Досить бути рабами фарміндустрії: кращі натуральні вітаміни ранньої весни

491

Весною наш організм як ніколи має потребу у вітамінах і мінералах. Після затяжної холодної зими практично всі запаси корисностей вичерпані. Звідси і тьмяна шкіра, ламке волосся і нігті, втома. Загалом, авітаміноз дає про себе знати. Але не варто закуповуватися полівітамінами в аптеках. Адже приймати таблетки досить шкідливо.
Благо в нашому розпорядженні чимало натуральних, цілком доступних продуктів, в яких є все, що нам потрібно для здоров’я. Сьогодні редакція «Я Люблю Зож» розповість тобі про найбільш корисних коренеплодах. Завдяки їм ти назавжди забудеш про нестачу вітамінів, застуді, поганому настрої і зайву вагу. І це зовсім не картопля, буряк або морква, до яких ми так звикли.

Які вітаміни приймати навесні
Одне з головних правил здорового харчування — сезонність. Зараз, наприклад, пора коренеплодів. Але ось про картоплю навесні радимо тобі забути, адже в цей період крім калорій і крохмалю в ньому більше нічого немає. Він тільки перевантажує шлунок і травну систему. А ось корінь селери, пастернак, топінамбур, дайкон і інші види редьки — це джерело вітамінів. З них можна приготувати безліч смачних і корисних страв.

1.Дайкон
Це просто чудовий коренеплід, який набагато солодший і соковитіше звичайної редьки. Дайкон — джерело клітковини, в ньому багато калію, кальцію і пектину, магнію, заліза, фосфору, вітамінів групи В, вітаміни А, С, Е і РР. Дайкон нормалізує травлення, зміцнює імунітет, серце, судини, опорно-руховий апарат, інші життєво важливі органи і системи.
Також він визнаний одним з найкращих продуктів для детоксикації і схуднення, оскільки дуже м’яко чистить кишечник. З них виходять дуже смачні салати. Самий простий: дайкон, морква, гарбузове насіння і оливкову або лляне масло. Просто вітамінна бомба.

2.Корінь селери
Корінь селери — це відмінна заміна картоплі навесні. В цьому корені міститься набагато більше харчових волокон, органічних речовин, вітаміни З, Е, РР, майже вся група В, а також залізо, магній, натрій, фосфор, кальцій. Корінь селери очищає кишечник, омолоджує організм, а також діє як загальнозміцнюючий засіб. А ще він поліпшує стан шкіри і волосся.
Його можна додавати в салати, а можна приготувати смачне пюре. Воно готується так само, як з картоплі: відварила, збила в блендері або размяла, додала трохи оливкової олії або ложку нежирної сметани — готово. Замість солі можна покласти подрібнену ламінарію.

3.Топінамбур
В топінамбурі, або земляний груші, інулін міститься: швидко виводить з організму різного роду бактерії, солі важких металів, токсини, радіонукліди. Також лікарі радять його вживати для профілактики розвитку анемії, адже в ньому дуже багато заліза. Крім цього, в топінамбурі багато калію, кальцію, магнію, а також є вітаміни В1, В2, В6, С, РР.
Але найголовніше — в топінамбурі міститься багато кремнію, завдяки якому кістки добре засвоюють кальцій, а волосся, нігті і тіло залишаються здоровими. Вчені довели, що топінамбур перешкоджає розвитку ракових захворювань. Та й що тут приховувати, цей коренеплід дуже соковитий і солодкий. Його можна додавати в різні страви, а можна їсти в сирому вигляді як десерт.

4.Корінь пастернаку
Це продукт краси і молодості, адже він стимулює відновлення і ріст клітин, запобігає розвитку хвороб серця, знижує рівень цукру і холестерину в крові, допомагає при захворюваннях печінки і нирок. Також його використовують для лікування вірусних захворювань.
У пастернака багато вітамінів групи В, а також вітаміни С, К, А, РР, залізо, натрій, фосфор, кальцій, калій, цинк і магній. З кореня пастернаку можна готувати безліч смачних страв: є в складі салатів, робити пюре, тушкувати з овочами, запікати.

5.Корінь імбиру
Корінь імбиру — просто чудовий продукт. Самостійно його їсти не варто, а от готувати на його основі зігріваючі напої або додавати в страви в якості пряності — ідеально. Особливо добре він працює в тандемі з цитрусовими. В ньому є цілий набір вітамінів і мінералів. Корінь імбиру просто відмінно зміцнює імунітет, а також сприяє схудненню.

Величезний плюс коренеплодів тому, що вони легко засвоюються організмом і не перевантажують шлунок. Вони дуже добре поєднуються з різними білковими продуктами. Так що харчуватися можна смачно, різноманітно і з великою користю. Завдяки коренеплодів ти не відчуєш гіповітамінозу і ослаблення імунітету.