Звичайний, травяний і малиновий чай при застуді, грипі, ангіні

383

Починаючи лікування застуди, доводиться робити вибір: скоріше прибрати неприємні симптоми або просто допомогти організму боротися з вірусом або інфекцією. Перший спосіб змушує приймати медикаменти, знімають жар. Але лікарі сходяться на тому, що значне зниження температури заважає імунній системі боротися з вторгненням шкідливих інфекцій. Тому краще віддати перевагу другий спосіб — посилити захисні властивості організму за допомогою чаю з корисними добавками, знімають жар через потовиділення.

Зміст

  • Корисні властивості

    • Хімічний склад заварки чорного чаю — таблиця
    • Який напій вибрати при застуді: чорний або зелений
    • Види чаю і їх вплив — відео
  • Як правильно чаювати
  • Приготування лікувальних напоїв

    • Чай не пив — яка сила?
    • Малинове насолода
    • Цитрусовий удар
    • Пекучий імбир
    • Імбирний, журавлинний, яблучний чай — відео
    • Трав’яні чаї

      • З ромашки
      • З липового цвіту
      • З м’яти
      • Добавки до чаю при застуді — фотогалерея
  • Як бути при вагітності та грудному вигодовуванні
  • Вибір дитячого чаю

    • Протизастудний напій для діточок: обліпиха, імбир, кориця — відео
  • Як не нашкодити собі
  • Відгуки

Корисні властивості

Чай насичує організм вітамінами і мінералами, поліпшують самопочуття при застуді. Аскорбінова кислота посилює імунітет, допомагає засвоюватися залозу. Вітамін PP розріджує кров, прискорює обмін речовин, виводить токсини, які виробляють хвороботворні мікроорганізми. Відходженню мокротиння сприяє рибофлавін, активізує вироблення слизу.

Сплутаність свідомості при хворобі усуває магній, що допомагає роботі мозку і нервової системи. Залізо бере участь у виробленні енергії, транспортує кисень до м’язів і тканин. Сонливість, стомлюваність часто пов’язані з дефіцитом цієї речовини. Крім усього, залізо регулює температуру тіла. Калій відповідає за силу м’язів, виведення зайвої рідини і шкідливих речовин з організму. При застуді потреба в цьому елементі зростає, оскільки він втрачається з потом. Нестача калію виражається утрудненням дихання, м’язової слабкістю, тремтіння колін. Фтор допомагає кровотворенню та імунітету. Елемент пригнічує діяльність деяких бактерій у ротовій порожнині, захищає зубну емаль при вживанні чаю з цукром.

Фосфор впливає на обмін речовин та вироблення ферментів, що утворюють активні форми вітамінів. Тому роблячи питво від застуди з цілющими добавками як основу, ми вибираємо багатий фосфором чай. В результаті вітаміни краще засвоюються.

Звичайний, травяний і малиновий чай при застуді, грипі, ангініДля заварювання зеленого та чорного чаїв краще використовувати керамічний чайник

Крім мінерально-вітамінного комплексу, чай містить:

  • дубильні кислоти (феноли);
  • алкалоїди;
  • катехіни;
  • ефірні масла;
  • смоли.

Головні дубильні речовини в напої — таніни, надають йому гарний колір і терпкий, терпкий смак. Саме цими речовинами обумовлені протизапальні властивості чаю. Потрапляючи на поверхню слизових рота, таніни пов’язують білки і утворюють тонку плівку. В результаті нервові закінчення захищені від роздратування, звужуються судини і гальмується запалення. Тому чай усуває біль у горлі, знімає набряклість при ангіні і нежиті.

Чай помірно бадьорить і покращує розумову діяльність завдяки кофеїну. Він відрізняється від аналога, що міститься в каві. Справа в тому, що велика частина цього алкалоїду в чаї зв’язується з таніном і утворює таннат кофеїну. З’єднання не має гірким смаком і м’яко тонізує.

Чай високої якості при охолодженні каламутніє. Це пояснюється присутністю танінів. При повторному нагріванні напій знову стане прозорим.

Алкалоїди теобромін і теофілін мають діуретичну (сечогінну) дію. Крім цього, вони розширюють судини, зменшуючи головний біль. Катехіни чаю — потужні антиоксиданти, що нейтралізують руйнівну діяльність вільних радикалів.

Чай корисний при застуді тим, що:

  • додає сил і втамовує спрагу;
  • посилює опірність організму;
  • зігріває;
  • знімає ломоту в тілі;
  • допомагає засвоювати вітамін С і перешкоджає його вимивання;
  • знижує запалення, знезаражуючи горло;
  • бореться з інтоксикацією;
  • зменшує ризик розвитку ускладнень;
  • скорочує тривалість хвороби.

