Курага — смачні ліки

705

Яскрава, сонячна, солодка — це курага, один із самих корисних і популярних сухофруктів. Сушені абрикоси, чим, по суті, і є курага, — відмінна вітамінна добавка для всієї родини, від мала до велика. Як правильно вибрати і застосувати, щоб отримати максимум користі?

Зміст

  • Курага — гармонія смаку і користі

    • Склад і властивості

      • Таблиця: склад і калорійність кураги
      • Корисні властивості
    • Яка вона буває

      • Сушена або в’ялена
      • Шоколадна або цукрова
    • Яку вибрати
    • Як приготувати самому

      • Відео: приготування кураги в домашніх умовах
  • Смачні рецепти здоров’я

    • Напої

      • Відвар
      • Компот
      • Настій
      • Сік
    • Суміші та каші

      • З рисом
      • З гречкою і родзинками
      • З сиром
      • З кефіром
      • З медом, лимоном, родзинками і горіхами
      • З сухофруктами
      • Пюре
  • Лікування курагою

    • Таблиця: лікування та профілактика захворювань за допомогою кураги
    • Особливості застосування

      • Для чоловіків
      • Для жінок
      • Для дітей
    • Відео: користь кураги для здоров’я
  • Протипоказання і побічні ефекти
  • Відгуки

Курага — гармонія смаку і користі

Що таке курага? Це абрикоси, висушені половинками без кісточок. Цим вона, власне, і відрізняється від урюку, для приготування якого абрикоси сушаться цілком, разом з кісточкою, і кайси — це теж цілі сушені абрикоси, але кісточка з них попередньо виймається.

Курага — смачні лікиКурага — це сушені половинки абрикоса

Сушити абрикоси половинками швидше і зручніше, саме тому цей вид сухофруктів найбільш популярний. За смаковими і цілющими якостями курага нічим не відрізняється від своїх сушених «побратимів».

Цей вид заготовки абрикосів найбільш популярний в країнах з жарким кліматом, наприклад, у Туреччині, звідки і поступає основна маса кураги. Тут виробництво помаранчевих сухофруктів поставлено на промислові бізнес-рейки. Друге місце з постачання на ринок займають колишні середньоазіатські республіки.

Склад і властивості

Чим особливо славиться курага, так це високим вмістом калію — незамінного елементу для нормальної роботи серцево-судинної системи. Цей сухофрукт — визнаний лідер серед природних продуктів по його змісту. Багато в сушених абрикосах і заліза — мікроелемента, який відповідає за кровотворення і сприяє підняттю рівня гемоглобіну.

Половина склянки кураги, на думку медиків, настільки ж благотворно впливає на кровотворення, як 300 г яловичої печінки або 40 грамів препаратів заліза. Це чудовий результат!

«Вітамін молодості», він же вітамін А, має також досить високу концентрацію, що позитивно позначається на зміцненні зору та нервової системи, процеси оновлення і омолодження тканин, синтезі колагену і статевих гормонів.

Курага — смачні лікиКурага — «таблетка» молодості

Давно було помічено: в місцевостях, де жителі традиційно вживають в їжу велику кількість свіжих і сушених абрикосів, люди практично не страждають надлишком ваги, надовго зберігають молодість і бадьорість. А ще — тут зазвичай багато довгожителів і дуже мало онкологічних хворих.

Курага — смачні лікиЖителі півдня — і старий, і малий — вживають абрикоси і курагу в великих кількостях

Покращуючи обмінні й травні процеси, курага є потужним антиоксидантом. Велика кількість пектинів і клітковини сприяє очищенню організму від токсинів, шлаків і радіонуклідів, а також виведенню солей важких металів і поганого холестерину.

