Красуня черемха знайома всім. Але далеко не всі знають, що це дивовижне рослина володіє здібностями природного лікаря. Дуже важливо правильно застосовувати ці якості: інакше терапія черемхою може принести не користь, а шкоду організму.
Зміст
-
Черемха: квіточки-ягоди
- Традиції і сучасність
-
Букет черемхи
- Основні види рослини — галерея
- Всі в сад!
-
Склад і користь
- Хімічний склад ягід черемхи — таблиця
- Ефективність народного засобу
- Користь квітів і плодів черемхи — відео
-
Використання в народній медицині
-
Домашні рецепти
- Настій квітів
- Настій листя
- Настій з листям і квітами
- Чай з ягід
- Відвар кори
- Відвар ягід
- Відвар з листя і гілочок
- Відвар з листя
- Настоянка на корі
- Настоянка на квітах
- Настоянка на ягодах
- Борошно
- Сік
-
Лікувальні схеми
- Терапія препаратами черемхи — таблиця
-
Особливості застосування
- В період вагітності і грудного вигодовування
- Для дітей
- У косметології
-
Домашні рецепти
- Застереження
- Відгуки
Черемха: квіточки-ягоди
Цвіте черемха… Скільки чудових поетичних образів навіяно буйним мереживним цвітінням цього чудового дерева! Але чудові ароматні квіти черемхи — аж ніяк не єдине достоїнство рослини, на яке люди вже дуже давно звернули найпильнішу увагу.
Запашні квіти — перше, що згадують, говорячи про черемухе
Археологи знайшли на одній із стоянок первісної людини скам’янілі насіння черемхи. Отже, плоди цього дерева використовувалися нашими далекими предками ще в кам’яному столітті — раніше, ніж переважна більшість нині відомих культурних рослин.
Такий же черемхою ласували люди ще в кам’яному столітті
Традиції і сучасність
Останнім часом відроджуються незаслужено забуті добрі традиції слов’ян, в яких використання черемхи було повсякденним — як в кулінарних, так і в лікувальних цілях. У справу йшли практично всі частини рослини: плоди, ягоди, листя і кора.
Борошно з черемхи була в старовину обов’язкової заготівлею на зиму
З сушених черемуховых ягід, наприклад, на спеціальних млинах робили борошно, яку змішували з житнього та пшеничного і випікали неймовірно смачний хліб. А черемхові пироги, приготовані за старовинними рецептами, і зараз стають оригінальною прикрасою будь-якого святкового столу.
Ще недавно ботанічна класифікація чому визначала черемшину в найближчі родички… до зливі. Тепер же вчені переглянули цю позицію: дійсно, по багатьом своїм якостям черемха значно ближче до вишні. Селекціонери вже зуміли вивести життєздатні і досить перспективні гібриди, які отримали імена шляхом додавання батьківських латинських назв: падоцерус (черемуховишня) і церападус (вишнечеремуха).
Гібрид вишні та черемхи церападус об’єднав кращі батьківські якості
Букет черемхи
В роду черемшин налічується два десятки видів, які гибридизируются між собою. Найвідомішим і найпоширенішим видом є черемха звичайна. Її властивості добре вивчені і широко застосовуються в народній медицині.
Черемха звичайна добре вивчена як цілюща рослина
На наступною за популярністю ступені — два види американського походження: віргінська і пізня; їх теж досить часто можна зустріти в наших садах. На Далекому Сході в лікувальних цілях іноді використовують також місцевий вид — черемшину Маака.
Основні види рослини — галерея
Черемха звичайна — самий популярний в народі вигляд
Черемха сьори — цілющі властивості виду вивчені мало
Черемха віргінська може мати як червоні, так і жовті або чорні ягоди
Черемха Маака — плоди неїстівні
Черемха пізня має великі, до сантиметра в діаметрі, смачні плоди
Всі в сад!
Заготівля черемхи — справа відповідальна. Її ягоди збирають повністю дозрілими: чим спелее, тим смачніше вони стають. Черемховий сезон починається в середині серпня, коли їх і заготовляють, зриваючи цілими гронами.
Важливо правильно заготовити квіти і ягоди черемхи
Дуже важливо вибрати правильний момент для збору ягід: погода повинна бути ясною, а ранкова роса на плодах — повністю випарувався. Сушать черемхові ягоди разом з плодоніжками, які видаляють вже після повного висихання сировини.
