Ківі хоча і давно відомий в нашому суспільстві фрукт, але тим не менш не дуже популярний. Найчастіше люди віддають перевагу яблукам, апельсинів і бананів, а цей яскравий зелений плід покритий жорсткою шкіркою, вибирають рідко. І дуже даремно, адже це справжнє джерело корисних властивостей для організму.
Користь ківі для боротьби із зайвою вагою
Низька калорійність цього фрукта, зміст розщеплюють жири ферментів і ензимів відмінно допомагає для схуднення. Дієтологи давно помітили, що ківі – прекрасне джерело рослинної клітковини. У дрібних чорних насінні є багато нерозчинної клітковини. Вона дозволяє нормалізувати травлення під час дієти, зменшити час проходження стільця через травний тракт.
З-за того, що ківі допомагає нормалізувати травлення, дієтологи радять їсти після всієї трапези. Ківі запобіжить важкість у шлунку, а також допоможе ниркам. Вважається, що фрукт сприяє виведенню зайвої рідини з організму.
Зміцнення імунної системи
Фрукт у великих кількостях містить універсальний вітамін С. Тому, в холодну пору року і епідеміологічні періоди слід вживати 1-2 плоди ківі в день, щоб підвищити імунітет і захистити організм від вторгнення хвороботворних мікроорганізмів. Крім свого основного властивості, аскорбінова кислота бере участь в обмінних процесах, захищає клітини організму від ушкоджень, згубного впливу вільних радикалів, омолоджує організм і попереджає процес передчасного старіння.
Ківі при вагітності
Ківі — фрукт, незамінний для нормального перебігу вагітності. Цей факт обумовлений вмістом у ньому фолієвої кислоти, яка необхідна в процесі виношування плоду. Жіночий організм потребує в цьому вітаміні і при плануванні зачаття. Крім того, фолацин необхідний будь-якій людині для нормального кровотворення, росту здорових клітин, функціонування ЦНС і кори головного мозку.
Нормалізація роботи серцево-судинної системи
Ківі містить калій в досить великих кількостях. Цей незамінний мікроелемент для нормалізації роботи серця, зміцнення стінок судин, регулювання артеріального тиску. Крім того, калій виводить з організму зайву рідину, запобігаючи і усуваючи набряки.
Кровотворення
Ківі містить багато заліза, яке необхідне для кровотворення і регулювання гемоглобіну в крові. Лікарі рекомендують вживати фрукт людям, які страждають анемією, або перенесли значну крововтрату. Крім того, у ківі міститься унікальний елемент — актинідін, який регулює білкові обмінні процеси, а також нормалізує згортання крові. Фрукт попереджає утворення тромбів, активно розщеплюючи жири, які можуть закупорювати і блокувати артерії.
Ківі для очищення нирок
Ківі має властивість виведення з організму надлишку солі, що значно покращує роботу нирок. Фрукт проводить профілактику утворення каменів і піску в нирках, знижує ризик розвитку нефриту, пієлонефриту. Крім попередження сечокам’яної хвороби, фрукт перешкоджає утворенню каменів у жовчному міхурі.
Ківі для краси
Екзотичний плід регулює пігментацію волосся, попереджаючи появу сивини. Велика кількість цинку, що міститься у фрукті, зміцнює нігті і волосся. Фрукт необхідний для здоров’я шкіри, покращує її колір і загальний стан, попереджає старіння, завдяки вітамінам А і Е, сконцентрованих в ньому. Речовина також регулює вироблення статевих гормонів.
Нормалізація роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту
Фрукт, з’їдений після основного прийому їжі, благотворно впливає на ШКТ. Багато людей вживають його в їжу для зниження печії. Ківі володіє профілактичною властивістю проти важкості в животі та виникнення відрижки.
Ківі корисний для ЦНС
Медики рекомендують вживати в їжу принаймні один фрукт, щоб позбавитися від депресій і неврозів. Ківі виліковує від стресів, запобігає розлади сну. Фрукт рекомендується до вживання для спортсменів, оскільки ківі є натуральним джерелом поповнення фізичних сил і енергії, виступає як стимулятор.
Профілактика онкологічних захворювань
Завдяки концентрації в своєму складі бета-каротину та аскорбінової кислоти, ківі виробляє ефективну профілактику розвитку злоякісних пухлин. Крім того, в цьому фрукті зустрічається рідкісне поєднання вітамінів В6 і В9, що дозволяє організму швидко засвоювати корисні речовини і зберігати їх протиракові властивості.