Хімічний склад заварки чорного чаю — таблиця

РечовинаКількість% від норми 100г
Вітамін A50 мкг5,6%
Ретинол0,05 мг
Вітамін B1, тіамін0,07 мг4,7%
Вітамін B2, рибофлавін1 мг55,6%
Вітамін C10 мг11,1%
Вітамін PP11,32 мг56,6%
Калій2480 мг99,2%
Кальцій495 мг49,5%
Магній440 мг110%
Натрій82 мг6,3%
Фосфор824 мг103%
Залізо82 мг455,6%
Фтор10 тис. мкг250%

В таблиці відображено зміст корисних речовин на 100 г сухої заварки чорного чаю.

Який напій вибрати при застуді: чорний або зелений

Обидва види чаю виготовляються з листя одного чагарнику — камелії китайської. Цінність напою визначається вмістом розчинних у воді (екстрактивних) речовин. Зелений чай не піддається ферментації, його лише злегка підв’ялюють, в ньому залишається більше корисних екстрактивних речовин. Не зазнають окислення також білий і жовтий сорту. Найцінніший — білий чай, що складається з молодих верхніх листочків і нирок. Завдяки швидкому висушуванню в ньому залишається багато вітамінів і ефірних масел. На жовтий чай йдуть щільно закриті бруньки. Сировину нагрівають на вугіллі, щоб обгоріли ворсинки, потім упаковують в пергамент.

Сорт пуер ферментується двічі і витримується до 20 років в пресованому вигляді. Пуер стимулює наднирники — в результаті виробляються протизапальні гормони. Цей чай трохи знижує температуру тіла, на 1-2 градуси. Пийте пуер при отруєнні ліками, кишковому грипі, щоб налагодити травлення.

Звичайний, травяний і малиновий чай при застуді, грипі, ангініСмак і аромат чаю пуер з часом тільки поліпшуються

Відомості про те, що пуер викликає ейфорію і змінює стан свідомості, — не більше ніж міф. Просто цей сорт приносить більше бадьорості , ніж інші.

Часткової ферментації піддається бірюзовий чай — улун. Окислюється лише частина поверхні листа. Він відрізняється інтенсивним смаком, поєднуючи в собі кращі властивості зелених і чорних сортів.

Що б не стверджували виробники, всі види чаю з камелії володіють схожими властивостями, різниця лише в співвідношенні речовин. При застуді краще пити чорний чай. Цей сорт містить більше кофеїну і принесе швидке полегшення, коли хвороба буквально приковує до ліжка. Зелені сорти діють м’якше, повільніше, але триваліша. Їх краще пити при легкому нездужанні та на етапі одужання.

Чим крупніше лист, тим гірше смак. У старих великих листках менше ефірних масел і користі. Кращі сорти виготовляються з маленьких листочків і нирок. Найменш корисний чай в пакетиках, вироблений з чайної пилу. Майже всі цінні речовини в ньому окислилися. Папір, з якої роблять пакетики, для міцності просочують синтетичними смолами, розчиненими у спирті або ацетоні. Такий продукт непридатний для лікувальних цілей.

Знайомий нам чорний чай в Китаї називають червоним. Все тому, що заварка має відповідний колір. Червоний і чорний чай — одне і те ж.

Скручені і висушене листя гостролиста широколистого називаються кудін. Цей вид теж використовується при інфекційних і вірусних захворюваннях, так як знімає жар, вбиває бактерії, виводить шлаки. Чай з падуба знімає запалення горла при ангіні.

Види чаю і їх вплив — відео

Як правильно чаювати

Дотримуйтесь правил прийому тонізуючого напою, щоб не погіршити своє здоров’я:

  • Не пийте чай на порожній шлунок, найкраще — через 1 годину після їжі. Виняток — улун, в ньому нейтралізовані всі подразники шлунка.
  • Денна норма — 1-2 чашки.
  • Щоб уникнути безсоння, вживайте напій в першій половині дня.
  • Не заварюйте напій у залізному посуді, відбудеться окислення.
  • Чорний чай заливають окропом, дають настоятися 4-5 хвилин. Для приготування зелених сортів після кипіння воду охолоджують до 85 градусів і тільки тоді заварюють. Через 3-4 хвилини напій готовий.

    Правильно додавати чай у молоко, а не навпаки.

    Приготування лікувальних напоїв

    На основі чорного та зеленого чаїв готують кошти з різноманітними доповненнями залежно від характеру захворювання. При непереносимості звичайних сортів лікуються трав’яними і фруктово-ягідними настоями.

