E518 Сульфат магнію

600

Сульфат магнію (Magnesium sulfate, E518) — магнієва сіль сірчаної кислоти.

Статус безпечної добавки отримав харчової емульгатор Е518 Сульфат магнію, тому використання в багатьох сферах життя людини дозволено не тільки на території нашої країни, але і на Україні, а також в Євросоюзі.

Однак, документального спростування про ймовірну шкоду харчового емульгатора Е518 Сульфат магнію для здоров’я людини не є в Німеччині, в зв’язку з чим застосування даної добавки при виробництві продуктів харчування в цій країні заборонено законом.

Іншими назвами харчового емульгатора Е518 Сульфат магнію значаться магній сірчанокислий, магнієва сіль сірчаної кислоти, сіль Епсома, magnesium sulfate і Epsom salt. Як правило, застосовується ця харчова добавка в якості затверджувача і осушувача, а також замінник солі.

Сульфат магнію відноситься до групи неорганічних речовин і зовні являє собою білий порошок (гіркий на смак), який утворює кристалогідрати. По суті, це сіль металу магнію і сірчаної кислоти, тому властивості харчового емульгатора Е518 Сульфат магнію багато в чому повторюють відмітні особливості даних речовин.

Температурою плавлення сульфату магнію є 1140С, при цьому речовина може добре розчинятися як у воді, так і в гліцерині. До речі, в природі, тобто природному середовищі, сульфат магнію зустрічається в таких мінералах як кизерит і эпсомит, тому нерідко його отримують і з твердих сольових відкладень, а також природних розсолів.

В промисловості з виробництва продуктів харчування властивості харчового емульгатора Е518 Сульфат магнію важливі в разі його використання як замінник солі. Причому він може застосовуватися як самостійно, так і в поєднанні з іншими сульфатами. Найчастіше Е518 додається в овочеві консерви для запобігання розм’якшення плодових виробів. Крім того, це хороша поживна база для дріжджових культур.

Крім харчової галузі, використовується сульфат магнію в медичних цілях, зокрема для лікування ожиріння. Доведено, що Е518 володіє сильними сольовими проносними властивостями, а також спазмолітичну і жовчогінну дію. Нерідко застосовується харчової емульгатор Е518 Сульфат магнію в текстильній, хімічній та целюлозно-паперовій промисловості.

Шкода харчового емульгатора Е518 Сульфат магнію
На сьогоднішній день офіційних протипоказань для вживання сульфат магнію не має. Це пов’язано з відсутністю явної шкоди харчового емульгатора Е518 Сульфат магнію для здоров’я людини при його споживанні в складі продуктів харчування.

Однак є і несприятлива сторона від впливу сольових осмотичних проносних, до яких відноситься і сульфат магнію – справа в тому, що ефект від їх застосування поширюється на протязі всього кишечника, несучи в собі небезпеку електролітних розладів. Для пацієнтів з нирковою та серцево-судинною недостатністю шкоду харчового емульгатора Е518 Сульфат магнію може проявлятися у перевантаженні об’ємом і електролітами.
#здоров’я #шкоду #добавки