Таблиця: склад і калорійність кураги

Нутрієнт Кількість Норма % від норми у 100 г % від норми у 100 ккал 100% норми
Калорійність 232 кКал 1684 кКал 13.8% 5.9% 1681 р
Білки 5.2 м 76 г 6.8% 2.9% 76 г
Жири 0.3 г 60 г 0.5% 0.2% 60 г
Вуглеводи 51 г 211 р 24.2% 10.4% 211 р
Органічні кислоти 1.5 г ~
Харчові волокна 11 г 20 г 55% 23.7% 20 г
Вода 20 г 2400 м 0.8% 0.3% 2500 г
Зола 4 р ~
Вітаміни
Вітамін А, РЕ 583 мкг 900 мкг 64.8% 27.9% 900 г
Бета-каротин 3.5 мг 5 мг 70% 30.2% 5 г
Вітамін В1, тіамін 0.1 мг 1.5 мг 6.7% 2.9% 1 г
Вітамін В2, рибофлавін 0.2 мг 1.8 мг 11.1% 4.8% 2 г
Вітамін с, аскорбінова к-та 4 мг 90 мг 4.4% 1.9% 91 р
Вітамін Е, альфа-токоферол, ПЕ 5.5 мг 15 мг 36.7% 15.8% 15 г
Вітамін РР, НЄ 3.9 мг 20 мг 19.5% 8.4% 20 г
Ніацин 3 мг ~
Макроелементи
Калій, K 1717 мг 2500 мг 68.7% 29.6% 2499 г
Кальцій, Ca 160 мг 1000 мг 16% 6.9% 1000 м
Кремній Si 26 мг 30 мг 86.7% 37.4% 30 г
Магній Mg 105 мг 400 мг 26.3% 11.3% 399 р
Натрій Na 17 мг 1300 мг 1.3% 0.6% 1308 р
Фосфор, Ph 146 мг 800 мг 18.3% 7.9% 798 р
Мікроелементи
Залізо, Fe 3.2 мг 18 мг 17.8% 7.7% 18 г
Засвоювані вуглеводи
Крохмаль і декстрини 3 р ~
Моно – і дисахариди (цукру) 48 р max 100 г
Насичені жирні кислоти
Насичені жирні кислоти 0.1 г max 18.7 г

Корисні властивості

Курага дуже корисна, особливо в періоди дефіциту свіжих якісних фруктів. Сушені абрикоси відмінно засвоюються організмом і заповнюють його потреби у вітамінах, мінералах, інших необхідних речовин. Рятуючи від авітамінозу, курага попутно лікує багато недоліки в роботі організму.

Курага — смачні лікиКурага поживніше та корисніше, ніж абрикоси

Цей яскравий оптимістичний сухофрукт широко використовують в лікувальних і профілактичних цілях:

  • для загального зміцнення і відновлення життєвого тонусу — після перенесених захворювань і операцій, а також в періоди затяжних стресів і хронічної втоми;
  • для нормалізації функцій залоз внутрішньої секреції, зокрема, щитовидної і підшлункової;
  • для реабілітації нервової системи, лікування депресій і поліпшення якості сну;
  • для оптимізації роботи травної системи — курага виступає як м’яке проносне засіб, добре очищає організм від токсичних та інших шкідливих накопичень;
  • для лікування хворих суглобів — добре знімає запалення і больові відчуття, постачає будматеріали для відновлення кісткової і хрящової тканини;
  • для лікування анемії, гіпертонії;
  • як щадне протинабряковий засіб — виводячи надлишки рідини, препарати кураги рясно насичують організм калієм, на відміну від інших сечогінних засобів;
  • при цукровому діабеті другого типу, а також як допоміжний засіб для терапії цього захворювання — низький глікемічний індекс продукту дозволяє застосовувати його в дієті;
  • при захворюваннях серцево-судинної системи — підтримуючи і поліпшуючи роботу серця, народний засіб протистоїть закупорки судин і утворенню тромбів.

Яка вона буває

З давніх часів курагу сушили природним чином, під гарячими променями сонця. Добірні, соковиті стиглі абрикоси в таких умовах всихали до повної готовності максимум за тиждень. Точно так само готують натуральну курагу і зараз.

З шести кілограмів свіжих плодів виходить тільки кілограм темних сухофруктів — так званого сорти органік. Коштує така курага набагато дорожче, ніж її світла, напівпрозора і дуже приваблива з виду «сестра».

Курага — смачні лікиКурага, що не піддалася хімічній обробці, — найкорисніша

Сушена або в’ялена

Привабливість апетитною і м’якою кураги — стовідсоткове досягнення лише хімічної промисловості: абрикоси в процесі сушіння обробляють діоксидом сірки, іншими консервантами і «покращувачами». Накопичуючись в організмі, ці сполуки здатні завдати людському здоров’ю досить істотної шкоди.

Курага — смачні лікиНезважаючи на не надто презентабельний вигляд, курага сушена — найкорисніша

Обов’язковою хімічній обробці піддається і в’ялена курага — таким чином продовжується термін її зберігання, адже відсоток вологості таких абрикосів вище, ніж сухих.

Шоколадна або цукрова

Різняться сорти кураги не тільки за кольором, але і, наприклад, за вмістом цукрів. До речі, їх висока концентрація теж аж ніяк не свідчить про якість продукту — кислі сорти сушених абрикосів володіють цілющими властивостями: скажімо, знімають головний біль при мігрені.

Курага — смачні лікиКурага цукрова — натуральні цукерки

Так звана цукрова курага — це не якийсь особливо солодкий сорт абрикосів, а технологія, згідно з якою плоди просочують сиропом або посипають цукровою пудрою. Дітям подобаються такі «цукерки», хоча натуральні сухофрукти, звичайно, набагато корисніше.