    Добавки до чаю потрібні, щоб наситити хворий організм корисними речовинами. Якщо накопичаться ресурси, одужання піде швидше. Як вплине на організм чай, залежить від того, що включено до його складу. Кожна добавка має своїм цілющим дією:

  • Молоко необхідно при сильному занепаді сил, при болях в суглобах, дефіциті кальцію.
  • Чай з лимоном п’ють, щоб швидко мобілізувати захисні сили організму, зарядитися вітаміном C.
  • Мед допомагає від застуди і нападів кашлю, поповнює запаси вітамінами групи B.
  • Ромашка знімає запалення, полегшує стан при ангіні, кишковому грипі.
  • Липа пригнічує розвиток інфекції, виводить токсини. Призначається для лікування органів дихання при бронхіті, як відхаркувальний.
  • Малина дозволить запастися калієм, магнієм, фосфором. Потогінний засіб використовують при грипі.
  • М’ята багата ментолом, застосовується при температурі, спазмах, болі в горлі, нежить.
  • Імбир постачає незамінні амінокислоти, попереджаючи хвороби. Це бактерицидну, зігріваючий, знеболюючу, відхаркувальний засіб. Показаний при кашлі, запаленнях горла.
  • Алкоголь у малих дозах стимулює імунітет.
  • Звичайний, травяний і малиновий чай при застуді, грипі, ангініУ парному молоці містяться антибактеріальні речовини: лізоцим та пероксидаза, а також магній, калій, натрій, йод

    Чай не пив — яка сила?

    Як стверджував Вінні-Пух, найкращий подарунок — це мед, особливо якщо ви захворіли. «Навіть трішечки, чайна ложечка — це вже добре!» — говорив знаменитий ведмідь. Чорний чай з медом — відмінне щоденне вітамінний засіб для лікування і профілактики застуди. Однак бджолиний продукт принесе користь, тільки якщо додавати його в дозі 1-2 ч. л. в остиглий до 40 градусів чай. Нагрівання перетворює мед в отруту. При тепловій обробці в меді розкладаються цукру і утворюється оксиметилфурфурол — токсичний і мутагенний речовина.

    Коли застуда супроводжується стресом, пом’якшують тонізуюча дія чаю молоком. Якщо медовий напій п’ють 2 рази на день через 30 хвилин після сніданку і обіду, то медово-молочний чай допускається і ввечері. Молоко допомагає при кашлі й ломоті в суглобах.

    Щоб зменшити запальний процес у горлі і бронхах, заварений чай насипають 1/2 ч. л. червоного меленого перцю. Важливо використовувати саме гострий червоний перець, в ньому міститься капсаїцин. Цілюща речовина подразнює слизові оболонки і дихальні шляхи, дезінфікує, знеболює. Однак перець протипоказаний при хворому шлунку, серці.

    Алкоголь у малих дозах корисний при застуді, так як покращує кровообіг, підвищує потовиділення, полегшує відходження мокротиння. Найбільш ефективні міцні напої при перших ознаках хвороби, так як стимулюють імунітет.

    Звичайний, травяний і малиновий чай при застуді, грипі, ангініКоньяк з медом і лимоном добре зігріває замерзлі кінцівки, руки і ноги, тому одноразове вживання при переохолодженні піде на користь

    Коньяк і горілка розширюють судини, діють як потогінний засіб. У готовий чорний чай додайте 1 гурток лимона і 1 ст. л. коньяку або горілки. Щоб складу подіяв, пийте повільно, маленькими ковтками. Міцні засоби приймають одноразово, інакше отримують зворотний ефект — пригнічення імунітету. Алкоголь протипоказаний при захворюваннях шлунка, серця, печінки, нирок.

    При сухому кашлі застосовують масло, прогревающее горло і полегшує відхаркування. Приготування:

  • Заваріть склянку неміцного чаю без цукру.
  • Вилийте в нього 1 ст. л. соняшникової олії.
  • Поки кашель не стане продуктивним (мокрим), приймайте засіб щовечора перед відходом до сну. Випийте маленькими ковтками і лягайте в ліжко.

    При переохолодженні різко падає імунітет, тому постарайтеся як можна швидше зігрітися. Прийшовши з морозу, зробіть напій з таких компонентів:

    • чорного чаю — 1 ч. л.;
    • кориці — 1/4 ч. л.;
    • цедри мандарина — 2 шматочки;
    • червоного гострого перцю — 1/2 ч. л.

    Приготування:

  • У заварочную ємність помістіть всі інгредієнти і залийте склянкою окропу.
  • Через 20 хвилин процідіть.
  • Цей напій не на кожен день. Приймайте разово, коли сильно замерзли, на початку розвитку хвороби.

