Вони будуть відмінною добавкою до вашого повсякденного раціону. Можна їсти потроху різних горіхів і насіння, щоб отримати максимальну користь.
1. Мигдаль.
Багато хто вважає, що мигдаль — це горіхи, але строго кажучи, це насіння мигдалевого дерева. Вам буде достатньо жмені мигдалю в день. Ці овальні горішки містять клітковину, білок, кальцій, цинк, магній, калій, фосфор, мідь, залізо і деякі вітаміни групи B.
2. Бразильський горіх.
Бразильські горіхи — це теж, строго кажучи, насіння, але їх називають горіхами з-за коричневою шкаралупи. Ці горіхи корисні для профілактики раку грудей та інших видів раку, цирозу печінки, серцево-судинних захворювань і передчасного старіння.
Крім того, вони зміцнюють серцево-судинне здоров’я, борються з діабетом 2-го типу, знімають симптоми артриту, захищають шкіру від сонця, знижують рівень поганого холестерину і протистоять анемії.
3. Кешью.
Кешью — це насправді не горіхи, а насіння, що ростуть на яблуці-кажу — плід дерева кешью.
Містяться в кешью поживні речовини дають енергію, зміцнюють серцево-судинне здоров’я, знижують рівень холестерину, сприяють виробленні гемоглобіну. Ще вони борються з діабетом 2-го типу, полегшують симптоми ПМС і підтримують здоров’я очей, волосся і шкіри.
4. Насіння чіа.
Регулярне вживання в їжу насіння чіа допоможе вам вгамувати біль у суглобах, підтримувати здоров’я травної системи, скинути зайву вагу, отримати заряд енергії, поліпшити роботу мозку, зняти депресію, перебороти артрит і захиститися від діабету, хвороб печінки і серцево-судинних захворювань.
5. Лляне насіння.
Високий вміст клітковини в лляному насіння сприяє нормальній роботі кишечника, пригнічує апетит і допомагає скинути зайву вагу.
Лляне насіння послаблює симптоми ПМС, знижує рівень холестерину, захищає від серцево-судинних захворювань, нормалізує цукор крові і знижує ризик раку. Крім того, воно корисно для здоров’я шкіри і волосся.
6. Кедровий горіх.
Хоча в кулінарії їх використовують як горіхи, з ботанічної точки зору кедрові горіхи — це їстівні насіння хвойних дерев. Рекомендована доза — 2-3 столових ложки в день.
Ці горіхи підтримують здоров’я серця, знижують рівень поганого холестерину, захищає артерії від зносу, пригнічують апетит, додають енергії і покращують зір. Також вони підвищують рівень гемоглобіну в крові, знімають втому і напругу.
7. Гарбузове насіння.
Насіння гарбуза мають плоску і трохи витягнуту форму.
Їжте регулярно, і зміцните імунітет, знизити рівень поганого холестерину, нормалізуете цукор крові, впораєтеся з тривогою і депресією, полегшення болю при артриті, підтримайте здоров’я простати, поліпшите здоров’я серця і зменшите ризик розвитку деяких видів раку.
8. Кунжутне насіння.
Насіння кунжуту високо цінуються як джерело масла, вкрай стійкого до згіркнення. Вони знижують кров’яний тиск і рівень холестерину, захищає печінку і допомагають запобігти цілий ряд хвороб: артрит, астму, мігрені, остеопороз і деякі види раку.
Увага: Надмірне вживання кунжутного насіння може викликати мігрень і синдром роздратованого кишечника у людей, чутливих до горіхів і насіння.
9. Соняшникове насіння.
Ці насіння — дар красенів-соняшників. Вони являють собою чудове джерело вітаміну E, жиророзчинного антиоксиданту.
Регулярне вживання їх в їжу допоможе послабити симптоми астми, знизити тиск, запобігти мігрені і захиститися від серцевого нападу. Рекомендована доза — ¼ склянки в день.
10. Волоський горіх.
З’їдаючи всього 30 г волоських горіхів в день (7 чищених горіхів), ви принесете велику користь своєму організму.
Регулярне вживання їх в їжу знизить ризик раку грудей і простати, знизить тиск, покращить рівень холестерину, допоможе скинути зайву вагу, стимулює роботу мозку і послабить діабет. Вони також корисні для шкіри і волосся.