Зате шоколадна курага до шоколаду ніякого відношення не має. Назва цього турецького продукту просто характеризує його колір і, опосередковано, — якість. Темна, кольору шоколаду, курага, як стверджує виробник, готується природним шляхом, без додавання хімічних реагентів.

Курага — смачні лікиШоколадна курага не проходить обробку хімікатами

Яку вибрати

Натуральна, правильно висушена курага має колір від жовтого до темно-коричневого і характерний для абрикоса кислувато-солодкий смак. Органолептичні нюанси залежать, насамперед, від сорти абрикоса, але і неабиякою мірою — від технології його приготування.

Курага — смачні лікиНа ринку представлені різні сорти кураги, що може утруднити правильний її вибір

Абрикоси, визрівають під жарким сонцем Середньої Азії, істотно відрізняються від своїх більш північних побратимів, насамперед, високою концентрацією натуральних цукрів. Сухофрукти з таких плодів мають презентабельний зовнішній вигляд, яскравий смак. Але, на жаль, далеко не завжди це свідчить про якість товару.

Курага — смачні лікиКраща курага виходить з солодких південних абрикосів

Курага, мабуть, самий популярний і затребуваний у нас сухофрукт. А підвищений попит народжує, як відомо, дуже багато пропозицій, не всі з яких — чесні. Завдання продавця — продати, наша з вами мета — придбати хороший продукт. Як це зробити?

  • Вибирайте не дуже великі і не дуже яскраві сухофрукти: курага не льодяник, і пронизливо-оранжевий колір може свідчити лише про те, що виробник перестарався з хімічною обробкою абрикосів, щоб товар вийшов красивим і довго не псувалася.
  • Апетитний блиск кураги теж повинен насторожити — в кращому випадку сушені абрикоси змастили перед продажем рослинним маслом, в гіршому — парафіном або чимось ще більш шкідливим для здоров’я.
  • Смак і запах у кураги повинні бути натуральними, абрикосовими, без зайвої цукеркової солодкуватості; легкий «винний» присмак може повідомити вам про те, що плоди були зіпсовані ще до того, як стали сухофруктами, або вже на стадії зберігання.
  • З тієї ж причини слід з обережністю набувати різану курагу — це цілком можуть бути обрізки зіпсувалися фруктів.
  • Купувати про запас в’ялені абрикоси — не найкраще рішення: сушені псуються менше і зберігаються довше.
  • Якщо ви все-таки вибрали яскраво-жовту або яскраво-помаранчеву курагу, потримайте її в гарячій духовці близько хвилини — за цей час шкідливі сполуки сірки зникнуть.
  • Курага — смачні лікиПара хвилин в духовці — і яскрава курага стане безпечною

    Як приготувати самому

    Якщо у ваших краях щедро вродили абрикоси, є сенс приготувати з них курагу самостійно. Рецептів можна знайти чимало.

    Курага — смачні лікиНе знаєте, куди подіти врожай абрикосів — зробіть курагу

    Багато домашні умільці прагнуть досягти насамперед зовнішньої схожості з «базарним» продуктом і заради цього йдуть на всілякі хитрощі. Наприклад, попередньо проварюють абрикоси в цукровому сиропі, а потім сушать і обсипають напівготову курагу цукровою пудрою. В результаті виходить щось, більш схоже на цукерку або цукат, ніж на сухофрукт, втрачається і частину корисних властивостей.

    Курага — смачні лікиКурага добре готується і в духовці, і в електросушарці

    Щоб приготувати якісну курагу в домашніх умовах, потрібно дотримуватися кількох нескладних рекомендацій:

  • Важливу роль відіграє правильний підбір сировини для сушіння — беріть тільки стиглі, м’ясисті плоди, вони повинні бути здоровими; абрикоси диких сортів сушити безглуздо.
  • Перед сушінням абрикоси потрібно швидко прополоскати під холодною проточною водою, щоб змити з них бруд і пил, а потім добре обсушити, розклавши на рушниках.
  • Розрізані навпіл і звільнені від кісточок плоди розкладають в один шар зрізами вгору на горизонтальних поверхнях і сушать будь-яким способом.
  • Зручно використовувати електросушарки або духовку: перші півгодини-годину сушити при високій температурі, а потім перевести процес в низькотемпературний режим.
  • При сушінні природним чином, на сонце, абрикоси потрібно обов’язково прикрити марлею, щоб захистити від комах; плоди також повинні бути захищені від попадання вологи.
  • Альтернативним способом приготування кураги може бути нанизування половинок абрикосів на дерев’яні шпажки — в такому вигляді плоди сушаться швидше і менше псуються.
  • Правильно висушені абрикоси повинні бути не ламкими, а еластичними і нелипкими на зрізах; зберігають готову курагу зазвичай у щільно закритих скляних банках.
  • Відео: приготування кураги в домашніх умовах

    Смачні рецепти здоров’я

    Курага — надзвичайно ситна сухофрукт. Завдяки минулим процесів ферментації, вона корисніше свіжих абрикосів. Тому препарати з кураги доцільно вживати протягом цілого року, а не тільки в холодну пору, коли свіжі фрукти в наших краях ще не дозріли.