    Звичайний, травяний і малиновий чай при застуді, грипі, ангініНе викидайте шкірку мандарина, засушіть її і додайте в чай як відхаркувальний засіб

    При ларингіті, фарингіті, інших запаленнях в горлі допоможе полоскання. Приготування:

  • Заваріть склянку міцного чаю.
  • Охолодіть до комфортної температури, всипте 1 ч. л. солі і 1 ч. л. соди, перемішайте.
  • Полощіть горло 3-5 разів на день.

    Малинове насолода

    Чай з малиною при застуді — класика. Солодка ягода покращує якість життя при запаленні органів дихання, що супроводжується високою температурою. В малині міститься саліцилова кислота, відома потогінну і заспокійливу дію. Вона пригнічує розмноження бактерій. Для відновлення ослабленого організму напій з природним аспірином п’ють перед їжею 1-2 рази на день під час грипу, застуди і тиждень після одужання.

    Для приготування чаю покладіть в чашку 2 ст. л. сухих або свіжих ягід і залийте окропом. Якщо використовуєте морожену малину, нехай попередньо відтане. Цей напій більше підходить для вечора, вдень візьміть такі інгредієнти:

    • чорний листовий чай — 3 ч. л.;
    • сушену м’яту — 1 ч. л.;
    • лимонну шкірку — 1 ч. л.;
    • малину — 2-3 ст. л.;
    • окріп — 1,5–2 склянки.

    Приготування:

  • Лимонні скоринки, чай і м’яту залийте окропом.
  • Через 10 хвилин поставте на малий вогонь, додайте ягоди і тушкуйте 5 хвилин.
  • Процідіть. При бажанні розбавте окропом.
  • Звичайний, травяний і малиновий чай при застуді, грипі, ангініДодавання малини зробить жарознижувальний і потогінний будь чай

    І лінивий варіант: заваріть улюблений сорт чаю і випийте вприкуску з малиновим варенням. Потім ляжте в ліжко, накрийте ковдрою і пропотейте. Вживайте за 2 години до відходу до сну. Процедура зніме жар, втихомирити біль у м’язах. Малина не застосовується при алергії, виразці шлунка і хворобах нирок.

    Навіть після сушки і заморожування малина не втрачає цілющих властивостей.

    Цитрусовий удар

    Додавання цитрусових збільшує кількість аскорбінової кислоти в напої. По хвороби наноситься подвійний вітамінний удар. Лимонний чай підсилює імунітет і застосовується при перших ознаках запалення дихальних шляхів: кашлі, нежиті, болю в горлі. Просто додайте злегка остигнула рідина кружечок цитруса. Не кидайте лимон в окріп, він руйнує частина вітаміну С. Спочатку дайте напою охолонути до 50 градусів.

    Звичайний, травяний і малиновий чай при застуді, грипі, ангініНе треба кидати лимон в окріп: при цьому частково руйнується вітамін С

    Якщо сильно болять м’язи при грипі, розчиніть в склянці теплої води 1 ст. л. меду і видавіть сік половинки лимона. Це засіб виведе з організму токсини, що приносять фізичні страждання.

    Багатокомпонентний чай з цитрусових додасть бадьорості і поліпшить настрій під час хвороби. Для приготування візьміть:

    • чорний чай — 3 ч. л.;
    • лайм, лимон, апельсин — по 2 скибочки;
    • гвоздику — 5 шт.;
    • окріп — 1,5–2 склянки.

    Приготування:

  • Чай, гвоздику залийте окропом.
  • Через 10 хвилин варіть на слабкому вогні протягом 5 хвилин.
  • Налийте в чашки, покладіть свіжий кружок лимона.
  • Пийте щодня 1-2 чашки протягом тижня.

    Випивши чай з лимоном, з’їжте і цедру, в ній багато корисного.

    Пекучий імбир

    Ця гостра приправа зігріває, усуває набряклість, допомагає відкашлятися. Чай з імбиром п’ють вранці і вдень. Напій має пекучий смак, на любителя. Візьміть інгредієнти:

    • зелений чай — 3 ч. л.;
    • сирий корінь імбиру — 1 ч. л.;
    • аніс — 1 шт.;
    • подрібнену кориця — 0,5 ч. л.;
    • мелений мускатний горіх — 1 пучку;
    • лимон — 2 скибочки;
    • окріп — 1-2 склянки.

