: користь гарбузового соку

Соковиті рецепти

Свіжовичавлений сік гарбуза є хорошим допоміжним засобом для лікування і профілактики багатьох недуг, але розглядати його як основну терапію не слід. У складних випадках попередня консультація з лікарем обов’язкове.

Гарбузовий сік — ковток здоровяВживання гарбузового соку добре доповнює основне лікування, призначене лікарем

Таблиця: лікування гарбузовим соком

ЗахворюванняСхема сокотерапії
При геморої
  • курсами по два тижні, щодня пити по 0,5 склянки свіжовичавленого соку гарбуза — вранці, натщесерце, і ввечері, за півтори години до сну;
  • інтервал між лікувальними курсами — тиждень.
При хронічному панкреатиті і холециститі
  • на тлі суворої дієти — щодня випивати по одній-дві склянки свіжого гарбузового соку за два-три прийоми (можна розбавляти сік кип’яченою водою у співвідношенні 1:1);
  • постійно контролювати стан у лікаря;
  • курс лікування — 3 тижні;
  • у гострій фазі захворювань гарбузовий сік пити не можна.
При захворюваннях печінки
  • протягом місяця вранці на голодний шлунок вживати по половині склянки гарбузового фрешу;
  • спочатку сік можна наполовину розводити водою;
  • через півроку лікування повторити.
При виразці шлунка і гастриті
  • при захворюваннях шлунка з підвищеною кислотністю приймати по третині склянки соку гарбуза перед сніданком, обідом і вечерею протягом трьох тижнів;
  • на фоні зниженої кислотності гарбузовий сік протипоказаний.
При розладах кишечника
  • гарбузовий сік працює як м’яке, але ефективне проносне і добре допомагає при запорах;
  • для нормалізації перистальтики — протягом двох тижнів кожен ранок, відразу після пробудження, випивати по половині склянки гарбузового соку;
  • при погіршенні стану припинити прийом.
При цукровому діабеті 2-го типу
  • приймати по чверті склянки гарбузового фрешу тричі на день перед їжею, постійно контролюючи рівень цукру в крові;
  • після місячного курсу зробити перерву на 10 днів і продовжити лікування;
  • при діабеті 1-го типу використовувати сік гарбуза небажано.
При захворюваннях ендометрію
  • для поліпшення структури ендометрію щодня пити по 0,5 склянки соку двічі на день курсами по три тижні з тижневими перервами;
  • лікування тривале, не менше п’яти курсів.

Зроби сам

Сік гарбуза, правильно приготований в домашніх умовах, вигідно відрізняється від того, який можна придбати в магазині. Ви самі можете проконтролювати якість вихідної сировини, а також бути впевненими, що в отриманому корисному продукті немає хімічних добавок, адже вони могли б звести нанівець цілющий ефект.

Гарбузовий сік — ковток здоровяГарбузовий сік домашнього приготування вигідно відрізняється від покупного

Сонячний фреш

Свіжовичавлений сік, безумовно, є самим корисним. Але, на жаль, зберігається він зовсім недовго — його бажано випити відразу після приготування або хоча б у найближчі 15 хвилин. Справа в тому, що під впливом кисню деякі його цінні компоненти занадто швидко окислюються і руйнуються.

Гарбузовий сік — ковток здоровяДодайте в гарбузовий фреш шматочки льоду і пийте його маленькими ковтками, не поспішаючи

Додайте в склянку зі свіжовичавленим соком декілька кубиків льоду з мінеральної води — ця невелика хитрість дозволить зробити напій смачніше і призупинить окислення його корисних складових. До речі, можна приготувати фреш і з замороженої на зиму гарбуза — звичайно, для цього доведеться попередньо повністю розморозити кубики м’якоті.

Гарбузовий сік — ковток здоровяГарбузовий фреш готують у блендері або соковижималці

Щоб вихід соку був максимальним, використовуйте потужну електричну соковижималку. Для приготування фрешу краще вибрати молоду, з соковитою і пружною м’якоттю гарбуза — переспевший, пухкий плід більше підходить для приготування напою тривалого зберігання.

Здоров’я в банку

Якщо ви не знаєте, куди дівати великий урожай гарбузів, зробіть з них сік — не пошкодуєте. Така зимова заготівля дозволить зберегти помаранчеву користь не до наступного сезону, а втричі довше. Ви отримаєте дуже смачний і корисний напій, який за бажанням зможете урізноманітнити добавками інших овочів і фруктів: яблук, груш, селери, моркви, апельсинів і т. д. Чудовий вітамінний коктейль виходить з лимоном і медом. Експериментуйте на здоров’я, гарбуз цінує творчий підхід.

Гарбузовий сік — ковток здоровяДодайте в сік гарбуза овочі, фрукти, пряні трави — вийде смачніше і корисніше

Заготовити цілющий сік на зиму нескладно — потрібно лише дотримуватися покрокових рекомендацій.