    Курага — смачні лікиКисломолочні продукти ідеально доповнюють цілющу силу кураги

    Напої

    Напої з кураги хороші, крім усього іншого, ще й тим, що залишилися після проціджування розпарені сухофрукти можна не викидати, а з задоволенням з’їдати або використовувати для приготування десертів. Дуже смачне безвідходне виробництво!

    Відвар

    Універсальний народний засіб, який можна застосовувати практично у всіх випадках, коли потрібна сила кураги.

    Інгредієнти:

    • якісна, краще темна, курага — 1 склянка;
    • вода — 1 літр.

    Курага — смачні лікиВідвар з кураги — універсальний цілющий засіб

    Приготування:

  • Добре вимиту курагу залити холодною водою і залишити на кілька годин при кімнатній температурі.
  • Каструлю з розмоченої кураги поставити на невеликий вогонь і довести до кипіння.
  • Закрити кришкою, зменшити вогонь до мінімуму і тушкувати ще протягом 15 хвилин.
  • Дати відвару охолонути і потім процідити його.
  • Цукор не додавати.
  • Компот

    Компот із сухофруктів або, як його називали в давнину, узвар, не тільки чудово втамовує спрагу, але і благотворно впливає на функціонування всіх органів і систем організму.

    Інгредієнти:

    • курага — 1,5 склянки;
    • інші сухофрукти — за смаком;
    • вода — 3-4 літра;
    • цукор або мед — мінімально.

    Курага — смачні лікиКомпот з кураги — хороша підтримка імунітету

    Приготування:

  • Курагу промити і інші сухофрукти, залити їх холодною водою і дати постояти півтора-два години.
  • На невеликому вогні довести компот до кипіння і відразу ж вимкнути його.
  • Для кращого настоювання каструлю можна укутати.
  • Дочекатися повного охолодження, не проціджувати.
  • Можна трішки підсолодити при бажанні — якщо додаєте не цукор, а мед, перемішувати його тільки у відварі, остиглому хоча б до 40 градусів.
  • Настій

    Цей смачний вітамінний напій — відмінне протинабрякову і сечогінний засіб зі щадним, але ефективною дією.

    Інгредієнти:

    • курага — 0,5 склянки;
    • кипляча вода — 300 мілілітрів.

    Курага — смачні лікиНастій з кураги — джерело вітамінів

    Приготування:

  • Курагу можна подрібнити, а можна цілком засипати в термос.
  • Запарити сушені абрикоси крутим окропом і закупорити термос.
  • Через три години процідити напій.
  • Настій зазвичай приймають перед їдою, по половині склянки два-три рази в день.

    Сік

    Підвищує захисні сили організму, покращує зір.

    Інгредієнти:

    • в’ялена курага — 1 склянка;
    • кип’ячена вода — 1 стакан.

    Курага — смачні лікиСік із сухофруктів — буває і таке

    Приготування:

  • Митий курагу пробланшировать в киплячій воді дві-три хвилини, відкинути на друшляк.
  • З вечора сухофрукти залити кип’яченою водою кімнатної температури.
  • Вранці розмочену курагу змолоти блендером і розбавити водою, в якій вона настоювалась.
  • Суміш віджати майже насухо через марлю.
  • Отриманий напій дуже концентрований, разова доза його прийому не повинна перевищувати чверті склянки.

    Суміші та каші

    Курага корисна практично в будь-яких поєднаннях — її можна додавати в перші, другі та треті страви, різноманітні десерти. Але існують перевірені рецепти, які надають адресну користь людському організму. Ось лише деякі з них.

    Курага — смачні лікиКурага відмінно поєднується з різними продуктами

    З рисом

    Смачне дієтичне блюдо, підходить для хворих гастритом і виразкою шлунку. При додаванні чорносливу, родзинок і горіхів отримуємо чудовий десерт, який володіє потужними очисними властивостями.

    Інгредієнти:

    • курага — 0,5 склянки;
    • рис — 0,5 склянки;
    • окріп — 1,5 склянки;
    • родзинки, чорнослив, горіхи — за бажанням.

