Моркву краще вживати в сирому вигляді, бо після приготування вона втрачає багато своїх корисних речовин.
Поживні речовини:
Кальцій, магній, калій, фосфор, бета-каротин.
Корисні властивості:
Зв’язує і виводить токсини, благотворно впливає на нирки, печінку, травний тракт. Має антибактеріальну і антивірусну дію.
Морква – невеликі коренеплоди з великим вмістом бета-каротину, який, потрапляючи в організм, перетворюється на вітамін А. Улюблений з дитинства овоч теж перешкоджає розвитку раку. Крім того, міститься в моркві бета-каротин сприятливо впливає на стан шкіри і зору. До речі, бета-каротин краще розчиняється в жирах, тому салат з моркви обов’язково заправляти рослинною олією або сметаною. Морква дуже корисна для зору, зменшує ризик ракових захворювань, особливо раку шкіри. Порада: коренеплід краще вживати в сирому вигляді, при тепловій обробці багато корисні властивості втрачаються.
Морквяне масло — джерело каротиноїдів, які в печінці перетворюються в вітамін А (ретинол). Вітамін А регулює обмінні процеси, підвищує опірність організму до інфекцій, позитивно впливає на стан мембран клітин і тканинне дихання.
Олія з насіння морковиактивирует внутрішньоклітинні окислювально-відновні процеси, регулює вуглеводний обмін, покращує утворення білкових сполук, сприяє епітелізації та якнайшвидшого загоєння шкірних ран, ліквідує шкірні висипання, покращує колір обличчя. Вітамін А (ретинол) робить шкіру свіжою і пружною. Регулярне вживання такаго масла дозволяє нормалізувати роботу щитовидної залози, печінки, наднирників і сечовивідних шляхів, покращує стан слизових оболонок очей, дихальних шляхів, шлунково-кишкового тракту.