Перед закладанням на зберігання ягоди потрібно звільнити від плодоніжок
Запашні грона квітів збирають в травні, а ще до того — кору дерева і молоді гілочки: вони найбільш цілющі ранньою весною, на піку сокоруху. Листя черемхи запас зазвичай не заготовляють, а використовують тільки свіжими все теплу пору року, з весни до осені.
Гілки, і кору черемхи ріжуть або ламають на невеликі шматочки. Це сировину сушать при низькотемпературному режимі в духовці, електросушарці або природним чином. Не втрачаючи корисних властивостей, кора і ягоди зберігаються в щільних паперових або полотняних мішечках довго — до п’яти років. Термін зберігання ніжних суцвіть черемхи істотно менше — не більше року (за умови гарної вентиляції).
Ніжні квіти черемхи не зберігаються довше року
Склад і користь
Крім органічних кислот і гіркот, які надають ягід черемхи неповторний смак, це рослина містить в різних своїх частинах величезна кількість інших біологічно активних сполук, в їх числі:
- флавоноїди;
- вітаміни С, А, Е, Р;
- рутин;
- барвні речовини — антоціани;
- цукру;
- дубильні речовини;
- ефірна олія.
Кислоти і гіркоти додають ягодам характерний смак черемховий
Але особливу увагу слід звернути на високу концентрацію речовин, які роблять черемшину як неповторно корисної, так і потенційно небезпечною — при неправильному застосуванні. Мова про фітонцидах і гликозидах.
Леткі фітонциди дарують нам приголомшливий аромат черемхи
Саме завдяки фітонцидам так чарівно пахне квітуча черемха. Але не слід довго залишатися наодинці з запашним букетом в закритій кімнаті: ударна доза цих сполук може виявитися шкідливою як для серцево-судинної, так і для нервової системи. При цьому в малих дозах цілющі фітонциди: вони знищують хвороботворних мікробів.
Істотну шкоду може заподіяти і глікозид амігдалін, якого особливо багато в кісточках черемуховых плодів. Розпадаючись в організмі, амігдалин виділяє сумно відому синильну кислоту.
Ці милі ягідки містять синильну кислоту
Звідси і фірмовий присмак гіркого мигдалю, і супутні йому дуже неприємні наслідки. Термічна обробка усуває проблему, але пам’ятати про неї тим не менш потрібно обов’язково.
У черемухе, особливо в її ягодах, високо і зміст цінних для людського організму мінералів, насамперед таких мікроелементів, як кобальт і марганець.
Ягоди черемхи — джерело цінних мікроелементів
Хімічний склад ягід черемхи — таблиця
Нутрієнт | Кількість | Норма | % від норми у 100 г | % від норми у 100 ккал | 100% норми |
Макроелементи | |||||
Магній Mg | 0,9 мг | 400 мг | 0,2% | 450 г | |
Мікроелементи | |||||
Залізо, Fe | 0,2 мг | 18 мг | 1,1% | 18 г | |
Кобальт, Co | 10000 мкг | 10 мкг | 100000% | 10 г | |
Марганець, Mn | 1 мг | 2 мг | 50% | 2 г | |
Мідь, Cu | 100 мкг | 1000 мкг | 10% | 1000 м | |
Цинк Zn | 0,3 мг | 12 мг | 2,5% | 12 р |
Ефективність народного засобу
З давнину було відомо в’яжучі властивості ягід черемхи, яке успішно застосовується в народній медицині і по сей день для лікування діареї та дисбактеріозів. Крім того, цілюща рослина володіє ще цілим рядом корисних для людини якостей, в числі яких:
- протизапальний;
- антибіотичну;
- кровоспинний;
- сечо – і потогінний;
- заспокійливе;
- протицинготний.
Ніжна і запашна черемха сміливо воює з багатьма хворобами
Користь квітів і плодів черемхи — відео
Використання в народній медицині
Користь черемхи визнає не тільки нетрадиційна, але й офіційна медицина. Для приготування цілющих засобів використовується зазвичай лише один вид рослини — черемха звичайна. Властивості інших видів, на жаль, досі вивчені дуже мало.
Черемха звичайна — «головлікар» свого роду
Домашні рецепти
Кількість народних рецептів з листя, квітів, кори і ягід черемхи дуже велике. Цінність їх, крім усього іншого, полягає у взаємозамінності: для терапії одних і тих же недуг можна використовувати різні форми й різні частини рослини.
