Цільнозерновий хліб на заквасці з насінням льону

263

Інгредієнти:
Опара:
Закваска цільнозернові — 10 г
Борошно цільнозернові — 75 г
Вода — 60 мл

Змішуємо, залишаємо на 10-12 годин.

На цей же час замочуємо насіння льону:
Насіння льону — 50 г
Вода 150 г

Тісто:
Опара — 145 м (вся)
Борошно цільнозернові — 160 г
Насіння льону разом з рідиною — 200 г
Вода — 170 мл
Сіль — 10 г
Мед — 20 г

Приготування:
В опару виливаємо воду, льон, сіль, мед. Розмішуємо, потім додаємо борошно. Замішуємо тісто, воно з-за льону виходить слизький, краще почекати хвилин 10, потім вимісити добре, хвилин 5-7. Тісто буде липким, можна користуватися широким ножем для вимішування, так легше. Весь час ферментації — 1 годину (від замісу). За цей час тісто потрібно обім’яти 3-4 рази. Потім прибираємо тісто в холодильник мінімум на 12 годин максимум на 24. Дістаємо, даємо відпочити, зігрітися 30-40 хвилин, потім кладемо на расстойку на 40-50 хвилин. Для расстойки використовуємо будь-яку посуд: миски, друшляк. Посуд треба вистелити щільною тканиною добре присипаній борошном. В цьому посуді хліб і расстаивается. Перед закінченням расстойки треба добре прогріти духовку разом з казаном або утятницей (в якій будете піч). Важливо, щоб казан або гусятниця мали кришку! Берете шматок пергаменту, дістаєте разом з тканиною тісто з розстойній посуду і перевертаєте його на пергамент, тканина знімаєте, робите лезом або гострим ножем розрізи хаотичні (у мене не вийшли). Дістаєте з духовки казан, відправляєте туди тісто на пергаменті, закриваєте кришкою, відправляєте в духовку.
Печемо:
30 хвилин під кришкою 250 градусів
20 хвилин без кришки 200 градусів
виймаємо хлібець, викладаємо його на решітку і не відходимо: вам потрібно буде відганяти всіх збіглися на свежеиспеченохлебные аромати.