Зелень. Плюси і мінуси

298

? ПЕТРУШКА: піднімає потенцію і прибирає набряки

+ Корисна при болях у серці. Володіє хорошим сечогінним ефектом, допомагає при набряках. B ній є інсулін, тому петрушку рекомендують хворим на діабет. B маленькому пучку петрушки (50 г) «ховається» добова доза вітаміну С.

 

Є корисні для м’язів і кісток калій з фосфором, що регулює ритм серця, заспокоює нерви, знімає безсоння магній. А також залізо (від анемії), цинк (підсилює статевий потяг), фтор (геть карієс!), селен і флавоноїди — засоби для профілактики раку.

— За останніми дослідженнями, петрушкою не варто захоплюватися вагітним, хоча вона і містить корисну їм фолієву кислоту. Ця трава надмірно напружує матку. З обережністю приймати при хворобах сечового міхура і нирок.

? САЛАТ: від нього болить живіт?

+ З усієї свіжої зелені салат, виявляється, саме марне рослина. B ньому є фолієва кислота і незначна кількість вітаміну С. Щоб отримати добову дозу аскорбінки, треба зжувати півкіло салату, бажано з растительнным маслом. Задоволення на любителя!

— Нещодавно американські лікарі заявили, що улюблений в країні салат-латук — небезпечна рослина! Він провокує кишкові захворювання, які навіть закінчувалися летально. Можна салат при панкреатиті, холециститі, гепатитах, запаленнях шлунка і кишечника, каменях у нирках.

? М’ЯТА: розслабся і поспи

+ Знімає головний біль (можна заварити чай або натерти зеленню віскі), корисна при серцево-судинних захворюваннях: заспокоює і розширює судини. Її навіть називають «жіночою травичкою» — найкращий засіб в «критичні дні».

— Її не можна дітям до 6 років. Ще протипоказання — бронхоспазм.

? ЛИСТЯ ЧАСНИКУ: геть мікробів!

+ Він містить в три рази більше вітаміну С, ніж лук! Стеблинки часнику виділяють фітонциди. Листя створюють у повітрі навколо себе захисну стерильну зону, в якій гинуть збудники багатьох захворювань. Відмінний засіб для профілактики атеросклерозу, ГРВІ. Є сирими.

— Чи є протипоказання: захворювання серця і нирок, ревматизм, з обережністю вживати при захворюваннях печінки, панкреатит, гастрит, загострення захворювань шлунково-кишкового тракту.

? КУЛЬБАБА: бадьорить, як каву

+ Настоянка з кульбаб підвищує імунітет організму, тонізує не гірше кави. Квіти (без зеленої підкладки) можна в сирому вигляді додавати в салати з дикорослих рослин або у звичайні овочеві салати. Вони мають відхаркувальну дію, а ще заспокоюють і лікують від безсоння.

— З обережністю приймати при виразці, гастриті, жовчнокам’яної хвороби.

? ЗЕЛЕНИЙ ЛУК: їжа «сердечників»

+ Виявляється, цибулі буває аж понад 250 видів! B більшості є калій — нормалізує ритм серця і фітонциди — ті самі, що дуже корисні для підвищення імунітету при простудних захворюваннях.

B середньому пучку лука (100 г) міститься добова норма вітаміну С. Є антиоксиданти, які мають ще й противоатеросклерозным дією. Тому цибулю дуже корисний всім, у кого хворе серце і судини. Цибулю краще додавати в салати.

— Сиру зелень, а особливо цибуля не можна жувати при панкреатитах, холециститах, гепатитах, запаленнях шлунка і кишечника.

? КРІП: знижує тиск

+ Трава багата кератином і вітаміном С, а значить, корисна для зору. Ефективно знижує тиск. Вітаміну С в ньому трохи менше, ніж у петрушці, але теж дуже багато. Також містить кальцій, фосфор і магній (яка від них користь — див. «Петрушку»). Стимулює роботу кишечника.

Найкраще вживати в сирому вигляді.

— Не можна захоплюватися людям зі зниженим тиском. При «передозуванні» у них можливі слабкість, запаморочення і навіть непритомність.

? ВАЖЛИВО

* Якщо ви споживаєте травичку не зі своєї грядки, перед приготуванням її краще замочити на годину в холодній воді. Тоді зелені підуть нітрати. Якщо часу вимочувати немає, можна збризнути салат лимонним соком. Bo-перших, так їжа краще засвоюється, а по-друге, кисле середовище знову-таки знешкоджує нітрати.

* Салати треба з’їдати відразу після приготування. B холодильнику нітрати можуть перейти в нітрити, а це вже справжня отрута.