✔50 лайфхаков при правильному харчуванні??

268

?1. Купіть розпилювач для масла
Для смаження м’яса, риби, овочів або борошняних виробів потрібно набагато менше олії (оливкової) олії, ніж ми ллємо на сковороду. Для того щоб дотримуватися необхідні пропорції, придбайте спеціальний розпилювач для масла. Якщо раптом не знайшли такого приладу, нанесіть масло на поверхню сковороди широким пензликом.

 

?2. Вчіться смажити на бульйоні
Щоб в смаженому страві було якомога менше жиру, лийте замість масла бульйон – 2-3 ложки. В ньому міститься в рази менше жиру.

?3. Замініть майонез йогуртом
Обходьте прилавки з майонезом стороною. Ідіть відразу в молочний відділ і запасайтеся натуральними йогуртами. На основі цього продукту приготуйте домашній майонез без шкідливих підсилювачів смаку та консервантів.

?4. Полюбіть кунжут
Якщо додати кунжут в різні страви, ви наситите свій раціон достатньою кількістю кальцію.

?5. Запікайте, а не смажте
Давно відомо, що їжа, приготована на пару або запечена в духовці, набагато корисніше обсмаженої. Так що, міняйте свої звички, якщо хочете зробити сімейне харчування корисним.

?6. Не купуйте фарш
Якість магазинного фаршу викликає багато питань. Ви впевнені, що туди не додають зіпсоване м’ясо, барвники та іншу гидоту? Не лінуйтеся молоти фарш вдома «по старинці» на м’ясорубці.

?7. Забудьте про білий хліб в котлетах
Щоб котлети добре «схопилися», стали пишними і повітряними, не обов’язково додавати в них калорійний білий хліб. Візьміть краще тертий кабачок або збитий білок.

?8. Пограйте з паніровкою
Всі ми звикли обвалювати котлети і рулетики в сухарях, яйцях і борошні. Але є ще маса варіантів. До речі, більш корисних. Це, наприклад, вже відомий нам кунжут. А ще – чечевичная борошно, вівсянка і горіхи.

?9. Не соліть їжу під час приготування
Сіль, яка не пройшла термообробку, набагато корисніше. Тому по можливості соліть їжу тільки тоді, коли вона опинилася у вашій тарілці.

?10. Не налягайте на сіль
Сіль – біла смерть. Завжди пам’ятаєте цю приказку. І намагайтеся скоротити кількість споживаної солі. Бо вона затримує в організмі воду і, відповідно, «навантажує» додатковою роботою нирки і серце.

?11. Купуйте морську сіль
Замініть звичайну кухонну сіль морський або йодованої. У ній міститься набагато більше корисних мікроелементів.

?12. Варіть овочі в окропі
Не опускайте картоплю та інші овочі в холодну воду, коли ставите їх варитися. Спочатку дочекайтеся, поки вода закипить. Так продукти збережуть більше вітамінів.

?13. Купіть пароварку
Якщо сімейний бюджет дозволяє, придбайте пароварку. Такий спосіб приготування будь-якої їжі вважається найкориснішим.

?14. Заморожуйте бульйонні кубики
Страви на пару несмачні. Так вважають багато людей, які звикли до гострого, перченому і смаженого. Але зробити смак приготовленої їжі насиченішим дуже просто. Приготуйте бульйон і заморозьте його у формочках для льоду. Потім додайте ці кубики в будь-яку готову їжу. Повірте, результат вас здивує!

?15. Полюбіть прянощі
Навіть саме прісне блюдо вмить перетворять пряні спеції. Виберіть кілька улюблених смаків і комбінуйте їх залежно від продуктів.

?16. Не забувайте про горіхи
Мелені горіхи чудово поєднуються з м’ясом, так і з овочами. Вони багаті Омега-3 жирними кислотами, які входять в список найбільш корисних для організму речовин.

?17. Вибирайте сир з низьким відсотком жирності
Любите сир? Відмовтеся від жирних молочних продуктів і замініть їх бринзою або фетою.