Для лікувальних препаратів використовуються різні частини черемхи
Настій квітів
Добре загоює гнійні і інші рани, опіки; лікує очні захворювання, а також стоматити у порожнині рота.
Інгредієнти:
- черемхові суцвіття — 1 столова ложка;
- вода кип’ячена — 1 стакан.Квіткові настої лікують очі і шкіру
Приготування:
Готовий настій використовують для промивань, примочок і полоскань; всередину вживають по третині склянки натще та перед сном.
Настій листя
Приймають при авітамінозі, накопиченої втоми і занепаді сил; препарат покращує метаболізм.
Інгредієнти:
- черемхові листя — 2 чайні ложечки;
- кипляча вода — 0,5 літра.
Листя черемхи зазвичай використовують свіжими, а не сушеними
Приготування:
Протягом дня можна випити дві склянки корисного чаю, в якому можна при бажанні розмішати трохи меду.
Настій з листям і квітами
Купірує запалення, відновлює пошкоджені тканини.
Інгредієнти:
- листя і суцвіття черемхи — по 1 столовій ложці;
- кип’ячена вода — 1 стакан.Настій квітів з листям купірує запалення, відновлює пошкоджені тканини
Приготування:
Використовувати для промивань, компресів і примочок.
Чай з ягід
Покращує роботу травлення і чоловічу потенцію, тонізує.
Інгредієнти:
- плоди черемхи, свіжі або сушені, — 2 чайні ложечки;
- вода кипячена — 0,3 літра.
Чай з ягодами черемхи називають напоєм любові
Приготування:
Напій випити протягом дня малими дозами.
Відвар кори
Успішно застосовується як спринцювання для терапії гінекологічних запалень; при внутрішньому прийомі підтримує роботу серця.
Інгредієнти:
- кора черемхи — 1 столова ложка;
- гаряча вода — 1 стакан.
Черемхова кора — основа для універсальних лікувальних препаратів
Приготування:
Приймати По столовій ложці за півгодини до сніданку, обіду і вечері.
Відвар ягід
Зміцнює імунітет, застосовується для попередження і лікування простудних інфекцій; сприяє поліпшенню зору.
Інгредієнти:
- плоди черемхи — 1 столова ложка;
- гаряча вода — 1 стакан.
Приготування:
Готовий відвар ділять на три рівні дози і вживають протягом дня.
Відвар з листя і гілочок
Відмінний препарат для зняття суглобових і м’язових болів, терапії ревматизму.
Інгредієнти:
- тонкі гілочки і зелене листя черемхи — по 1 столовій ложці;
- окріп — 0,5 літра.
Відвар з листя і гілочок черемхи — чудовий препарат для зняття суглобових і м’язових болів, терапії ревматизму
Приготування:
Вживати всередину по 50 мілілітрів два або три рази на добу.
Відвар з листя
Позитивно діє на функції шлунково-кишкового тракту, знімає запалення та усуває інфекції.
Інгредієнти:
- свіже листя черемхи — 2 столові ложки;
- вода — 0,3 літра.
Відвар з листя черемхи корисний для травлення
Приготування:
Випити готовий відвар в три прийоми, кожен за півгодини до їжі; разова порція — чверть склянки.
Настоянка на корі
Дієве протимікробну та відновне засіб; рекомендується при розладах травлення.
Інгредієнти:
- подрібнена кора черемхи — 0,5 склянки;
- якісна горілка — 0,5 літра.
Спиртова витяжка концентрує корисні речовини кори черемхи
Приготування:
Використовують зовнішньо як розтирання для хворих суглобів або всередину по чайній ложці один — два рази в день.
Настоянка на квітах
Хороший засіб для нормалізації пульсу і профілактики серцевих захворювань.
Інгредієнти:
- сухі суцвіття черемхи — 1 склянка;
- медичний спирт — 0,5 літра.
Квіти черемхи — підтримка для серця
Приготування:
Приймають 2-3 рази на день по 20 крапель, змішуючи їх з невеликою кількістю води або чайною ложкою цукру.
Настоянка на ягодах
Нормалізує серцевий ритм, лікує неврози, покращує роботу травного тракту.
Інгредієнти:
- свіжі ягоди черемхи — 1 склянка;
- горілка — 0,5 літра.
Черемхова настоянка у малих дозах нормалізує серцевий ритм, лікує неврози, покращує роботу травного тракту
Приготування:
Пити по одній — дві чайні ложечки до їди двічі на день.
