Цвітна капуста

546

Цвітна капуста – смачний, корисний дієтичний продукт, рекомендований до вживання всім без винятку: дітям, дорослим, хворим і здоровим. Цей овоч виключно корисний і не завдає організму ніякої шкоди, навіть у великих кількостях.

Корисні властивості і калорійність

Корисними властивостями володіють всі види капусти (брокколі, білокачанна, кольрабі). Але користь цвітної капусти перевершує користь, яку несуть у собі інші види цього овоча. У кольоровій капусті користь представлена в багатому мінерально-вітамінному складі та широкому спектрі корисної дії для здоров’я людини. Основними властивостями цвітної капусти вважається великий вміст в ній вітаміну С, А і В. Користь цвітної капусти навіть вище, ніж у лимона, так як в капусті вітаміну С і більше. Крім того, у кольоровій капусті містяться і інші вітаміни:

Вітамін Е;
Вітамін D;
Вітамін К;
Вітамін H;
Вітамін U.

Саме в цвітній капусті можна знайти такий рідкісний вітамін U. А адже саме цей вітамін задіяний в процесах організму при утворенні ферментів. Поряд з користю цвітної капусти в численних вітамінах, вона містить наступні компоненти у своєму складі:

Вуглеводи;
Клітковина;
Білки;
Органічні кислоти;
Поліненасичені кислоти;
Крохмаль;
Пектини;
Амінокислоти;
Природні цукру;
Пуринові сполуки.

Незвичайним властивістю цвітної капусти є зміст рідкого речовини біотину, який запобігає різні шкірні захворювання, а також відмінно зміцнює нервову систему. Наприклад, завдяки нормальному вмісту в організмі біотин, він може добре впоратися з депресією і втомою. Відчутна користь цвітної капусти — у вельми корисних кислотах у її складі. Так, поряд з тим, що калорій в цвітній капусті небагато, а ось кислот маса: Тартронова; Яблучна; Лимонна. Численні лікувальні властивості цвітної капусти обумовлені вмістом у ній мінеральних речовин (солей):

Калій;
Кальцій;
Кобальт; Хлор;
Фосфор;
Магній;
Сірка;
Натрій;
Мідь;
Марганець;
Залізо;
Цинк;
Молібден.

Такий складний хімічний склад забезпечує користь цвітній капусті і калорійність її, при цьому, незначна. Так, калорійність цвітної капусти складає всього 29 ккал. При цьому насититися таким продуктом дуже легко. Це пов’язано з поживною цінністю цього овоча. Показники харчової цінності, як основної властивості цвітної капусти, наведені нижче: Харчові волокна 10,5%; Білки 5%; Вуглеводи 1,7%; Натрій-0,8%; Жири 0,5%. #здоров’я#наше_здоровье #статті