    Курага — смачні лікиКурага з рисом — дуже красиве блюдо, за бажанням можна додати родзинки або горіхи

    Приготування:

  • У киплячу воду висипати, помішуючи, промитий рис.
  • Варити на тихому вогні протягом чверті години після закипання.
  • Попередньо запарені курагу нарізати маленькими шматочками і змішати з рисом (так само вчинити і з іншими інгредієнтами, якщо вони використовуються).
  • З гречкою і родзинками

    Каша з сухофруктами застосовується для схуднення, а також у дієтичному меню при холециститі і панкреатиті.

    Інгредієнти:

    • курага — 0,5 склянки;
    • родзинки — 2 столові ложки;
    • гречана крупа — 0,5 склянки;
    • вода — 1 стакан.

    Курага — смачні лікиКурага з гречкою — чудове поєднання, сюди можна додати кілька шматочків соковитої груші

    Приготування:

  • Закип’ятити воду і висипати в неї промиту гречку.
  • Варити на повільному вогні не менше десяти хвилин.
  • Додати попередньо замочені сухофрукти (курагу дрібно порізати).
  • З сиром

    Святковий десерт, який може прикрасити будь-який святковий стіл; застосовується і як самостійне блюдо в дієтах для схуднення, і як дуже корисний варіант для дитячого харчування.

    Інгредієнти:

    • курага — 0,5 склянки;
    • нежирний сир — 1 стакан.

    Курага — смачні лікиКурага з сиром — чудове корисне поєднання

    Приготування:

  • Курагу замочити на дві години в холодній кип’яченій воді.
  • Сир прокрутити в блендері, щоб вийшла однорідна, без грудочок, маса.
  • Змішати сирну пасту з курагою, порізаної кубиками.
  • Можна не подрібнювати курагу, а зробити з неї симпатичні «сандвічі» з сирною прошарком.
  • З кефіром

    Вітамінний і дуже корисний для травної системи дієтичний коктейль, яким рекомендується замінювати вечерю.

    Інгредієнти:

    • нежирний кефір — 200 мл;
    • курага — 4 штуки.

    Курага — смачні лікиКефір з курагою — подарунок вашому шлунково-кишковому тракту

    Приготування:

  • Попередньо добре розм’якшити курагу в окропі.
  • З’єднати сухофрукти з кефіром і змішати в блендері.
  • З медом, лимоном, родзинками і горіхами

    Ідеальний засіб для зміцнення захисних сил організму, яке в народі називають «сумішшю доктора Амосова».

    Інгредієнти:

    • курага — 300 грамів;
    • горіхи — 300 грамів;
    • мед — 300 грамів;
    • лимон — 1 штука.

    Курага — смачні лікиКурага з горіхами, родзинками, лимоном і медом відома в народі як суміш Амосова

    Приготування:

  • Промити курагу і родзинки, горіхи почистити, вичавити сік з лимона.
  • Горіхи, курагу й родзинки пропустити через м’ясорубку, змішати з медом і лимонним соком.
  • Чудодійний засіб приймається щоранку натщесерце, по одній або дві столові ложки до тих пір, поки суміш не закінчиться.

    З сухофруктами

    Добре зміцнює кісткові тканини і лікує суглоби.

    Інгредієнти:

    • курага — 5 штук;
    • чорнослив — 1 штука;
    • інжир — 1 штука.

    Курага — смачні лікиКурага, чорнослив і інжир — цілюща тріо для кісток та суглобів

    Приготування:

  • Сухофрукти промити, залити кип’яченою водою на 10-15 хвилин.
  • Відкинути на друшляк і з’їсти, ретельно пережовуючи.
  • Процедуру повторювати щоранку протягом півтора місяців.

    Пюре

    Дуже корисна добавка для немовлят, починаючи з віку шести місяців.

    Інгредієнти:

    • в’ялена курага — 1 склянка;
    • кип’ячена вода — 1 стакан.

    Курага — смачні лікиПорізану на шматочки курагу для дитячого харчування краще подрібнити в пюре

    Приготування:

  • Курагу вимити і на ніч залити її водою кімнатної температури.
  • В тій же воді поставити сухофрукти варитися на тихому вогні 15-20 хвилин.
  • Трохи остигнула суміш подрібнити блендером до однорідної маси.
  • Готувати невеликими порціями, щоб продукт завжди був свіжим.
  • Лікування курагою

    Існує всього декілька захворювань, при яких курага шкідлива, але з усіх інших немає ні одного такого, при якому вона була б марна. Ось такий це унікальний сухофрукт! Проте цілком покладатися на її цілющу силу, звичайно ж, не можна — діагностика та лікування серйозних захворювань повинні проводити тільки кваліфіковані медиками, а терапію народними засобами можна розцінювати як допоміжну, не більше того.