?18. Прикрашайте страви зеленню
Джерело вітамінів і антиоксидантів – свіжа зелень. Дрібно порубаєте її і додайте в будь-які страви, щоб зробити їх зручнішими.

?19. Використовуйте не тільки пшеничне борошно
Якщо не можете відмовитися від улюбленої випічки, просто замініть пшеничне борошно іншим сортом. Приміром, гречаної або кукурудзяного. Так ви не тільки зробите кондитерку корисніше, але й зможете по-новому обіграти смак звичних борошняних делікатесів.

?20. Віддавайте перевагу цільнозерновий борошна
Борошно вищого сорту хоч і вважається найкращою для випічки, не є найкориснішою. Краще вибрати цільнозерновий варіант. Звичайно, готувати з такого борошна трохи складніше, але всьому можна навчитися.

?21. Зменшіть кількість масла у випічці.
Бачите в рецепті тортика або мафіна масло або маргарин? Сміливо ділите зазначені грами навпіл. А замість другої половини кладіть яблучне або гарбузове пюре.

?22. Відмовтеся від цукру
Зайві складки на животі, «апельсинова кірка» на стегнах і зовсім не оптимістичні цифри на вагах – все це наслідки вживання цукру. Пийте чистий чай, не купуйте солодку газовану воду, а в випічку для смаку додайте сухофрукти.

?23. Замінити вершкове масло рослинним
Кокосове і мигдальне масло – відмінний варіант для кондитерських виробів. Позбавтеся від холестерину і зробіть вибір на користь здоров’я.

?24. Обладнайте кухню мультиварка і аэрогрилем
Всі сучасні помічники домогосподарок розроблені з урахуванням рекомендацій дієтологів. Вони дозволяють приготувати їжу з мінімальною кількістю олії або ж зовсім без нього.

?25. Купуйте гіркий шоколад
Самим «нешкідливих» шоколадом є гіркий чорний – з 75% вмістом какао і без начинки.

?26. Купіть чавунну посуд
Казанок і чавунна сковорода – найкращі помічники для приготування здорової їжі. По-перше, вони не виділяють шкідливих речовин при нагріванні. А по-друге, зберігають у продуктах максимальну кількість корисних мікроелементів.

?27. Пийте зелений чай
Зелений чай добре виводить з організму шкідливі речовини і шлаки. А якщо класти в нього часточку лимона, ефект посилиться в кілька разів!

?28. Вдавайтеся до ароматерапії
Ввечері захотілося солодкого? Не біжіть до холодильника або вазочці з цукерками. Просто запаліть аромапалочку ванілі. Цей запах обдурить мозок і відіб’є бажання їсти на ніч.

?29. Їжте з невеликих тарілок
За один прийом їжі людина має з’їдати рівно стільки, скільки вміщається в його долоню. Для того щоб виконувати це правило не передати, купіть маленькі тарілки.

?30. Додайте в раціон банани і молоко
Ранковий банановий смузі – це не тільки смачне, але і дуже корисне ласощі. Ваш організм буде отримувати достатню кількість кальцію. Для максимальної користі додавайте в коктейль мюслі або вівсяні пластівці.

?31. Готуйте на меді
Жирний маринад на майонезі замініть медовим. Наприклад, курячі крильця і ніжки виходять дуже смачними з соковитою медової скоринкою.

?32. Перевіряйте рибу на свіжість
Якщо ви сумніваєтеся в якості риби, обов’язково перевірте її перед приготуванням. Опустіть філе або інший шматок тушки в каструлю з водою. Якщо рибка залишиться плавати на поверхні, її місце в сміттєвому відрі.

?33. Їжте кілька разів в день
Долучайтеся до дробовому харчуванню. Їсти потрібно невеликими порціями, але 5-6 разів на день. Не нехтуйте другим сніданком і ланчем.