    Приготування:

  • Подрібніть корінь.
  • Залийте окропом спеції, заварку. Залиште на 8 хвилин.
  • Потім додайте імбир і тушкуйте 5 хвилин на маленькому вогні. Налийте в чашки, додайте лимон.
  • Звичайний, травяний і малиновий чай при застуді, грипі, ангініІмбир покращує мозковий кровообіг, тому корисно пити чай з ним вранці, перед виходом на роботу або в університет, для покращення розумової діяльності

    Якщо лікуєтесь напоєм з «ядерного» кореня ввечері, приготуйте його без чайної заварки, щоб уникнути проблем з засипаням:

  • Залийте склянкою води 1 ст. л. натертого імбиру і доведіть до кипіння.
  • Відфільтруйте. Трохи остиглий відвар додайте 2 кружечка лимона і щіпку червоного гострого перцю.
  • Цей чай вживають раз на день, щоб зігрітися. Якщо хочете приготувати напій на весь день, залийте подрібнений корінь окропом з розрахунку 1 ст. л. імбиру на склянку води. Настоюйте 30 хвилин. Використовувати як заварку, розбавляючи водою за необхідності. При подачі додайте лимонний сік і мед. Пийте 2-3 склянки в день протягом 3 днів.

    Якщо немає свіжого імбиру, використовуйте сушений мелений. Можна приготувати такий настій з них:

  • Покладіть в чашку 1 ст. л. або 1 дес. л. імбиру для напою слабший, 1 ст. л. лимонного або апельсинового соку, за смаком мед або цукор і залийте холодною кип’яченою водою так, щоб заповнити чашку на 1/4.
  • Тепер долийте окріп до верху. Настоюйте 5 хвилин.
  • Виключіть імбир, якщо температура тіла вище 38 градусів.

    Неможливо охопити всі варіанти цілющих чаїв. Для успішного приготування складних напоїв важливо зрозуміти схему дії. Спочатку заварюються сухі компоненти: чайний лист, спеції. Потім додаються свіжі фрукти або коріння і прогріваються на слабкому вогні.

    При сильному нежиті, кашлі проводять інгаляції з імбиром або його маслом.

    Імбирний, журавлинний, яблучний чай — відео

    Трав’яні чаї

    З-за тонізуючого ефекту напої на основі камелії краще пити в першій половині дня, у другій — заспокійливі трав’яні чаї. Під час хвороби важливо не порушувати режим, у сні відбувається одужання.

    З ромашки

    На першому місці серед рекомендованих лікарських рослин при застуді, грипі, ангіні — ромашка аптечна. Завдяки азулену вона пригнічує мікроби, лікує запалення в глотці. При кишковому грипі дубильні речовини ромашки обволікають слизові оболонки травного тракту і перешкоджають розмноженню мікробів. В аптеці продається чай з квіток в пакетиках. Якщо вдома є ромашка розсипом, приготуйте настій самостійно:

  • Залийте 200 мл окропу 1 пакетик або 1 ч. л. ромашки.
  • Через 15 хвилин відфільтруйте.
  • Приймайте напій по склянці через 1 годину після обіду і вечері.

    Щоб перемогти нежить, заваріть 1 ст. л. ромашки в термосі і витримайте 5 годин. Занурте ватяний диск в теплий настій і прикладіть до перенісся. Тримайте до охолодження.

    При фарингіті та тонзиліті приготуйте відвар:

  • Залийте 3 ст. ложки сировини склянкою гарячої води.
  • Закрийте кришкою і прогрівайте на пару 15 хвилин.
  • Охолодіть протягом 45 хвилин, процідіть. Доведіть до початкового об’єму.
  • Перед вживанням підігрійте і збовтайте.
  • Полощіть горло 3-5 разів на день до зняття запалення в горлі. При фолікулярній ангіні відвар ромашки очищає гнійники і знезаражує мигдалини.

    Звичайний, травяний і малиновий чай при застуді, грипі, ангініРомашка аптечна — визнана і найбільш часто використовується в офіційній медицині рослина

    З липового цвіту

    Дуже корисний жарознижувальний і потогінний липовий чай. Його призначають при ангіні, бронхіті, трахеїті. Розріджуючи кров, напій знімає головний біль і млявість у тілі. При кашлі виводить мокротиння з бронхів. Щоб приготувати чай, виконайте наступні дії:

  • Заваріть 1 ст. л. липового цвіту 200 мл закипілої, але постигла до 95 градусів води. При спеці знадобиться 2 ст. л. лікарської сировини.
  • Настоюйте 15 хвилин. Додавання меду подвоїть лікувальний ефект.
  • Для лікування грипу та полоскань приготуйте відвар:

  • Залийте 2 ст. л. липи 400 мл окропу.
  • Тушкуйте 10 хвилин, процідіть.
  • Приймайте не більше 3 чашок на день за 30 хвилин до їжі при застуді. При гострому бронхіті по 1/2 чашки 4 рази на добу. Якщо відразу, як тільки виявляться хворобливі симптоми, випити 400 мл настою липового, розвиток інфекції загальмується. Через сечогінного ефекту не пийте чай пізніше 18:00. З цієї ж причини не вживайте багато липового цвіту довше 3 днів, щоб не виснажити мінеральні запаси організму. Далі зупиніться на 1 склянці на день до одужання.