    Курага — смачні лікиРадуйте себе курагою, але не займайтеся самолікуванням

    Таблиця: лікування та профілактика захворювань за допомогою кураги

    Призначення Схема лікування
    При гастритах і виразці шлунка
    • натщесерце щодня пити по 0,5 склянки підігрітого відвару або настою кураги;
    • ввести в щоденну дієту рисову кашу з курагою — разова порція становить до 200 грамів.
    При запорах
    • приготувати суміш з мелених сухофруктів (кураги, інжиру, чорносливу) та меду, змішаних в рівних пропорціях;
    • з’їдати по столовій ложці суміші 3-4 рази в день.
    При дивертикуліті
    • для м’якого, але ефективного очищення дивертикулів достатньо щодня з’їдати натщесерце по три-чотири великі половинки сушеного абрикоса, запиваючи невеликою кількістю води;
    • снідати можна не раніше, ніж через півгодини після вживання кураги.
    Для печінки
    • приготувати з вечора настій з літра води і 10 штук кураги;
    • випити склянку настою натщесерце, за півгодини до сніданку;
    • решті настій розділити ще на три порції, які спожити протягом дня;
    • розмочену курагу з настою теж з’їсти протягом дня, по одній-дві штуки;
    • лікувальний курс — чотири тижні, зробити перерву на 10 днів і повторити.
    При хронічному панкреатиті
    • щоб заповнити дефіцит заліза і калію, щодня з’їдати до 80 грамів кураги;
    • контроль лікаря обов’язковий.
    При каменях у жовчному міхурі
    • включати в щоденну дієту гречану кашу з родзинками і курагою — порція на обід становить 150-200 грамів;
    • випивати за день двічі по половині склянки відвару кураги.
    При онкології
    • на тлі основного медикаментозного лікування і лікарського контролю — з’їдати по 10 штук розпареного кураги щоранку натщесерце;
    • перед сном випивати по 0,5 склянки відвару кураги.
    Для серця
    • по половині склянки настою кураги випивати щодня між прийомами їжі;
    • лікування проводити курсами по три тижні з тижневими інтервалами.
    Для підняття імунітету і гемоглобіну
    • з’їдати натщесерце по 1-2 столовій ложці суміші з горіхами, родзинками, медом і лимоном;
    • провести два курси по 3-4 тижні — навесні і восени.
    Для суглобів і хребта
    • щоранку з’їдати суміш сухофруктів з курагою (п’ять штук кураги і по одній штуці інжиру, чорносливу);
    • курс лікування — півтора місяця;
    • полегшення настає вже через тиждень прийому сухофруктів.
    При цукровому діабеті 2-го типу
    • вживати курагу тільки з дозволу лікаря та малими дозами;
    • для активізації роботи підшлункової залози досить 2 штуки кураги три рази в день між прийомами їжі;
    • краще вживати кислі сорти кураги, вміст цукру в яких нижче.
    Для судин
    • у «суміш Амосова» додати склянку подрібненої журавлини;
    • приймати по столовій ложці перед їжею 2 рази на день протягом місяця.
    При подагрі і атеросклерозі
    • щодня між прийомами їжі з’їдати по столовій ложці кураги, пропущеної через м’ясорубку;
    • приймати народний засіб протягом місяця;
    • провести до шести лікувальних курсів з двотижневими інтервалами.
    Від набряків
    • приймати по 0,5 склянки настою 2-3 рази на день перед їжею;
    • настій краще вживати в підігрітому вигляді.
    Для виведення солей
    • «суміш Амосова» — по 2 столових ложки в день, вранці і ввечері;
    • курс лікування — два тижні, через тиждень курс повторити.
    Для поліпшення зору
    • пити по 2 столові ложки соку кураги 3-4 рази в день;
    • лікування продовжувати не менше місяця, щоденно.

    Особливості застосування

    Сушені абрикоси — корисне ласощі для всієї родини. І що особливо радує, отримувати від нього здоров’я та задоволення можна протягом цілого року, а не тільки короткого фруктового сезону.

    Курага — смачні лікиКурага — смачне ліки для всієї родини

    Для чоловіків

    Для чоловіків у віці після сорока років, коли суттєво зростають ризики серцево-судинних захворювань, курага особливо корисна. Достатньо щодня з’їдати по жменьці цих сухофруктів, щоб гарантувати природну підтримку серця і судин, протистояти виникненню інсультів та інфарктів.

    Також курага добре допомагає розслаблятися — знімати напругу і наслідки стресів щільного робочого ритму, що важливо для багатьох сучасних чоловіків; купірує напади невмотивованої агресії.

