Чищення печінки: 7 кроків.

304

Від словосполучення «чистка печінки» у лікарів зводить вилиці. Домашні очисні процедури печінки швидше шкодять, ніж допомагають. Набагато ефективніше зробити упор на желчегонную їжу і мінеральну воду.

Крок 1. Очищення печінки в домашніх умовах: відмовтеся від експериментів

«Нерозумно сподіватися, що, застосувавши під настрій яку-небудь схему «чистки» печінки c диким кількістю рослинного масла і лимона, можна поліпшити свій стан. А ось спровокувати гострий панкреатит або жовчну кольку таким чином цілком реально», — каже Олена Вовк, к. м. н., гепатолог, доцент кафедри терапії, клінічної фармакології та швидкої медичної допомоги МДМСУ.

Крок 2. Їжте гіркі або терпкі салати і коренеплоди.

Здорова печінка щодня очищається шляхом виділення жовчі. Стимулювати цей процес і допомогти печінки виводити токсини допоможе свіжа зелень c терпким або гіркуватим смаком: рукола, римський салат, крес-салат, зелена листова салатна гірчиця.
Гарбуз, морква, буряк, кабачки, ріпа, дайкон, різноманітні види капусти (брокколі, білокачанна, брюссельська, кольорова) і артишоки теж дають сильний жовчогінний ефект.
Обережніше c цибулею, часником, хріном, редисом і гірчицею. «Всі вони містять ефірні масла, що володіють сильним подразнюючим дією, — каже Ельміра Хайбулина, к. м. н., дієтолог. — Можуть викликати спазм гладкої мускулатури, печінки і, як наслідок, сильний біль».

Крок 3. Замініть оливкова олія лляним і кунжутним

Нефільтроване лляне, кунжутна і соняшникова олія для печінки корисніше, ніж більш жирне оливкова. Всі горіхи (крім арахісу), гарбузове та соняшникове насіння — теж активні захисники печінки (гепатопротектори). Вони містять незамінні есенціальні фосфоліпіди і жиророзчинні вітаміни-антиоксиданти А і Є. Ці речовини нейтралізують вільні радикали і служать будівельним матеріалом для відновлення клітин печінки.

Крок 4. Пийте спеціальну мінеральну воду

Найкорисніша за складом лікувально-столова вода для очищення печінки — магнезіально-сульфатна. Вона дає найбільш виражений жовчогінний ефект. В день можна випивати максимум 150-200 мл перед їдою. «Більше не варто, тому що ці води містять багато натрію та інших солей, надлишок може зашкодити», — попереджає Олена Вовк.
«Якщо захворювання печінки супроводжується зниженою секрецією шлунка, потрібно вибирати воду, в якій поряд з сульфатами присутні і хлориди натрію, — додає Ельміра Хайбулина. — При підвищеній кислотності воду п’ють за півтори години до їди, при нормальній — за 45 хвилин, а при зниженій — за 15 хвилин».

Крок 5. Уникайте алкоголю

Один з міфів щодо впливу алкоголю на печінку: пиво нешкідливо. «Наша печінка працює як фільтр, тому який би алкогольний напій ми не вибрали, його токсичність буде визначатися дозою, — пояснює Олена Вовк. — Цей закон скасувати неможливо, алкоголь у великих кількостях серйозно шкодить печінці». Безпечна доза алкоголю для печінки — не більше 24 г етанолу на добу для чоловіків (60 мл горілки, або 200 мл вина, або 500 мл пива) і в два рази менше — для жінок.
При цьому важливо пам’ятати, що безпечної дози для мозку і підшлункової залози не існує: алкоголь в будь-якій кількості їм шкодить.

Крок 6. Снідайте кашами

Снідати бутербродом з маслом, сиром і ковбасою (одночасно) або жирним м’ясом не варто. Багато легких вуглеводів (наприклад, розварена манна або рисова каша, білий хліб, картоплю) — теж недобре. Така їжа провокує захворювання печінки, ожиріння і діабет 2 типу.
Здоровий сніданок для печінки — свіжовичавлений сік, груші та яблука (містять пектин, він сприяє зв’язуванню холестерину і виведенню токсинів), ягоди (містять важливі для печінки речовини — папаїн, коензим Q10 і інші, особливо в шкірці), проростки, бобові, нежирні кисломолочні продукти c медом.
Можна їсти каші з цільного нешліфованого зерна і мюслі. Для печінки особливо корисні гречана і вівсяна каші. «В гречці міститься лецитин, білки і амінокислоти — будівельний матеріал для клітин печінки, — каже Ельміра Хайбулина. — Вівсяна каша перешкоджає всмоктуванню шкідливих речовин, виводяться печінкою».

Крок 7. Їжа після 18 годин.

Є увечері можна всім, в тому числі і тим, хто хоче контролювати свою вагу. Головне — свідомо привчати себе їсти менше і правильно оцінювати калорійність порцій. «Найкорисніший вечеря для печінки — молочні продукти, пісне м’ясо, риба, макарони й овочі, овочі, овочі, — радить Олена Вовк. — Сучасному міському жителеві потрібно з’їдати не менше 700 грамів солоних овочів і фруктів в день».