Лікувальні і цілющі киселі

367

Моя колега захотіла швидко скинути зайву вагу і вирішила вдатися до старих народними рецептами. Вона стала готувати собі різноманітні киселі. Через два тижні я побачив її схудла і молодшою.

— Кожен вечір, замість вечері, пила кисіль — вівсяний, молочний, малиновий і навіть цитрусовий. І ось результат!

Я, може бути, і не звернув на цей факт уваги — мало дієт на світі! Але коли інша моя знайома, яка страждає захворюванням печінки, повідомила мені, що завдяки яблучного киселю практично вилікувалася, мимоволі задумався. І згадав казкову країну з молочними ріками та кисільними берегами!

-Очищає, вітамінами постачає.

Обміркувавши це, я зрозумів, що нічого дивного не відбулося. Входить до складу киселя крохмаль здатний поглинати і виводити з організму не тільки солі, але і інші шкідливі речовини. Це особливо корисно при ожирінні, остеохондрозі, гіпертонії, ниркової недостатності, хворобах печінки, при забитих бляшками бляшками судинах серця, що погано гояться, шкірних хворобах, навіть при злоякісних пухлинах.

Кисіль — відмінне очищаючий засіб. А якщо ж у нього додавати натуральні ягоди і фрукти, то він буде містити необхідні людині вітаміни. Киселі володіють сильним обволікаючим дією, тому їх корисно пити при хронічних запальних процесах. Вони поживні, дешеві і легкі в приготуванні. Це чудовий засіб відновлення сил для людей, ослаблених хронічними недугами, які перенесли хірургічні операції. І, нарешті, киселі смачні.

-Геркулес має вагу.Найпопулярніший — вівсяно-молочний кисіль.

Він готується так. Пластівці «Геркулес» треба розвести холодним молоком і залишити для набухання (на 100 г пластівців — 2 склянки молока). Коли крупа розбухне, молоко відфільтрувати через ситечко і поставити на вогонь. І вже в закипевшее, обережно додати, помішуючи, ст. л крохмалю і мед (або цукор) за смаком.

Просто приготувати і молочний кисіль : влийте в каструлю 3 склянки молока, закип’ятіть. Розведіть 2 ст. л крохмалю в склянці води і додайте в молоко, ретельно помішуючи. Кип’ятити на повільному вогні ще 3-5 хвилин. Потім покладіть мед або цукор.

Вівсяно-молочний і молочний киселі корисні при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки. Пити їх рекомендується щодня по склянці протягом місяця.

При виразці шлунка і дванадцятипалої кишки корисно регулярно пити і кисіль з шипшини : 2 ст. л сухих подрібнених ягід шипшини залити трьома склянками води, поставити на вогонь і кип’ятити на повільному вогні під кришкою 10 — 15 хвилин, охолодити і процідити. Потім у теплій воді розведіть 2 ст. л крохмалю і мед (або цукор) за смаком і влийте, помішуючи, відвар шипшини. При приготуванні киселя на воді краще пропустити її через фільтр.

-Дуже корисний малиновий кисіль . Влітку його готують з свіжих, а взимку — з сушених ягід: треба прокип’ятити в 2 склянках води протягом декількох хвилин 2 ст. л сухої малини, потім злегка остудити, процідити і вилити енергійно помішуючи, ємність, поклавши в неї десертну ложку крохмалю.

Цитрусовий кисіль готується з соком лимона або апельсина. У дві склянки крутого окропу відіжміть сік з половини лимона або апельсина, додайте за смаком цукор. У скляну або емальовану ємність покладіть ст. л крохмалю, розведеного невеликою кількістю води і вилийте в неї суміш цитрусових.