?34. Ретельно пережовуйте їжу
Якщо ви швидко «похватаете» все з тарілки і проковтнути, не жуючи, мозок просто-напросто не зрозуміє, що ви поїли. І, відповідно, через якийсь час знову пошле сигнал голоду.

?35. Пийте червоне вино в якості аперитиву
Приготували на вечерю морепродукти? Не забудьте подати червоне вино. Цей напій розкриває смак морських делікатесів і допомагає корисним мікроелементів краще засвоїтися.

?36. Реанимируйте зерна кави
Якщо кавові зерна занадто довго пролежали в банку і втратили колишню аромат, не турбуйтеся. Їх дуже легко реанімувати. Просто залийте їх холодною водою, залиште «відмокати» на пару годин, а потім висушіть.

?37. Поверніть свіжість овочів
На жаль, свіжі овочі зберігаються недовго. Щоб як можна довше зберегти їх корисні властивості, постеліть в холодильнику паперові серветки. Вони будуть вбирати вологу, захищає продукти від передчасного гниття.

?38. Бійтеся порожніх калорій
Прості вуглеводи гавкають нашому організму лише недовгий відчуття ситості. До такої їжі відносяться всі види фаст-фуду, булочки, цукерки і т. д. В якості швидкого перекусу краще вибрати складні вуглеводи – мюслі або пластівці.

?39. Не змішуйте помідори і огірки
Всіма улюблений літній салатик зі свіжих помідорів і огірків не так вже й корисний. Ферменти, що містяться в огірках, вбивають вітамін С, яким багаті томати.

?40. Не бійтеся гострих спецій
Перець чилі, паприка, часник та інші гострі добавки благотворно впливають на роботу травного тракту. Правда, якщо їх вживати в міру.

?41. Не нехтуйте сироїдінням
Перекушуйте сирими фруктами і овочами. Продукти без термічної обробки з великим вмістом клітковини набагато корисніше, ніж варені або смажені.

?42. Пийте просту воду
Середньодобова норма дорослої людини – не менше півтора літрів очищеної простої води. Достатнє пиття виводить токсини, покращує метаболізм і надає шкірі свіжий і здоровий колір.

?43. Слідкуйте за сезонними продуктами
Заморожені овочі і фрукти з прилавків супермаркету – не найкорисніша їжа. Перефразуємо відому приказку і скажемо: «Всьому свій сезон». Намагайтеся купувати саме сезонні овочі і фрукти і готувати страви з них.

?44. Плануйте вечеря як мінімум за три години до сну
Щоб наш шлунок вночі теж відпочивав, а не працював, не навантажуйте його їжею. Останній прийом їжі має бути за кілька годин до сну.

?45. Спробуйте варити каші на зеленому чаї
Зелений чай – відмінна альтернатива молока і воді. Яку кашу можна приготувати з додаванням цього напою. Пропорції чаю до води – 1:1.

?46. Готуйте м’ясо з авокадо
Зробити червоне м’ясо корисніше і поживнішою допоможе екзотичний фрукт авокадо. Якщо додасте його в блюдо, не будете відчувати важкості в шлунку, тому що м’ясо засвоїться організмом набагато швидше.

?47. Поєднуйте гірчицю з брокколі
Посилити користь від брокколі допоможе гірчиця, яка допомагає засвоюватися вітамінів групи В.

?48. Пийте смузі вранці
Потужна доза корисних мікроелементів – це ранковий смузі. Як основу коктейлю можна використовувати натуральний йогурт, молоко або кефір. А добавки вибирайте на свій смак.

?49. Відкрийте для себе користь заморожених овочів
Якщо у вас вдома є морозильна камера, не ігноруйте її. Прочитайте в інтернеті, як правильно заморожувати овочі, фрукти і ягоди, і готуйте запаси на зиму.

?50. Знайдіть заміну цукру
Не можете відмовитися від солодкого чаю і кави? Додавайте в напої не цукор, а мед. Він зміцнює імунітет і насичує організм вітамінами.