До речі, саме цей поживний і улюблений багатьма продукт по праву займає першу строчку нашого рейтингу «розумної» їжі.
Горіхи — їжа не для простолюдинів
Існує легенда, що вавилонські жерці забороняли челяді є горіхи — щоб ті надто не порозумнішали. Жерці боялися не дарма: горіхи для мозку — як селера — самі знаєте для чого. Все завдяки великому вмісту жирних кислот, заліза і фосфору. Все перераховане вище живить клітини мозку. Не дарма неврологи радять активно заправлятися горіхами в період підвищених розумових навантажень.
Морська капуста
Водорість — чемпіон за вмістом йоду. Недолік цього хімічного елемента порушує роботу щитовидної залози, а та в свою чергу розхитує нервову систему: провокує безсоння, дратівливість, депресію і розлади пам’яті. Американські вчені навіть проводили спеціальні дослідження, які показали, що у тих, хто вживає морську капусту регулярно, коефіцієнт IQ мінімум на 5-6 пунктів вище, ніж у тих, в чиєму раціоні відсутня морська капуста. Користь очевидна, так?
Вівсянка, сер
Користь вівсянки теж незаперечна. Вівсянка — прекрасне джерело вітамінів групи B, без яких немислима нормальна робота центральної нервової системи. Овес вважається одним з найбільш корисних злаків. Він стимулює кровообіг, у тому числі і в мозку. Крім того, вівсянка — джерело харчових волокон, які очищають наш організмів від шлаків і токсинів і роблять наш розум ясним, а дії послідовними і осмисленими.
Гіркий шоколад
Шоколад як жоден інший продукт багатий антиоксидантами і біофлавоноїдами. І ті, і інші захищають клітини мозку від руйнівної дії вільних радикалів. До того ж какао-боби містять магній — мікроелемент, необхідний для нормальної роботи пам’яті. Наголошуємо, мова йде виключно про чорний гіркий шоколад. Користь інших солодощів вкрай сумнівна — цукерки, торти, тістечка та суфле містять мізерно мало какао і занадто багато транс-жирів і цукру.
Зелений чай
Неврологи вивчили вплив зеленого чаю на организми встановили, що зелений чай захищає нас від хвороби Паркінсона — одного з найбільш важких системних захворювань. А голландські вчені з’ясували, що 3 чашки зеленого чаю в день здатні запобігти виникненню інсульту. Цей підбадьорливий напій містить більше кофеїну, ніж кави, але його стимулюючу дію на нервову систему більш м’яке і пролонговану.
Морква
Американські вчені стверджують, що бета-каротин уповільнює процеси старіння в мозку і перешкоджає руйнуванню клітин, що викликається дією вільних радикалів. Крім того, користь моркви у вмісті корисних цукрів (у тому числі фруктози), які живлять клітини мозку і тонізують нервову систему. Їжте моркву на сніданок — і ваш день почнеться в гарному настрої!
Креветки
Ці маленькі ракоподібні ховають під своїм панциром велику кількість вітаміну D, який допомагає засвоєнню кальцію і запобігає безліч порушень роботи ЦНС — від поганого настрою і забудькуватості до хвороби Альцгеймера і старечого недоумства. Плюс до этомупольза креветок в тому, що вони постачають мозок найважливішими жирними кислотами і служать цінним джерелом легкозасвоюваного білка.
Виноград
Чим корисний виноград? Виноград — прекрасне джерело антиоксидантів і цукрів. Перші при регулярному вживанні не дають мозку постаріти, другі дають більш швидкий ефект: активізують пам’ять і підсилюють розумову активність. І в білому, і в чорному міститься епікатехін — поліфенол, підсилює приплив крові до мозку і покращує пам’ять. В чорному є ще й пігмент антоціанин — який підтримує цілісність клітин мозку і фактично продовжує їхнє життя.
Буряк
Не надто затребуваний останнім часом росіянами коренеплід багатий бетаїн — речовиною, що сприяє поліпшенню настрою, самопочуття, реакції і здатності концентруватися. Всупереч російській традиції бажано їсти сирий буряк, наприклад, потерти її в салат, присмачивши оцтом і олією. Крім того, буряк джерело заліза — цінного кровотворного елемента — чим і корисна буряк.
Тріска
Отже, тріска. Користь цього продукту не повинна бути недооцінена. Ця північна риба дуже багата селеном — мінералом, який підвищує працездатність, стимулює розумову активність, благотворно впливає на настрій, попереджаючи депресії і апатію. Обваляйте тріску в борошні, обсмажте з двох сторін і подавайте, наприклад, з гречкою або овочами, приготованими на пару. Не забувайте про фосфор, яким багата будь-яка риба, — про те, як він корисний для мозку, ви напевно знаєте з дитинства.