Одна з причин, чому я так люблю весну, — яскраві, сонячні личка квітів кульбаби на тлі свіжої зеленої трави. Прокинулися бджоли обожнюють кульбаби, збирають нектар з жовтих суцвіть, наповнюючи повітря щасливим дзижчанням.
Моя сім’я теж любить ці яскраві квіти: кожну весну ми разом збираємо їх для приготування лікарських засобів і смачних страв. Кульбаби можна їсти сирими в салатах, додати в суп, смажити в складі млинців, пекти пироги, робити з них сироп, варення і трав’яний чай.
Кульбаба лікарський
Ця скромна рослина більшість вважає бур’яном. Однак жовтий кульбаба здавна цінується за свої лікарські властивості. Його використовують у фітотерапії для лікування інфекцій, хвороб жовчного міхура і печінки, а також як сечогінний засіб.
Чи знаєш ти, що ця рослина — одне з найбільш ефективних засобів для зняття болю в суглобах і м’язах? Було доведено, що протизапальні властивості кульбаби допомагають в лікуванні артриту, подагри, кульбаба усуває спазми та головний біль. Для цього роблять олія з квітів кульбаби, яким розтирають хворі місця.
Сьогодні я розповім, як роблю цілюща олія з кульбаб. Воно вважається найбільш потужним засобом впливу на організм.
Олія з кульбаби
Рослини слід збирати тільки в екологічно чистих місцях, далеко від автомагістралей і великих міст.
ІНГРЕДІЄНТИ
500 г квітів кульбаби
1 л якісного рослинної олії холодного віджиму
ПРИГОТУВАННЯ
1.У суху сонячну погоду збери квіти кульбаби і склади в півторалітрову банку. Мити квіти не треба.
2.Залий кульбаби доверху рослинним маслом, перев’яжи горло банки марлею.
3.Постав банку в тепле сонячне місце на 3 тижні.
4.Як тільки квіти стануть коричневими, проціди масло через марлю в стерилізовану пляшку з темного скла.
5.Бережи цілюще масло в темному прохолодному місці.
Якщо тобі не хочеться чекати кілька тижнів, можеш зробити масло по-іншому.
ПРИГОТУВАННЯ
1.У каструлю вливаємо олію і додай квіти кульбаби.
2.Прогрій суміш на водяній бані 30-60 хвилин на самому повільному вогні.
3.Перемісти суміш в банку і залиш на сонці добу настоюватися.
4.Проціди масло через марлю і перелий в непрозору ємність.
5.Бережи ємність щільно закритою в холодному темному місці.
Масло не повинно бути занадто гарячим, ні в якому разі не допускай кипіння. Чим довше тобі вдасться гріти його без закипання, тим більше корисних речовин квіти виділять в масло.
Щоб уникнути псування продукту, переконайся, що ємність для зберігання повністю суха. Більшість масляних екстрактів при правильному зберіганні можна використовувати цілий рік.
Ти можеш заморозити квіти кульбаби і використовувати їх взимку для приготування чудового олії.
Такий екстракт кульбаби допоможе при хворобах печінки і каменях в жовчному міхурі, при частих запорах, як жовчогінний, при будь-яких проблемах з ШЛУНКОВО-кишкового тракту (гастрити, коліти). Приймати його треба по 1 ст. л. 3 рази в день під час їжі.
При суглобових болях потрібно розтирати маслом з кульбаб хворі місця 2-3 рази в день — це дасть стійкий знеболюючий ефект. Заправивши таким маслом салат, ти обогатишь його корисними речовинами і прідашь йому вишуканий смак.
Корисні властивості кульбаби згодяться в лікуванні шкірних захворювань. Для цього використовують масляні розтирання і аплікації. Така мазь допомагає при герпесі, екземі, ранах, опіках, фурункулах, корості і укусах комах.