Корінь шипшини: секрети оздоровлення організму

718

Лікарські властивості плодів шипшини широко використовуються представниками нетрадиційної, і офіційної медицини, однак про цілющу силу кореня чагарнику відомо небагатьом. Які недуги вилікує не видима оком частина рослини і як правильно її застосовувати?

Зміст

  • Склад і корисні властивості
  • Варіанти застосування кореня шипшини

    • Заготівля сировини

      • Збір
      • Відео: збір коренів шипшини
      • Сушіння та зберігання
    • Відвари

      • «Універсальний» рецепт
      • При сечокам’яній хворобі
      • При каменях і піску в нирках, жовчних протоках
      • При каменях у жовчному міхурі, циститі
      • Відео: рецепт від каменів у жовчному міхурі
      • При каменях у печінці, нирках, сечовому міхурі
      • При маткових кровотечах
      • При гіпертонії і атеросклерозі
      • При гепатиті
      • При подагрі, м’язових і суглобових болях, бурситі
    • Загальнозміцнюючий чай
    • Настій при надмірній вазі
    • Настоянки

      • При грибку нігтів
      • При подагрі, ревматизмі, атеросклерозі
      • При подагрі, гіпотонії
    • Ванни
  • Протипоказання і запобіжні заходи
  • Відгук про лікування коренем шипшини

Склад і корисні властивості

Склад кореня шипшини вивчений не до кінця. Однак відомо, що продукт містить:

  • вітаміни (А, В, С, Е, К та ін);
  • мінерали (калій, фосфор, марганець, кальцій, залізо, магній та ін);
  • органічні кислоти;
  • флавоноїди;
  • дубильні речовини;
  • фенольні речовини;
  • глікозиди;
  • фітонциди.

На даний момент цілюща сила кореня чагарнику підтверджується здебільшого багаторічним досвідом використання його в лікарських цілях, а не складом.

Корінь шипшини: секрети оздоровлення організмуПлоди шипшини широко використовуються в медицині, а ось про цілющу силу кореня чагарнику відомо небагатьом

Народні лікарі стверджують, що підземна частина шипшини:

  • надає протизапальну дію;
  • забезпечує сечогінний і жовчогінний ефект;
  • проявляє бактерицидні властивості;
  • стимулює обмінні процеси;
  • знижує (відвар) або підвищує (спиртовий настій) артеріальний тиск;
  • підвищує згортання крові;
  • надає загальнозміцнюючу, тонізуючу дію.

Серед тибетських лікарів корінь шипшини вважається засобом, «рассасывающем» камені в сечовому міхурі і нирках.

В альтернативній медицині продукт використовується в терапії:

  • розладів кишечника, дизентерії;
  • захворюваннях печінки, жовчних протоків та жовчного міхура;
  • каміння в шлунковому міхурі і нирках;
  • запалень нирок і сечового міхура;
  • циститу;
  • маткових кровотеч;
  • патологій суглобів і м’язів (болю, судом, бурситу, атеросклерозу та ін);
  • гіпертонії та гіпотонії;
  • головних болів;
  • авітамінозу;
  • загальній ослабленості організму;
  • трофічних виразок, опіків, ран, забитих місць, дерматологічних захворювань (екземи, псоріазу, бешихових запалень та ін).

Корінь шипшини: секрети оздоровлення організмуНародні лікарі рекомендують корінь шипшини при загальному ослабленні організму

Не варто розглядати корінь колючого куща в якості самостійного засобу при лікуванні того чи іншої недуги: продукт застосовується виключно як допоміжний метод у складі комплексної терапії.

Варіанти застосування кореня шипшини

Перед тим як приступити до лікування, необхідно правильно заготовити корінь.

Заготівля сировини

Збір сировини рекомендується здійснювати в кінці осені або ранньої навесні.

Збір

  • Щоб запастися коренем шипшини, не потрібно губити весь кущ: необхідно відрубати один з пагонів і витягти його з-під землі.
  • Від центрального стебла відокремити бічні відростки — саме вони володіють цілющими властивостями і будуть використовуватися в цілях оздоровлення.
  • Корінці ретельно промити проточною водою, порізати на брусочки по 2 см і використовувати в свіжому вигляді або висушити.
  • Відео: збір коренів шипшини

    Сушіння та зберігання

    Сушити корінь шипшини рекомендується в тіні, розклавши заготівлю тонким шаром під навісом, на веранді або горищі.