    Курага — смачні лікиСпиртне не зніме стрес так, як це зробить звичайна курага

    Це чудове народне засіб здатне вирішувати і самі делікатні проблеми чоловічого здоров’я. Курага добре лікує запалення і застійні явища в області малого тазу, благотворно впливаючи тим самим на чоловічу статеву функцію. Якщо регулярно, протягом хоча б півтора місяців, вживати відвари або настої з ароматного сухофрукта, помітно покращиться потенція і підвищиться статевий потяг.

    Для жінок

    Не дарма абрикоси називають на мудрого Сході «жіночим фруктом», а курагу обов’язково дають юним дівчаткам. Цей сухофрукт — зберігач жіночності, краси та гарного настрою. Курага має на жіночий організм комплексне позитивне дію:

    • зміцнює волосся і нігті, очищає і омолоджує шкіру обличчя і тіла;
    • регулює хворобливі менструальні цикли, знімає неврози під час клімаксу;
    • допомагає при токсикозі і запорах у вагітних;
    • підвищує лактацію у годуючих мам;
    • збільшує лібідо і сексуальну привабливість.

    Курага — смачні лікиКурага на східному базарі — обов’язкова покупка для жінок

    Тільки не варто захоплюватися смачними сухофруктами в період виношування дитини — в цей час можна з’їдати щодня не більше семи сухих абрикос, щоб не нашкодити здоров’ю: свого малюка.

    Для збільшення лактації цілком достатньо з’їдати, ретельно пережовуючи, по одній штуці кураги за півгодини до кожного годування, а від припливів в період клімаксу відмінно допомагає теплий відвар з кураги — його потрібно випивати по половині склянки двічі на день, на протязі першого тижня кожного місяця.

    Курага — смачні лікиМайбутній мамі і малюкові дуже корисні і фрукти і сухофрукти

    Для дітей

    Курага — незамінна складова дитячого харчування, особливо в зимово-весняний період. Немовлятам, починаючи приблизно з піврічного віку, починають давати відвари і настої кураги, стартуючи з зовсім малих доз — наприклад, з половини чайної ложечки. Якщо новий продукт прикорму не викликає діатезу у дитини, то разову дозу поступово збільшують і доводять до половини склянки на добу.

    Курага — смачні лікиВідвар кураги — запорука міцного сну для малюка

    Для початку запропонуйте малюкові відвар або компот, трохи розведений кип’яченою водою. Термічна обробка кураги сприяє миттєвому розпаду і випаровування шкідливих хімічних реагентів, якщо сухофрукти ними оброблялися. Переконавшись, що ваша дитина добре переносить курагу, додайте до складу напоїв для нього чорнослив і родзинки. Після півроку можна також ввести в раціон малюка пюре з кураги.

    Курага — смачні лікиКомпоти і відвари з кураги та інших сухофруктів корисні для дітей у віці

    Цінні природні сполуки, якими так багатий склад кураги, сприяють повноцінному розвитку зростаючого організму, зміцненню імунної системи. Корисна курага і для підлітків — вона знімає зайву нервозність і збудливість, характерну для цього віку, сприяє гормонального рівноваги і добре очищає шкіру від підліткових висипань.

    Відео: користь кураги для здоров’я

    Протипоказання і побічні ефекти

    Якщо ви все-таки придбали неякісну, що піддалася агресивної химобработке курагу, її вживання може призвести до отруєння і розладів в роботі внутрішніх органів. Щоб подібна ситуація не призвела до серйозних ускладнень, при найменших ознаках дискомфорту слід негайно звернутися за медичною допомогою.

    Курага — смачні лікиЯкщо ви відчули нездужання після вживання кураги — терміново звертайтеся до лікаря

    Але навіть якісна курага при неправильному застосуванні може принести не користь, а шкоду. Крім того, існує ряд протипоказань для того, щоб вживати це народний засіб. До них відносяться:

    • індивідуальна непереносимість і алергія на продукт;
    • стабільно знижений тиск;
    • підвищена кислотність шлункового соку;
    • періоди загострення хронічних хвороб внутрішніх органів (гастриту, панкреатиту, виразки тощо).

    Курага — смачні лікиКілька штук кураги — ваша денна доза

    Небезпечна і передозування цим продуктом. Не слід вживати більше ста грамів кураги в добу, в іншому випадку можуть виникнути розлади шлунково-кишкового тракту. А надмірне захоплення калорійною курагою, стало системою, загрожує швидким набором зайвої ваги і навіть ожиріння.

    Відгуки

    Мед натуральний неймовірно корисний, курага — бальзам для серця, інжир… волоський горіх — йому немає рівних… Просто немає слів! Одні вітаміни! І все у свіжому вигляді, з лимоном! Таку суміш потрібно обов’язково приймати курсами — тоді результат буде приголомшливим!

