Банани мають зеленувато-жовтий колір, а дозрівають поступово. Вибирайте такі, як під номерами від 5 до 7.
Зрештою, на них починають з’являтися темні плями, а потім повністю стають коричневими. Але, на відміну від інших фруктів, це не означає, що банан зіпсувався.
Навпаки, чим темніше банан, тим більше в ньому специфічного позаклітинного білку – ФНП.
Розшифровується це так — фактор некрозу пухлини. Що це таке? Це протираковий речовина, яка допомагає боротися з аномальними клітинами в організмі.
Дослідження підтверджують, що переспілі банани містять ФНП, який перешкоджає росту пухлинних клітин і запобігає їх поширення.
Разом з високим рівнем антиоксидантів, яких в бананах теж дуже багато, ФНП зміцнює імунну систему.
Японські дослідники з’ясували, що чим сильніше банан дозріває, тим більше він містить клітковини, вітаміну С, вітамінів групи В, калію і антиоксидантів.
Але ці корисні властивості потемнілих потемнілих бананів далеко не всі переваги цих фруктів.
Чим вони корисні? А ось чим
1) Банани володіють антикислотным властивістю. Воно допомагає позбутися від печії і кислотного рефлюксу. Всього один з’їдений банан може принести відчутне полегшення.
2) Банани допомагають знизити кров’яний тиск. З-за того, що у них багато калію, але мало натрію, вони є чудовим профілактичним засобом від інсульту або серцевого нападу. Банани – це здорова їжа для серця.
3) Вони надають додаткову енергію. Якщо перед тренуванням ви скушаете 1-2 банана, це дасть вам додатковий заряд енергії для годинної інтенсивної тренування. Низький глікемічний індекс вуглеводів в бананах, вітаміни і мінерали збільшують витривалість вашого тіла, а калій запобігає м’язові судоми.
4) Банани корисні при анемії. Вони містять необхідну дозу дієтичного заліза, що стимулює вироблення червоних кров’яних тілець і гемоглобіну, а значить підсилює приплив крові.
5) Банани можна вживати без обмежень, навіть якщо ви страждаєте на виразку шлунка. Їх м’яка і кашоподібна текстура обволікає шлунок і захищає його від агресивних кислот.
6) Банани допомагають впоратися з депресією. А все тому, що в них містяться високий рівень триптофану, який наш організм переробляє в серотонін (той самий «гормон щастя»). Серотонін — нейромедіатор мозку. Він допомагає людині розслабитися, відчути себе щасливим, так і просто покращує настрій.
7) Банани сприяють поліпшенню травлення. А ще мають проносний ефект. Все тому, що у них досить багато клітковини, яка стимулює регулярні рухи кишечника і забезпечує полегшення при запорах.
8) Банани корисні при нервових розладах і ПМС. Вони допомагають регулювати рівень цукру в крові. Ще в них багато вітамінів групи В, які заспокоюють нервову систему і допомагають розслабитися.
9) Допомагають терморегуляції тіла. Якщо з’їсти банан в спекотний день, то це допоможе знизити температуру тіла. Те ж саме можна зробити, наприклад, при застуді.
Але не тільки переспілі банани корисні.
Незрілі плоди теж потрібні. В них, зокрема, мало цукру, тому їх можна їсти людям з другою стадією діабету. Крім того, вони містять пробіотичні бактерії.
Також з-за високої вмістом крохмалю, незрілі банани швидше викликають відчуття ситості.
Загалом, банани корисні. А головне, не лякайтеся переспілих бананів. Вони набагато корисніше і смачніше, ніж ви думаєте.