    Зберігати підготовлену сировину можна протягом 2 років в полотняних мішечках або в тарах зі скла.

    Відвари

    Готувати відвар можна кількома способами, вибір відповідного рецепту рекомендується здійснювати виходячи з наявного недуги.

    «Універсальний» рецепт

    Засіб рекомендовано при всіх недугах, при яких показане вживання кореня шипшини.

    Подрібнити сухий корінь і 40 г порошку залити 200 мл окропу. Протягом чверті години томити на тихому вогні. Залишити на 5 годин. Профільтрувати.

    Корінь шипшини: секрети оздоровлення організмуКавомолка нагоді не тільки для виготовлення напою, що бадьорить, але і для подрібнення кореня шипшини

    Вживати по 200 мл тричі на добу. Тривалість терапії — 7-10 днів.

    При сечокам’яній хворобі

    Чотири столові ложки сировини залити 400 мл води, кип’ятити на повільному вогні 15 хвилин. Залишити настоюватися на півгодини, процідити.

    Випивати тричі на добу по 250 мл Тривалість терапії — 1 місяць. Повторення курсу (при необхідності) допускається через 10 днів.

    При каменях і піску в нирках, жовчних протоках

    Залити 2 столові ложки меленого кореня 200 мл окропу, залишити на тихому вогні 10 хвилин, почекати год для настоювання, профільтрувати.

    Випивати по третині склянки перед їжею тричі на добу. Вживати засіб рекомендується в теплому вигляді.

    При каменях у жовчному міхурі, циститі

    Мелений корінь (столову ложку) залити окропом (200 мл), томити на слабкому вогні 20 хвилин, укутати ємність з відваром, дочекатися охолодження, профільтрувати. Готувати засіб в емальованому посуді.

    Випивати по 100 мл 4 рази на добу. Тривалість терапії — 7 днів. Після перерви в 2 тижні допускається повторення курсу.

    Відео: рецепт від каменів у жовчному міхурі

    При каменях у печінці, нирках, сечовому міхурі

    Залити 400 мл води 2 столові ложки меленого кореня, кип’ятити на повільному вогні 20 хвилин. Після двогодинного настоювання профільтрувати.

    Випивати 3-4 рази на добу по половині склянки. Вживати відвар слід через півгодини після їжі.

    Деякі джерела при лікуванні каменів у нирках рекомендують лікуватися відваром 30 днів. При загостренні патології слід пити засіб 10 днів, потім зробити місячну перерву, після чого повторити курс тривалістю 5-7 днів.

    При маткових кровотечах

    Залити 400 мл води 2 столові ложки сировини, після закипання витримати на тихому вогні чверть години. Укутати посуд з відваром, почекати 3 години, профільтрувати.

    Випивати по 100 мл засобу перед їжею 4 рази на добу.

    Корінь шипшини: секрети оздоровлення організмуВідвар кореня шипшини рекомендується готувати в емальованій посудині

    При гіпертонії і атеросклерозі

    Залити 400 мл окропу столову ложку подрібненого кореня, тримати на тихому вогні півгодини, настояти 5 годин, процідити.

    Тричі на добу випивати по 150 мл, виждавши 30 хвилин після прийому їжі.

    При гепатиті

    Протягом чверті години кип’ятити корінь (2-3 чайні ложки на 250 мл води), настояти 30 хвилин, процідити.

    Підготовлене засіб випити за день в 3 прийоми. Щоранку готувати свіже ліки. Тривалість терапії — не менше 2 місяців.

    Щоб поліпшити смак, можна додати відвар трохи меду.

    При подагрі, м’язових і суглобових болях, бурситі

    Залити 20 г шипшини 1 л окропу і тримати на середньому вогні 3 години. Розвести відвар кип’яченою водою, дотримуючись співвідношення 1 до 1.