    Наталія Малахова

    https://www.baby.ru/community/view/125557/forum/post/97584949/?page=3#comments

    Не заперечую, що курага дуже корисний сухофрукт і потрібний, але знайте міру. Цукерки їй замінювати не варто, тому що курага теж калорійний продукт (345 ккал), і багатий простими вуглеводами.

    Mirindiza

    http://irecommend.ru/content/nuzhno-znat-meru-mozhno-raszhiret

    У мене чотири роки тому була экстрасисталия. Мені сказали, що тільки операцію потрібно робити. В інтернеті я знайшла класичний рецепт суміші кураги з сухофруктами, медом, лимоном і горіхами. Зробила, сумлінно з’їла. Про экстрасисталию з тих пір не згадую. Ось такий це диво-рецепт. Лікарі не вірять.

    Лариса

    https://www.baby.ru/community/view/125557/forum/post/97584949/?page=3#comments

    Я такі цукерки роблю, тільки в блендері через брак м’ясорубки, катаю кульки як Рафаэлки розміром і молотом волоському горісі клею, складаю в контейнер, шари прокладаю пекарський папером. Синок та й ми з чоловіком як суміш не дуже їмо, а тут ніби цукерки))) Вранці перед сніданком з’їдаємо і запиваємо водою. Протягом дня синку тріскає ще пару штук

    Катерина

    https://www.baby.ru/community/view/125557/forum/post/97584949/?page=3#comments

    Її обробляють сірчистим газом, для збереження привабливості та запобігання цвілі, але цей, сірчистий газ, який не так вже по-доброму звучить, ніяк не впливає на якість продукту. Іноді також курагу можуть обробити маслом, якщо ви бачите ледь помітний блиск, краще перед вживанням її помити.

    Лідія Новікова

    http://www.logoslovo.ru/forum/all/topic_3313/

    В сірчаному угарі абрикоси оптом коптять, і всі справи. І стають вони яскравими і блискучими. Сірчистий ангідрид. Але, знаючи ворога, з ним можна боротися. Не треба мити під краном, від цього сірчана кислота активізується і стане ще більш шкідлива для нас і в’їсться у фрукт, треба закип’ятити. При 90 градусах за 10 секунд випарується. Але може бути компот. Є спосіб краще, я так роблю, коли не хочу компот. Духовку на 250 раскаляю і на 20 секунд туди піддон з сухофруктами. Всі. Вони без отрути. В мікрохвильовці такого ефекту не буде.

    ВихлястаяЗихлюшка

    https://www.u-mama.ru/forum/family/cook/557106/index.html

    Думаю, всі знають про «проносних» властивостях, а от раніше, коли не було великого асортименту таблеток, курагою лікували головний біль (перевірено на собі). Ви просто їсте 2-3 фрукта і запиваете склянкою теплої води. Також це відмінне иммуноукрепляющее засіб.

    Sunny Pumpkin

    http://irecommend.ru/content/vse-o-poleznykh-svoistvakh-kuragi-kak-vybrat-retsept-dieticheskikh-konfet-iz-kuragi

    У нас на Сході сухофрукти завжди на столі — і до чаю, і до кави, і просто так, і пироги, і в сумішах, і в плові! Також з кураги варимо компот, і, звичайно, робимо вітамінну суміш

    Juli5

    http://irecommend.ru/content/kak-vybrat-naturalnuyu-kuragu

    Всю зиму п’ємо «компот для ледачих», ділюся рецептом: Курагу помити, можна порізати і залити крутим окропом. Банку накрити кришкою і дати постояти. Якщо кураги багато, виходить кислуватий, концентрований напій, краще розбавити водою, якщо мало, додайте трохи цукру. Іноді додаємо чорнослив, родзинки, фрукти які є вдома. Напій п’ємо всією сім’єю, фрукти з компоту з’їдаємо))))

    ZaruNa

    http://irecommend.ru/content/ochen-polezno-i-pitatelno-kompot-dlya-lenivykh

    При запорі в 7 міс. нам лікар радив курагу залити окропом, перед цим дрібно нарізати і водичку малому давати. Тому, думаю, і курагу просто можна, тільки дитина повинна бути не алергіком!

    dpishta83

    http://forum.chicco.com.ua/pitanie-detei-15/mozhno-li-davat-rebenku-do-goda-kuragu-4086/

    Від усіх хвороб нам корисніше… В якійсь мірі це написано про куразі. Так, саме курага, якщо правильно її використовувати, піде на користь практично при будь-якому розладі організму, відновить його і додасть сил для нових звершень на всіх фронтах. А ще вона неймовірно смачна — не відмовляйте собі в такому корисному задоволенні.