Борошно
Старовинний спосіб заготівлі черемуховых ягід; застосовується як в кулінарії, так і в цілительстві — для мобілізації резервів організму, терапії інфекційних недуг і як напівфабрикату для інших лікувальних препаратів.
Приготування:
У чистому вигляді вживається всередину по чайній ложечці три рази в день між прийомами їжі.
Сік
Сильний енергетик, потужно насичує організм вітамінами і мінералами, відновлює обмін речовин.
Інгредієнти:
- стигла черемуха — 1 кілограм;
- кип’ячена вода — 0,5 літра.
Черемховий сік насичує організм вітамінами і мінералами, відновлює обмін речовин
Приготування:
Сік вживають один — два рази в день по половині склянки.
Лікувальні схеми
Приймаючи препарати черемхи, слід пам’ятати про те, що ця рослина отруйна і передозування при лікуванні їм небезпечна. Необхідно суворо дотримуватися перевірених заходів застосування та схем терапії, а в складних випадках — обов’язково звертатися за медичною допомогою.
Обережно: корисна черемха небезпечна при передозуванні!
Терапія препаратами черемхи — таблиця
Призначення | Схема лікування |
Від глистів |
|
При дисбактеріозі (у тому числі проносі) |
|
При хронічному гастриті |
|
При запаленні слизової оболонки очей |
|
При гнійних ранах і фурункульозі |
|
При стоматиті і карієсі |
|
При ревматизмі і подагрі |
|
Для профілактики інфаркту |
|
Від набряків |
|
Як протимікробний засіб |
|
При авітамінозі як загальнозміцнюючий |
|
Особливості застосування
Практика використання природного цілющого засобу існує дуже давно, тому в неї виділилися деякі особливості застосування препаратів черемхи.
В період вагітності і грудного вигодовування
У старовину травники небезуспішно застосовували черемшину як протизаплідний засіб. Про це слід пам’ятати, якщо ви плануєте завести дитину. Активні речовини рослини мають властивість накопичуватися в жіночому організмі, щоб вивести їх, знадобиться деякий час. З цієї причини слід повністю припинити вживання черемхи в будь-якому вигляді як мінімум за три місяці до планованого зачаття.
У період вагітності вживати не можна черемшину
Не можна використовувати цей народний засіб жінкам в період виношування дитини і після пологів, поки малюк знаходиться на грудному вигодовуванні. Зазвичай корисна для жіночого здоров’я черемха в зазначені проміжки часу може стати небезпечною для здоров’я мами і немовляти.
Для дітей
Черемха, багата цінними речовинами, може бути дуже корисною для динамічного повноцінного розвитку дитячого організму. Але перш ніж давати дитині це народний засіб, слід повністю виключити ризики від його застосування.
З усіх частин рослини його листя найменш токсичні, тому зазвичай дітям призначають препарати на їх основі. Але навіть ці щадні зілля не рекомендується давати малюкам, які не досягли дворічного віку.
Черемховий чай раніше двох років не можна давати дітям
Найчастіше дітям призначають черемшину для лікування кишкових розладів і глистових інвазій. Порадьтеся з лікарем педіатром — він допоможе підібрати правильну дозування для дитини в кожному конкретному випадку.
У косметології
Регулярне вживання черемхи сприяє нормалізації травлення, обміну речовин і очищення організму. Вже тільки завдяки цьому шкіра обличчя і тіла стає більш свіжою, молодою і здоровою. Проте зовнішнє застосування народного засобу дає настільки наочні і переконливі результати, що цим обов’язково варто скористатися.
Черемха допоможе при проблемах зі шкірою
В домашній косметології черемха найчастіше використовується для того, щоб позбутися від прищів та інших дерматологічних проблем. Крім того, активні сполуки настоїв і відварів сприяють прискоренню обмінних і відновних процесів — шкіра оновлюється, позбавляється від зморшок, в’ялості і пігментних плям.
Добре допомагає від прищів і дерматитів свіжий ягідний сік — їм потрібно змащувати проблемні місця кілька разів на день. Щоб посилити і закріпити позитивний ефект, введіть в повсякденну практику догляду за обличчям ранкові вмивання ароматним настоєм квітів черемхи або зробіть з нього косметичний лід. Це підбадьорить вас і вашу шкіру.
