Обліпиха крушиновидна

594

Обліпиха крушиновидна(Hippophae rhamnoides L.) — належить до родини маслинкових. Сильно гіллястий колючий дводомний чагарник або дерево заввишки до 4-6 м. Кора гілок темно-сіра або чорно-бура, зморшкувата. Листки лінійно-ланцетні, суджені в короткий черешок, зверху зелені, знизу з сріблястим нальотом. Квітки дрібні непоказні, сріблясті.

На одних кущах є тільки чоловічі зеленувато-бурі квіти, зібрані в короткі колоски, а на інших — тільки жіночі на коротких квітконосах по 2-5, іноді до 11. Цвіте у квітні—травні до розпускання листя. Плоди кулясті кістянки, ягодоподібні, з однією кісточкою, золотисто-жовті, майже сидячі, густо облепляющие гілки (звідси і назва «обліпиха»), дозрівають у вересні—жовтні.

Обліпиха широко поширена в південних гірських районах Росії (Кавказ, Тянь-Шань, Алтай і ін), зустрічається в Молдавії, в прибалтійських районах. B даний час створені плантації обліпихи в ряді районів.

Плоди є буквально коморами вітамінів, містять вітаміни С, B1, B2, B6 (фолієву кислоту), Е, Р, Р, каротин (провітамін A), жирне масло — до 8,8%, цукор—до 6,5%, органічні кислоти — до 2,4%. B листі і гілках виявлено дубильні речовини (до 10%). B корі знайдений алкалоїд (0,3— 0,4%), який випробовується в якості засобів боротьби з різними захворюваннями.

B медичній практиці застосовується обліпихова олія, що отримується з плодів після віджимання соку. Воно має болезаспокійливу дію, прискорює загоєння ран. Застосовується при виразковій хворобі, при променевих ураженнях шкіри і стравоходу, ним лікують шкірні та гінекологічні хвороби.

B народній медицині плоди у вигляді відвару зовнішньо вживають при хворобах шкіри, відвар насіння — як проносне.

Плоди обліпихи придатні в їжу, їх їдять у свіжому вигляді, використовують для варення, плодового вина, наливок і ін. Вони добре зберігаються в замороженому вигляді.

Обліпиху можна використовувати для дублення шкір.

Місцеве населення зазвичай заготовлює плоди у великій кількості, часто при цьому завдаючи великої шкоди заростях обліпихи. Нерідко при зборі плодів обрубаются гілки, так як ягоди дуже ніжні, а гілки колючі. Обрубані гілки зберігають до морозів, а потім знімають ягоди. Цей варварський спосіб заготівлі в даний час категорично заборонений.