ЖАРОЗНИЖУЮЧІ 100% — ВІ НАРОДНІ ЗАСОБИ

263

Аспірин, який не завжди корисний при зниженні спека, може поміняти комплекс народних жарознижуючих засобів. Традиційні засоби – це справді цінна і потрібна річ.

1. Стебла малини (чим товще стебло, тим краще) – найпотужніше потогінний і жарознижуючий засіб – відварюється 20-30 хвилин до темно-малинового кольору і випивається в кілька прийомів (ефективні також квітки і висушені плоди)/

2. Квітки липи — заварити з шкіркою одного яблука, додати мед і випити швидко від трьох до п’яти чашок одна за одною гарячим настоєм.

3. Кора верби (природний джерело саліцилової кислоти) — 20 г подрібненої кори заварити в 200 мл окропу, настояти 30 хвилин і пити по одній столовій ложці 5-6 разів на день.

4. Квітки бузини, листя і бруньки смородини – заварювати і пити як чай.

5. Плоди смородини червоної або свіжоприготованого соку з них вживають як жарознижувальний, протизапальний і протизастудний засіб.
Настій: 2-3 ст. ложки перетертих плодів настоюють 1-2 години в 0,5 л окропу і п’ють (можна з медом за смаком) по 1/3-1/2 склянки настою 3-5 раз на день до їди.
Жарознижувальними та потогінними властивостями володіють також: м’ята перцева, квітки волошки синьої, квітки арніки, трава ромашки і золототисячника, материнки, фіалка триколірна, чебрець, розторопша, листя суниці і ожини та ін.