    Ефективно при ангіні полоскати горло настоєм з двох цілющих рослин 3-5 разів на день. Щоб його приготувати, зробіть наступне:

  • Залийте 300 мл окропу 1 ст. л. липи і 1 ст. л. ромашки.
  • Через 20 хвилин процідіть, налийте в склянку і додати 1 ч. л. соди.
  • Єдине протипоказання до прийому квіток липи — індивідуальна непереносимість.

    З м’яти

    Ментол, що входить до складу рослини, полегшує дихання, позбавляє від головного болю, м’язових спазмів. Починайте прийом з слабенького настою м’яти, щоб не занадто знизити тиск. Ця рослина викликає сонливість, краще пити його ввечері по 1-2 чашки, за 3 години до сну. Адже м’ята — сечогінний засіб. Щоб приготувати напій, зробіть наступне:

  • Заваріть літром окропу 1 ст. л. сухих або жменю свіжого листя.
  • Дайте настоятися 15 хвилин.
  • Оздоровчий поєднання ментолу і гострого імбиру підбадьорить хворих застудою. Щоб приготувати цілющий напій, виконайте такі дії:

  • Залийте літром окропу 3 ст. л. подрібненого імбиру і м’яти.
  • Через 15 хвилин процідіть. При подачі додайте мед.
  • У цей настій при бажанні можна додати 3 ч. л. чайного листа. Після 3 днів вживання м’яти зробіть перерву.

    Добавки до чаю при застуді — фотогалерея

    Звичайний, травяний і малиновий чай при застуді, грипі, ангіні
    Молоко має антибактеріальну дію, поповнює дефіцит кальцію
    Звичайний, травяний і малиновий чай при застуді, грипі, ангіні
    Чай з лимоном підсилює імунітет, застосовується при перших ознаках запалення дихальних шляхів
    Звичайний, травяний і малиновий чай при застуді, грипі, ангіні
    Мед — вітамінне і імуностимулюючу засіб
    Звичайний, травяний і малиновий чай при застуді, грипі, ангіні
    Дубильні речовини ромашки перешкоджають розмноженню мікробів
    Звичайний, травяний і малиновий чай при застуді, грипі, ангіні
    Чай з липи має жарознижуючу і потогінну діями
    Звичайний, травяний і малиновий чай при застуді, грипі, ангіні
    Саліцилова кислота, що міститься в малині, пригнічує розмноження бактерій
    Звичайний, травяний і малиновий чай при застуді, грипі, ангіні
    М’ята містить ментол, який полегшує дихання, позбавляє від головного болю, м’язових спазмів
    Звичайний, травяний і малиновий чай при застуді, грипі, ангіні
    Імбир має зігріваючу дію, усуває набряклість, застосовується як відхаркувальний засіб
    Звичайний, травяний і малиновий чай при застуді, грипі, ангіні
    Алкоголь у малих дозах корисний при застуді
    Звичайний, травяний і малиновий чай при застуді, грипі, ангіні
    Соняшникова олія полегшує відхаркування при сухому кашлі

    Як бути при вагітності та грудному вигодовуванні

    Варто запитати у свого лікаря, чи можна пити чай. У кожної жінки є індивідуальні особливості перебігу вагітності і лактації, тому універсальних порад бути не може. Насторожує те, що напій містить кофеїн, а це може позначитися на вагу плоду або викликати тривожність у народженого малюка.

    Самий безпечний для вагітних — білий чай, але за них доведеться відправити гінця в Китай, сорт рідко продається в Росії.

    Зазвичай дозволяється 1 чашечка неміцного зеленого або чорного чаю. Для пом’якшення підбадьорливого дії напою і полегшення нападів кашлю додають молоко.

    Звичайний, травяний і малиновий чай при застуді, грипі, ангініПийте мінімум зеленого чаю при вагітності, вчені виявили, що напій заважає засвоєнню фолієвої кислоти

    Вагітним і годуючим мамам корисний липовий чай. Приймайте по 2 чашки в день за 30 хвилин до їди протягом 3 днів при застуді та кашлі. Далі пийте ще 3 дні по 1 склянці на день. Липа — діуретик (сечогінний засіб), не вживайте настій з неї на ніч.

