ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНА ГУСТА КРОВ І ЩО ТРЕБА РОБИТИ?

480

Деякі знають, що густу кров треба розріджувати. Уповільнений кровотік призводить до кисневого голодування внутрішніх органів. І до можливого утворення тромбів.

Отже, що потрібно робити, щоб кров вільно циркулювала. Кілька простих порад.

Профілактика утворення тромбів

1. Пийте більше води! 90% людей п’ють дуже мало води. Мова саме про кип’яченої природній воді, а не про рідинах. Доросла людина повинна випивати щодня 2-2,5 літра води. У спеку ще більше. Привчайте своїх дітей пити воду. Натуральна вода — перше і дуже потужний засіб проти утворення тромбів.

2. Продукти для розрідження крові:

— оливкова і лляне масло;
— яблучний оцет;
— часник і цибулю (регулярне споживання часнику наполовину зменшує вірогідність тромбів!);
— лимони;
— насіння соняшнику;
— буряк;
— какао і шоколад (гіркий);
— риба і риб’ячий жир;
— томати, томатний сік;
— вівсяна каша;
— ягоди малини, чорниці, журавлини, суниці, вишні, черешні;
— імбир

Кожен день 2-3 продукти з цього списку повинні бути у вашому раціоні.

3. Продукти, згущуючі кров:

— м’ясні бульйони;
— ковбаси;
— копченості;
— холодець;
— білий хліб;
— вершки;
— сочевиця;
— шипшина;
— чорноплідна горобина;
— банани і манго;
— багато трав (звіробій, валеріана, кропива, деревій, кукурудзяні рильця, горець почечуйний) — трави потрібно пити курсами і ні в якому разі не постійно!

4. Значно підвищують в’язкість крові:

— куріння;
— алкоголь;
— велика кількість солі;
— сечогінні, і протизаплідні гормональні препарати, а також «віагра»;

5. Більше рухайтеся, ходіть пішки, займайтеся фізкультурою, бувайте на СВІЖОМУ! повітрі.

Рекомендації по харчуванню:

Густа кров означає, що її підвищена в’язкість. На в’язкість впливають багато факторів. Це пошкодження судин, порушення функції печінки, що приводить до відхилень в хімічному складі і підвищення в’язкості плазми, зміна нормального стану клітинних оболонок еритроцитів і тромбоцитів, що призводить до посиленого злипанню цих клітин.

Може бути порушене співвідношення клітинної маси і рідкої частини крові. Висока в’язкість крові підвищує ризик тромбообраэования в серці і кровоносних судинах.

Розрідженню крові сприяє дієта і особливий питний режим. Слід пити не менше 1,5 л рідини в день. Корисніше всього зелений чай або трав’яні чаї (по рекомендації лікаря), натуральні овочеві і фруктові соки, вода. Особливо рекомендується пити натуральний сік з червоного винограду. З-за високого вмісту біофлавоноїдів він вважається бальзамом для серцево-судинної системи.

Харчування має бути збалансоване за білками, жирами, вуглеводами, вітамінами, макро – і мікроелементів. Щоб забезпечити організм матеріалом для оновлення та відновлення мембран клітин крові і судинних стінок, важливо отримувати повноцінні білки з повним набором необхідних амінокислот. Хоча важливим джерелом повноцінних білків є м’ясо, воно містить насичені жири, споживання яких слід обмежити, щоб не заважати стабільного процесу зниження в’язкості крові. Основним джерелом білка повинна бути риба, особливо морська, молочні продукти і яйця 2 рази в тиждень в раціон включається куряче м’ясо або індичка.

Додатковим джерелом омега-3-ненасичених жирних кислот є лляне масло, яке можна приймати по 1 ст. ложці в день. Простагландини, які синтезуються з цих кислот, зменшують рівень холестерину і розріджують кров.

Ще одним важливим джерелом жирів є нерафінована оливкова олія холодного віджиму, містить велику кількість біологічно активних речовин. Для розрідження крові рекомендуються продукти, що містять амінокислоту таурин. Найбільше таурину – в морепродуктах і рибі: кальмарах, молюсках, креветках, тунці, камбалі. Необхідна доза (не рідше 2 разів у тиждень) – 200 г кальмарів або сирої камбали. При тепловій обробці кількість таурину в їжі різко знижується. Тому для отримання необхідної дози лікарі радять використовувати препарати або високоякісні Бади з таурином.

Регулярне вживання морської капусти активує ряд ферментів і покращує засвоєння білків, заліза і фосфору, знижує «поганий» холестерин і в результаті чинить антиатеросклеротичну дію, знижує в’язкість крові. Краще використовувати аптечну морську капусту, оскільки вона проходить необхідний контроль. Суху капусту можна перемолоти в кавомолці і вживати в їжу замість звичайної солі.

Горіхи містять багато білка, мінеральних речовин (кальцій, магній, калій). У волоських горіхах, мигдалі і кешью велику кількість амінокислоти аргініну, з якої в організмі утворюється оксид азоту. Саме він знижує згортання крові. Рекомендована щоденна доза горіхів – 30 р.

При порушеннях згортання крові корисні продукти з високим вмістом природних вітамінів і ферментів. Добре щодня з’їдати по 1-2 ст. ложки пророщених насіння пшениці, в них міститься вітамін Е, який підсилює ефект антикоагулянтів. Пророщені насіння підсушують, перемелюють на кавомолці і додають у салати або в будь-які страви. Важлива регулярність використання цього цінного продукту. Можна приймати препарати або Бади з вітаміном Е.