Застереження
Оскільки у складі черемхи присутні токсичні компоненти, до використання її препаратів слід поставитися з особливою відповідальністю. Існує цілий ряд протипоказань для цього народного засобу, в їх числі:
- вагітність та лактація;
- вік до двох років;
- індивідуальна непереносимість;
- гіпертонія;
- діабет другого типу;
- схильність до хронічних запорів.
Поставтеся відповідально до вживання цих ягідок
Чудовий аромат черемхи також може стати причиною неприємностей зі здоров’ям, наприклад, якщо прикрасити квітами непроветриваемую спальню.
Букет черемхи, якщо довго знаходитися поряд з ним, може зіпсувати і самопочуття, і настрій
Як в цьому, так і в будь-якому іншому випадку, пов’язаному із застосуванням черемхи, будь-які прояви дискомфорту повинні стати для вас сигналом небезпеки і приводом для негайного звернення до лікаря.
Відгуки
Ось недавно від бабульок почула, що цвіт черемхи лікує алергію, ось і мама сказала, що вилікувала мене таким способом від алергії.
star1
https://www.u-mama.ru/forum/kids/0-1/307133/index.html
В інтернеті знайшов такий рецепт: горілка — 500 мл, цукор — 4 ст. ложки, черемуха — 6 ст. ложок. У каструльці змішуємо цукор, горілку і черемху. Потім переливаємо суміш в пляшку і щільно закручуємо кришечку. Черемха повинна настоюватися в темному холодному місці близько тижня.
avirin
http://forum.homedistiller.ru/index.php?topic=49625.0
Неправильно буде сказати, що черемха не ефіронос — практично всі частини черемхи містять у собі ефірні олії. Але справа в тому, що абсолютно всі частини черемхи містять в собі алкалоїди — отруйні речовини, тому їх не можна використовувати в офіційній медицині. Також виділяється синильна кислота. Саме тому ефірна олія черемхи не виробляють.
Кузьміних Ст. Л.
http://aromaray.ru/forum/otvety-na-voprosy/1394-efirnoe-maslo-cheryomuhi
Чутки про синильної кислоти в кісточках черемхи сильно перебільшені. Батько розповідав, що раніше черемшину сушили і перемелювали разом з кісточками на млині. Отриману борошно додавали в пиріжки та інші ласощі. Ніхто не помер.
болт711
http://forum.homedistiller.ru/index.php?topic=49625.0
Моє дитинство пройшло в селі. Вздовж річок і ярів скрізь зростала черемха. У сезон дозрівання черемхи населення збирало і кушало черемшину. Плоди черемхи дуже корисні, насичені вітамінами. Смак ягід черемхи відрізняється від дерева до дерева. Одні ягоди можуть бути дуже солодкі, в той час як інші — гіркі. Ми хлопчаками на велосипедах або на мотоциклах, об’їжджаючи околиці, пробували на смак ягоди черемхи, і дерево з солодкими ягодами потім користувалося великою популярністю.
SKON
http://www.forestforum.ru/viewtopic.php?f=7&t=4297
Сушка черемхи — процес нудний і кропіткий. Її потрібно сушити при низькій температурі і великому провітрювання (не знаю, як по-іншому сказати). Я її сушу на мінімальному вогні і з відкритими дверцятами в газовій печі. В електропечі теж дверцята прочиняю см на 10. Сушка йде в кілька прийомів, обов’язково її ворушити, коли з печі дістанеш, а ще краще феном. Тоді ягода повільно всихає і зморщується. Навіть коли здається, що вже все висохло, кісточка ще сира, тому потрібно розкласти на заскленому балконі або в кімнаті і ще досушувати пару тижнів. Якщо є пічка з обдувом, можна спробувати відразу там сушити.
Renesans
https://forum.sibmama.ru/viewtopic.php?t=169969
Черемха перекручується з кісточками 2-3 рази на м’ясорубці (звичайної радянської), потім протирають через сито, щоб великі кісточки не скрипіли на зубах. Змішується все з цукром, розкладається в сухі чисті банки, зберігати в холодильнику (льоху).
Я-ЮлЯ
https://forum.sibmama.ru/viewtopic.php?t=169969
Зверніть увагу на черемху. Це чудовий у всіх відносинах рослина обов’язково знайдеться десь поблизу з вашим будинком. Крім естетичного та гастрономічного задоволення, черемха здатна принести неоціненну користь для вашого здоров’я. Застосовуйте її правильно, щоб не затьмарити задоволення від знайомства.