    При вагітності краще не захоплюватися чаєм з лимоном, щоб дитина не народився алергіком. При грудному вигодовуванні пробуйте напій з лимоном починаючи з 1 ст. л., коли дитині виповниться 3 місяці. Пийте напій в першій половині дня, щоб простежити за реакцією дитини. Тільки якщо у немовляти немає висипу, свербежу, проносу, тривожності, вживайте слабкий лимонний чай. З імбиром в період лактації чиніть так само: спробуйте трохи і поспостерігайте за малюком.

    Під час виношування плоду імбирний чай дозволяється пити в малих дозах тільки в перших двох триместрах. Корінь не тільки посприяє лікування кашлю, але і допоможе від токсикозу. В останні 3 місяці виношування імбир заборонений. Не варто в перший раз пробувати цю пряність під час вагітності. Для майбутніх мам робиться слабкий відвар, який вживається по 1/2 чашки 2 рази на день при кашлі. Приготування:

  • Відріжте 2 см корінця, очистіть або візьміть 1 ч. л. сухого імбиру і залийте склянкою холодної води.
  • Після закипання варіть 5 хвилин на маленькому вогні. Процідіть.
  • Ще простіше готується чай:

  • Заваріть в чашці окропом 1 ч. л. натертого імбиру.
  • Через 15 хвилин відфільтруйте.
  • Чай з ромашкою призначається при застуді під час вигодовування. Природний антисептик, допомагає при нежиті, ангіні, головного болю. Якщо у мами багато молока, допускаються 2 порції настою ромашки: перед обідом і перед сном. Якщо молока мало, то вживається 1 чашка в день перед сном. Не приймайте ромашку довше 2 тижнів, зробіть перерву.

    Заборонені при вагітності наступні рослини: ромашка аптечна, шавлія, м’ята, женьшень, солодка, хміль, пажитник, фенхель, полин, чорнобиль. Під час вигодовування відмовтеся від м’яти, мати-й-мачухи, буркуну, глоду, крушини.

    Вибір дитячого чаю

    Чай не дають дітям до трьох років. Однак у продажу зустрічаються напої з екстрактами трав і ягід для немовлят. Як і коли їх давати, написано на упаковці. Найчастіше напої призначені для малюків з 6 місяців. Багато такі склади містять консерванти та барвники, тому перед тим, як пропонувати новий продукт дитині, запитайте думку педіатра.

    З трьох років починають привчати дітей до звичайного чаю. Він повинен бути дуже слабкий: 1/2 чайної ложки сухої заварки на 200 мл окропу. Якщо напій погано переноситься, замініть половину води молоком. Чай надасть загальнозміцнюючу дію при застуді, підвищить імунітет. Якщо немає алергії, підсолодіть напій медом. Після першої в житті чашки чаю простежте за реакцією дитини. Перезбудження, безсоння — сигнал до припинення чаювань. Можливо, настій вийшов занадто міцним. Наступного разу знижуйте концентрацію вдвічі.

    Звичайний, травяний і малиновий чай при застуді, грипі, ангініЩе одна причина не давати малюкові чай до 3 років: дубильні речовини напою зв’язують залізо і заважають його всмоктуванню в ШЛУНКОВО-кишкового тракту, в результаті може розвинутися анемія

    При запаленні носоглотки і кашлі діткам з 6 місяців рекомендується ромашковий або липовий чай. Його готують як для дорослих, але розбавляють теплою водою навпіл. Напій продезинфікує горло, полегшить дихання, допоможе заснути. Перед застосуванням трав’яних чаїв проконсультуйтеся з дитячим лікарем.

    Чай з малиною підходить малюкам з однорічного віку, якщо немає схильності до алергії. В іншому випадку ягоду намагаються з трьох років. Щоб приготувати напій, зробіть наступне:

  • Залийте 1 дес. л. малини або варення з неї склянкою закипілої, але постигла до 85 градусів води.
  • Через 5 хвилин процідіть.
  • Імбирним відваром пригощають дитини при застуді з 3 років. Приготування:

  • Залийте літром окропу 1-2 ст. ложки подрібненого імбиру.
  • Проваріть на слабкому вогні 10 хвилин. Процідіть.
  • Додайте мед і лимон, якщо малюк їх переносить.

    М’ятний чай пробують лише з 4-5 років при скаргах на біль у горлі, утрудненому диханні.

    При застуді чай або трав’яний настій малюкові пропонують згідно з правилами:

  • Починають прийом лікувальних чаїв з 1 ч. л. тільки в теплому вигляді.
  • Якщо немає негативних проявів, дозу збільшують до 3-4 ч. л. 1 раз в день.
  • З трьох років можна давати по 3-4 ст. л. Після 7 років — по 100 мл 2 рази на день.
  • Якщо на шкірі висипання, дитині більше не можна пропонувати ліки.
  • Якщо малюк вже вміє, хай полоще липовим і ромашковим чаєм горло при ангіні.
  • Напої з цілющими рослинами не можна пити дітям без міри, як воду. Кожні 3 дні робіть перерву або чергуйте рослини. Наприклад, липовий цвіт навантажує серцевий м’яз, а це зайве в юному віці.