  • Для приготування соку з м’якоттю вибирайте зрілий, здоровий плід, вирощений в екологічно чистому місці і не обрабатывавшийся отрутохімікатами.
  • Гарбуз очистити від землі, ретельно вимийте і обсушіть.
  • Гострим ножем видаліть шкірку і насіння, м’якоть наріжте дрібними кубиками або довільними шматочками.
  • На кілограм підготовленої гарбуза візьміть стільки ж (або менше) цукру, два великих лимона і близько півтора літрів води.
  • У великій каструлі або тазу засипте цукром гарбузове скибочки і залиште на півгодини.
  • Коли виділиться достатню кількість соку, влийте воду і поставте суміш на повільний вогонь.
  • Постійно перемішуйте — цукор повинен розчинитися, але не підгоріти.
  • Обдайте лимони окропом, вичавіть з них сік і введіть його у вже разварившееся гарбузове пюре.
  • Продовжуйте слабке кип’ятіння ще десять хвилин, не припиняйте помішування.
  • Зніміть масу з вогню, відразу ж протріть через дрібне сито в заздалегідь простерилізовані банки і негайно укупорите їх.
  • Гарбузовий сік — ковток здоровяСік гарбуза — цілюща заготовка не тільки на зиму, але і на весь рік, до наступного врожаю цього овочу

    Застереження

    Надмірна користь нерідко обертається шкодою — так і передозування гарбузового соку може призвести до небажаних наслідків, наприклад, до розладів у системі травлення. Однієї склянки фрешу з гарбуза достатньо для того, щоб організм отримав свою добову норму корисних речовин. Ця доза може бути свідомо збільшено вдвічі або навіть втричі в період лікування тих чи інших захворювань, але такий посилений курс повинен тривати не більше десяти днів, після чого слід зробити перерву хоча б на тиждень.

    Гарбузовий сік — ковток здоровяГарбузовий сік дуже корисний, але зловживати ним не варто

    Протипоказаннями до використання соку гарбуза є алергія на каротин або індивідуальна непереносимість інших компонентів цього чудового природного енергетика. З обережністю потрібно вживати смачне народний засіб гіпотонікам і людям зі зниженою кислотністю шлункового соку. Краще відмовитися від помаранчевого фрешу на період загострення хронічних захворювань внутрішніх органів; не принесе користі він і при важких формах діабету.

    Дітям раніше півроку гарбузовий сік давати не можна. У період грудного вигодовування молодій мамі слід обмежити обсяг соку з м’якоттю, щоб не спровокувати у дитини підвищений газоутворення і кишкові коліки.

    Гарбузовий сік — ковток здоровяГарбуз і її сік дуже корисні дітям, але важливо дотримуватися почуття міри і враховувати вік дитини

    Відгуки

    У мене гарбуз одну забрали, велику, спеціально щоб пити сік. У цієї жінки щось з горлом, не знаю, що і вона завжди п’є свіжовичавлений гарбузовий сік, з осені, протягом трьох місяців. Хоча каже, що сік без всяких доповнень неприємний.

    tysia01

    https://www.forumhouse.ru/threads/8616/

    Чому гарбузовий сік краще вживати в суміші з морквяним і яблучним — максимальне засвоєння в цій комбінації вітаміну Т.

    Маришка

    https://www.forumhouse.ru/threads/8616/

    Гарбузовий сік люблю з дитинства. Крім відмінного, натурального смаку, у нього є безперечна користь: він покращує травлення. Дуже часто майбутні матусі стикаються з проблемою стільця, коли м’язи кишечника розслабляються і він починає «лінуватися» працювати. Зізнаюся, мене ця проблема не оминула. Причому, коли не допомагав навіть настій чорносливу, гарбузовий нектар впорався на ура — чистить кишечник практично моментально, відразу після вживання.

    Світлана Сєвєрова

    http://irecommend.ru/content/polezen-ne-tolko-malysham-no-i-budushchim-mamochkam

    У гарбузовому соку високий вміст вітаміну А і Е, вони борються з передчасним старінням. А чи знаєте ви, який ще рідкісний вітамін містить цей своєрідний сік? Це вітамін Т, саме він і допомагає запобігти ожирінню і засвоюватися грубої і важкої їжі в нашому організмі. Крім усього перерахованого, гарбузовий сік корисний чоловікам для підтримання сексуального тонусу!

    Світла

    http://www.divomix.com/forum/kakie-soki-luchshe-pit/

    Приготуйте собі склянку свіжовичавленого гарбузового соку. Це відмінне сечогінне і проносне засіб, причому без всяких побічних ефектів.

    novenkayamarin

    http://www.krasotulya.ru/telo/lofiversion/index.php/t7753.html

    Я теж роблю сік з м’якоттю гарбуза: дуууже смачно і корисно. Поки 29 літрів зробила, на черзі 3 величезних гарбуза.

    valiula

    http://dachniiotvet.galaktikalife.ru/viewtopic.php?t=3236

    Квінтесенція гігантської помаранчевої ягоди — гарбуза — її сік, який є безперечним лідером по корисності. У цього народного засобу практично немає протипоказань, і, якщо вчасно подбати про заготовки на зиму, то можна буде радувати себе смачним цілющим напоєм на протязі всього року. Лікуйтеся з задоволенням!