    Змочити засобом махрову тканину, прикласти до хворого ділянці. Тримати пов’язку годину, вдаючись до процедури 2-3 рази на добу, або залишати на всю ніч.

    Корінь шипшини: секрети оздоровлення організмуКорінь шипшини допоможе при болях у суглобах

    Загальнозміцнюючий чай

    • Корінь шипшини трохи підсушити на сухій сковорідці і використовувати для додавання в чорний або зелений чай.
    • Використовуючи кавомолку, подрібнити корінь і з’єднати з сухим листям шипшини у співвідношенні 1 до 4. Заварювати як чай.

    Дозування і тривалість застосування чаю з коренем шипшини не вказується.

    Настій при надмірній вазі

    Засипати в термос 3 столові ложки подрібненого кореня, заварити літром окропу, залишити на 12 годин, профільтрувати.

    Випивати через 30 хвилин після їжі тричі на добу. Разова доза — 100 мл

    Настоянки

    Настоянки готуються з використанням горілки хорошої якості.

    При грибку нігтів

    В ємність з темного скла засипати 3 столові ложки кореня залити сировину 0,5 л горілки. Настояти 3 тижні, профільтрувати.

    Випивати двічі на добу по 25 мл за годину до їжі.

    При подагрі, ревматизмі, атеросклерозі

    Залити літром горілки склянку подрібненого кореня, залишити на 3 тижні в темному місці. Профільтрувати.

    Протягом 3 днів приймати по столовій ложці тричі на добу, потім в тій же дозі 2 рази на добу.

    При подагрі, гіпотонії

    Залити 300 мл горілки 1,5 склянки подрібненого кореня, настояти в темному місці 10 днів, періодично збовтуючи тару зі складом. Профільтрувати.

    Випивати тричі на добу по чайній ложці.

    Ванни

    Процедура показана при:

    • судомах;
    • паралічі;
    • набряклості ніг;
    • ревматизмі.

    Залити 2 л води склянку подрібнених коренів, кип’ятити чверть години, настояти 2 години. Процідити. Влити в наповнену теплою водою ванну.

    Корінь шипшини: секрети оздоровлення організмуВідвар шипшини слід вливати в наповнену теплою водою ванну

    Тривалість процедури — 20-25 хвилин.

    Протипоказання і запобіжні заходи

    Вживання коренів шипшини протипоказане при:

    • індивідуальної непереносимості;
    • тромбофлебіт і схильність до тромбоутворення, порушеннях згортання крові;
    • дерматитах алергічного генезу;
    • гіпотонії (крім спиртового настою);
    • патологіях шлунково-кишкового тракту та сечовидільної системи у гострій фазі перебігу;
    • деяких хворобах серця (ендокардит, серцева недостатність та ін).

    Вживання підземної частини шипшини може спровокувати запори. Підвищення дозування викликає порушення функції системи травлення, алергічні реакції та інші побічні прояви. Ліки з коренем шипшини можуть зробити зубну емаль темною, тому рекомендується вживати засобів через трубочку, а після прийому засобу полоскати рот чистою водою.

    Застосування кореня має бути обов’язково узгоджене з лікарем.

    Відгук про лікування коренем шипшини

    У мене знайшли камінь в жовчному, роки 2 тому, але мені підказали одне дуже хороший засіб. Камінь був більшою, вже 1,2 см в довжину. Так от я позбавилася від нього, приймаючи настій кореня шипшини. Цей засіб дозволяє подрібнювати і виводити каміння будь-якого походження в організмі. Просто завариваешь корінь шипшини, 2 ст. ложки на літр води і п’єш коли хочеться пити замість води, потім додаєш ще трохи, з чайну ложку, ще завариваешь і наполягаєш, ну і т. д. Корінь шипшини в аптеці не продається, тому його треба запастися самим, краще всього навесні, до цвітіння.

    Свеьлана

    http://club.osinka.ru/topic-26512?start=180

    Корінь колючого чагарнику — натуральний продукт, який допоможе в терапії багатьох недуг. Однак у питаннях свого здоров’я необхідно покладатися на думку кваліфікованого лікаря і здоровий глузд, тому перед застосуванням підземної частини шипшини в першу чергу слід порадитися з фахівцем.