    Протизастудний напій для діточок: обліпиха, імбир, кориця — відео

    Як не нашкодити собі

    Гарячий чай протипоказаний при високій температурі тіла вище 38 градусів. При таких станах вживайте напій в теплому вигляді. Якщо позначка градусника вища 39,5 і з’явилися судоми, біль у легенях, викликайте швидку.

    Систематичне вживання пекучого питва може спровокувати захворювання на рак стравоходу. Оптимальна температура — близько 56 градусів.

    Під час хвороби намагайтеся більше спати, уві сні організм відновлюється. Надмірне вживання кофеїну призводить до зневоднення тканин, вимивання калію, кальцію і магнію. Не зловживайте бадьорить питвом на ніч.

    Сердечникам з легкими порушеннями піде на користь тільки 1 чашка слабенького чаю в день.

    Звичайний, травяний і малиновий чай при застуді, грипі, ангініЛистя камелії китайської — чайного куща — містять щавлеву кислоту, що викликає подразнення слизових, тому не рекомендуються при виразці шлунку

    Не поєднуйте лікувальні чаї з сечогінними препаратами. Не варто пити багато настоїв в літньому віці, при ожирінні. Це пов’язано з обмеженнями вживання рідини. Доведеться зовсім відмовитися від міцного чаю при важких формах:

    • атеросклерозу;
    • гіпертонії;
    • хвороб серця;
    • виразки ШКТ.

    Квіти ромашки не призначені для тривалого застосування. Кожні 2 тижні робіть перерву на 7 днів. Передозування квітками призводить до запаморочення, головного болю, м’язової слабкості, нудоти. Ромашка протипоказана при гіпоацидний гастрит, діареї, індивідуальної непереносимості. Не вживайте настої рослини з разжижающими кров і седативними препаратами.

    М’ята не рекомендується при гіпотонії, варикозі, захворюваннях печінки і нирок.

    Небажано вживати імбир при таких патологіях:

    • ішемії;
    • цирозі печінки;
    • будь-якій формі гепатиту;
    • виразці шлунка і кишечника;
    • каменях у нирках;
    • індивідуальної непереносимості.

    Відгуки

    Раніше я не пила чай з імбиром, поки року 2 назад, коли я застудилася, мені на роботі не розповіли про імбирний чай. Я спробувала, і мені він дуже сподобався. Такий пекучий, зігріваючий горло напій! Особливо хороший для профілактики застуди. А також допомагає боротися з нею.

    GenshinaY

    http://irecommend.ru/content/bodrit-zaryazhaet-energiei-sogrevaet-pomogaet-borotsya-s-pervymi-priznakami-prostudy

    Трохи прихворіли всією родиною. Застудили Горло і кашель. Віддаю перевагу проводити лікування тільки натуральними продуктами. До ліків звертаюся тільки в самому необхідному випадку. Згадала про баночку з малиновим варенням. Лікувалися всією сім’єю, особливо у дітей варення пішло в хід. Якщо приболеете, то краще купуйте варення, смачне і натуральне.

    konira

    http://otzovik.com/review_1813023.html

    Коли наш малюк в 5 місяців захворів обструктивним бронхітом, нам лікар так і сказав: не хочете крапельниць — крім грудного молока чи суміші необхідно додатково поїти водичкою, краще спеціальним дитячим чаєм з ромашкою. Ромашка — одне з найбільш гіпоалергенних рослин, та ще й протизапальну! Власне, тоді малюк швидко одужав і з того моменту пройшов вже рік.

    Sarafina

    http://irecommend.ru/content/kak-nam-pomogla-eta-romashechka-dazhe-s-istekshim-srokom-godnosti

    Моя подруга п’є чай з липи всю зиму і ніколи не хворіє. Ось і я цю зиму вирішила зробити те ж саме. Прикупила собі липу і з задоволенням п’ю чай. Мені подобається навіть в холодному вигляді його пити. У дитинстві під час застуди мама мене завжди лікувала чаєм з липою та медом. Липа — чудовий потогінний засіб, сечогінний, при ангіні дуже допомагає.

    lia88999

    http://otzovik.com/review_329589.html

    В лікуванні застуди людство не так далеко просунулася. Результативних ліків від вірусів поки не винайшли. Не дивно, що досі рятують бабусині рецепти. Народні засоби допоможуть зменшити, а іноді і усунути неприємні симптоми.