Глід звичайний (глод) — лікувальні властивості, рецепти, застосування

450

Інші назви — глід колючий, глід кров’яно-червоний, бариня-дерево, боярка, глод, дерево невинності та ін

Глід звичайний — це колючий чагарник або деревце до 4-6 метрів у висоту. Квітки білі, зібрані в густі суцвіття. Плоди червоні, рідше оранжеві, кулясті, близько 1 см в діаметрі, дозрівають в серпні-вересні.

Особливо глід поширений в Північній Америці, там його більше 1250 видів. В Росії і на Україні він зустрічається в різних місцях — в лісах, посадках, парках, біля будинків, завдяки птахам, які обожнюють плоди глоду і розносять насіння в різні місця.

Цвіте глід наприкінці весни — у травні-червні. З лікувальною метою використовують кору, дозрілі плоди і квітки. Квітки збирають в суху погоду, у них є багато біологічно активних речовин, плоди по мірі дозрівання — у серпні-вересні, кору — в період сокоруху. Плоди сушать у тіні або в сушарках при температурі не більше 50°С. Добре висушену сировину має приємний запах, його зберігають у коробках, банках, пачках, паперових пакетах і т.п. Термін зберігання квіток — 1 рік, кори і плодів — 2 роки.

Глід не токсичний і його можна застосовувати довгостроково, правда дозування все ж треба дотримуватися. Глід діє як судинорозширювальну, спазмолітичну засіб, що підсилює кровопостачання серця і головного мозку, має слабку сечогінну дію, знижує вміст холестерину в крові, знижує проникність стінок судин і капілярів.

Настій квіток і плодів покращує сон, загальний стан організму і роботу серця. Рослина застосовується при вадах серця, знімає спазми судин, використовується у відновлювальному періоді після важкої хвороби.

Настій квіток більш ефективний засіб, ніж настій плодів. Його приймають при серцевих захворюваннях, стенокардії, атеросклерозі, запамороченні в початковий клімактеричний період.

Настойка плодів глоду колючого надає тонізуючу дію на серце, особливо в літньому віці, при перенапруженні. Лікарі-гомеопати називають глід ліками для старого серця, він зміцнює серцевий м’яз, знімає серцеві болі і інші симптоми, пов’язані із захворюванням серця, а німці вважають його хлібом для серця.

При серцевій слабкості використовують збір трав: глід (квітки) — 50 г, хвощ польовий (трава) — 20 г, горець пташиний (трава) — 30 р, все перемішати. Потім, 1 ст. ложку сировини залити 1 склянкою окропу, настояти 30 хвилин. Випити настій в кілька прийомів протягом дня.

Витяжка з глоду колючого надає переважну дію на вірус герпесу.

Відвар кори молодих гілок шипшини вживають при задишці, гарячковому стані, клімаксі, запамороченні, проносах.

При захворюваннях серця, пов’язаних з розладом нервової системи, рекомендується такий збір: глід (квітки), пустирник (трава), сухоцвіт (трава), ромашка (квітки) у співвідношенні 4:4:4:1. Залити 1 ложку збору 1 склянкою окропу, настояти 20-30 хв. Приймають в тих же випадках і дозах, як і настій глоду, по 2-3 столові ложки 3 рази на день.

При нервових, істеричних станах в клімактеричний період використовують збір з наступних трав: глід (квітки), сухоцвіт (трава), нігтики і ромашка (квітки).

При головному болю застосовують настій плодів глоду, як окремо, так і в поєднанні з Іван-чаєм, змішаних в рівних частинах. Можна додати в збір ще трохи м’яти перцевої. Пити по 1/2 склянки перед сном.

Плоди і квітки глода використовують при набряках, підвищеній функції щитовидної залози, епілепсії, алергічних захворюваннях, ожирінні, ревматизмі. Сік зі свіжих квіток покращує постачання серця кров’ю і киснем.

Глід дуже корисний при цукровому діабеті, він здатний регулювати рівень цукру в крові, а також ефективний при гастриті. У плодах глоду знаходиться багато вітамінів та інших корисних речовин, його використовують при зниженні імунітету. Глід благотворно впливає на роботу головного мозку, з’являється свіжість, поліпшується пам’ять.

У тибетській медицині глід використовують як жовчогінний засіб, при хворобах печінки і жовчовивідних шляхів.

Настій квіток глоду (водний): 1 ст. ложку сировини залити 1 склянкою окропу, настояти 30 хв, процідити перед вживанням. Приймати по 0,5 склянки 3 рази на день до їди.

Настій плодів глоду (водний): 1 столову ложку плодів кинути в термос, залити 1 склянкою окропу, настояти 2-3 години, після процідити. Приймати по 2-3 столові ложки 3-4 рази на день до їди.

Спиртова настойка плодів глоду: настояти 1 ст. ложку плодів залити 100 мл горілки або 40% спирту, настояти 2 тижні. Приймати по 20-30 крапель з водою 3 рази на день до їди.

Настойка плодів глоду, тонізуюча: 5 ст. ложок плодів залити 250 мл горілки, щільно закрити, підігріти на водяній бані до 50°С, відставити і настояти ще кілька годин. Приймати настоянку по 1 чайній ложці, розбавивши водою, 3 рази в день до їжі.

Чай з глоду. Готують чай з квіток або плодів глоду: 1 ст. ложку сушених квіток залити 300 мл окропу, настояти 20 хв, процідити. Пити по 100 мл 3 рази на день. Напій знижує артеріальний тиск, усуває безсоння, діє заспокійливо.

Людям, які перенесли інфаркт міокарда, корисно пити чай або настоянку глоду, що сприятливо позначається на стані в цілому.

Плоди глоду також використовують в кулінарії, з них роблять повидло, желе, варення, соуси, компоти, морси та ін. смачні делікатеси.

Глід, протипоказання. Вживання глоду більше ніж зазначено в рецептах, передозування може викликати нудоту, блювоту, запаморочення, порушення ритму серцевих скорочень, що небезпечно, особливо людям з пороком серця.

Лікування глодом протипоказано при зниженому тиску (гіпотонії), індивідуальної непереносимості. Під час вагітності та годуванні груддю глід приймати з обережністю. #здоров’я #наше_здоровье #трави#користь