Заготовте чорноплідну горобину і будьте здорові!

409

Більшість із нас просто-напросто не знає про дивовижні властивості цієї ягоди…

Вживання ягід аронії чорноплідної горобини або поліпшує апетит, сприяє виведенню

з організму важких металів і радіоактивних речовин, має жовчогінний ефект.

Крім того, плоди аронії сприяють зміцненню стінок кровоносних судин, покращуючи їх пружність і еластичність, знижують рівень холестерину в крові, покращують роботу печінки, а регулярне вживання цієї ягоди позитивно впливає на імунітет і роботу ендокринної системи.

Плоди черноплодки корисні також при ревматизмі, цукровому діабеті та алергії, захворюваннях нирок і дефіциті йоду.

Заготовити чорноплідну горобину запас дуже просто. Її ягоди можна посушити, заморозити або приготувати з них сире варення. Причому, і в замороженому, і в зацукрованому, і в сушеному вигляді вони здатні довгий час зберігати всі корисні властивості.

Збирати чорноплідну горобину краще всього після заморозків, що значно покращує смакові якості ягід.

Зі свіжих плодів аронії можна приготувати соки, киселі, варення, джем, мармелад, желе, лікери, вина, настоянки.

Взимку корисно пити відвар сухих плодів, який діє як загальнозміцнюючий засіб. Для його приготування столову ложку ягід заливають склянкою окропу, витримують на слабкому вогні 10 хвилин, дають настоятися 20 хвилин, а потім приймають тричі на день по половині склянки за 30 хвилин до їжі.

При гіпертонії слід щодня протягом двох тижнів з’їдати за 30 хвилин до їжі 100 г ягід або випивати в декілька прийомів протягом дня 150 мл свіжого соку, при бажанні додавши в нього столову ложку меду.

Для профілактики атеросклерозу корисно щодня три рази в день за півгодини до прийому їжі протягом двох тижнів вживати по половині склянки свіжих плодів аронії.

При зобі рекомендується приймати по чайній ложці тричі на день за півгодини до їжі свіжі ягоди, протерті з цукром (на кілограм ягід 2 кг цукру).

При астенії і недокрів’ї бажано з’їдати два-три рази в день 250 г ягід разом з чорною смородиною, відваром шипшини або драже аскорбінової кислоти.

Незважаючи на свої унікальні цілющі властивості, при деяких захворюваннях чорноплідна горобина може бути протипоказана. Так, вона не рекомендується при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, гастритах, частих запорах, підвищеної згортання крові і тромбофлебітах.