НЕБЕЗПЕКА ГУСТИЙ КРОВІ. Профілактика тромбозу і рецепти для розрідження крові

116

Інфаркт, інсульт, тромбофлебіт, варикозне розширення вен, геморой… Що спільного у всіх цих захворювань? Одна з причин їх виникнення – густа кров. Вона не може вільно просуватися по кровоносних судинах (особливо по судинах мозку) і транспортувати поживні речовини і кисень. Уповільнений кровотік також призводить до кисневого голодування внутрішніх органів.

Деякі знають, що густу кров треба розріджувати. Але багато хто і не здогадуються, що можна обійтися без дорогих препаратів, просто злегка змінивши свій раціон!

Отже, що потрібно робити, щоб кров вільно циркулювала. Кілька простих порад.

Профілактика утворення тромбів

1. Пийте більше води! 90% людей п’ють дуже мало води. Мова саме про кип’яченої природній воді, а не про рідинах. Доросла людина повинна випивати щодня 2-2,5 літра води. У спеку ще більше. Привчайте своїх дітей пити воду. Натуральна вода — перше і дуже потужний засіб проти утворення тромбів.

• Продукти для розрідження крові:

— оливкова і лляне масло;
— яблучний оцет;
— часник і цибулю (регулярне споживання часнику наполовину зменшує вірогідність тромбів!);
— лимони;
— насіння соняшнику;
— буряк;
— какао і шоколад (гіркий);
— томати, томатний сік;
— вівсяна каша;
— ягоди малини, чорниці, журавлини, суниці, вишні, черешні;
— імбир

Кожен день 2-3 продукти з цього списку повинні бути у вашому раціоні.

3. Продукти, згущуючі кров:

— м’ясні бульйони;
— ковбаси;
— копченості;
— холодець;
— білий хліб;
— вершки;
— сочевиця;
— шипшина;
— чорноплідна горобина;
— банани і манго;
— багато трав (звіробій, валеріана, кропива, деревій, кукурудзяні рильця, горець почечуйний) — трави потрібно пити курсами і ні в якому разі не постійно!

4. Значно підвищують в’язкість крові:

— куріння;
— алкоголь;
— велика кількість солі;
— сечогінні, і протизаплідні гормональні препарати, а також «віагра»;

5. Більше рухайтеся, ходіть пішки, займайтеся фізкультурою, бувайте на СВІЖОМУ! повітрі.

6. Пам’ятайте, що кровотік уповільнюють сильні стреси (дистрессы). Протягом кожного дня знаходьте час для розслаблення, вчіться скидати втому і відновлювати сили.

7. З певного віку має сенс приймати аспириносодержащие препарати. Як відомо, аспірин розріджує кров. Їх приймають курсами. Для захисту шлунка краще всього перед прийомом аспірину є вівсяні каші і пити киселі.

Але мало хто знає, що крім користі аспірин і приносить шкоду. Закріплюючись на стінках шлунка, частинки аспірину проникають в стінку шлунка та утворюють виразки. Тому фітотерапевти і народна медицина використовують в якості джерела аспірину відвари листя малини і чорної смородини. Саліцилова кислота міститься в багатьох фруктах і овочах, проте, в кількості, недостатньому для істотного впливу на згортання крові.

Слід пам’ятати також і про те, що важливо знизити вживання харчових продуктів, багатих вітаміном К, так як вони, навпаки, сприяють згортанню. Серед них насамперед потрібно назвати плоди чорноплідної горобини. Є вітамін К у шпинаті, салаті та іншої харчової зелені. Якщо у вас кров густа, слід врахувати, що продукти, багаті вітаміном К, роблять її ще густіше.

Слідкуйте, щоб в продуктах харчування містився йод (обов’язково їжте регулярно, морську капусту: суху подрібніть на кавомолці і 1 раз на день по 1 ч. л., замість солі з їжею.), він зменшує в’язкість крові, підвищує тонус судин.

Розрідженню крові сприяють продукти, які містять таурин, який нормалізує кров’яний тиск. Його багато в морепродуктах. Додайте в раціон волоські і мигдальні горіхи (по 1 ст. л. в день).

Вживання часнику в їжу зменшує в’язкість крові. Включіть в свій раціон диню, грейпфрут, червоний болгарський перець і помідори.

Сприяють розрідженню крові трава буркуну, гінкго білоба, черешня і вишня і ін

Перець чилі містить вітаміни А і Е, калій і фолієву кислоту, які чудово розріджують кров і запобігають серцево–судинні захворювання.

Пийте щодня апельсиновий сік не більше 120 мл – це відмінний засіб для розрідження крові, а також джерело вітаміну С. Врахуйте, що апельсиновий сік протипоказаний при виразковій хворобі шлунка і гастриті з підвищеною кислотністю.

Взяти 250 г очищеного часнику, додати 300 г меду. Настояти 3 тижні і приймати по 1 ст. л. 3 рази в день за 40 хвилин до їжі.

Залити 0,5 л горілки 100 г меленого мускатного горіха, настоювати 21 день, щодня струшуючи, потім відфільтрувати. Пити по 20-30 крапель на 1/4 склянки гарячої води 3 рази на день за 30 хвилин до їжі. Між порціями настоянки (0,5 л) перерва 10 днів, всього 5 курсів

Пожувати 1/2 ч. л . сухих квіток гіркого полину і запити 1 склянкою кефіру. Робити так 1 тиждень щовечора о 21 год. Потім влаштувати перерву на 7-10 днів. Засіб також чистить печінку і відновлює імунітет.