7 симптомів нестачі вітамінів і як ee заповнити

288

Отже, якщо ви помітили, що:

1. У вас часто німіють руки або ноги, відчуття слабкості в ногах, часте серцебиття, погіршилася пам’ять. Це вказує на дефіцит тіаміну або вітаміну В1. Заповнити нестачу допоможуть кукурудза, житній хліб, квасоля, шпинат, пивні дріжджі, морква.

2. Падає зір, очі швидко втомлюються, на емалі зубів з’являються тріщинки. То вам необхідний вітамін D. Він виробляється під впливом ультрафіолету. Але він міститься в деяких продуктах таких, як рослинні олії, збагачені вітамінами, печінка тріски, камбала, скумбрія, жовтки курячих яєць.

3. Ви стали частіше застуджуватися, на вас навалилася хандра, слабкість, невралгія. Це говорить про брак пантотенової кислоти або вітаміну В3. Намагайтеся включити в свій раціон побільше зеленого горошку, яловичої печінки, червоної квасолі.

4. Шкіра стала блідою, придбала жовтуватий відтінок, ясна стали кровоточити, різка втрата ваги, запалення шлунково-кишкового тракту. В цьому винен недолік фолієвої кислоти або вітаміну Вс. Нею багаті цвітна капуста, зелень петрушки, брокколі, свинячі і яловичі нирки, білокачанна квашена і свіжа капуста.

5. Стали сильнішими випадати волосся, шкіра стала сухою, почастішали запаморочення, сонливість, загальмованість. Це говорить про те, що ваш організм має потребу у вітаміні В6 або піридоксині. Брак можна заповнити вживаючи горох, необроблений рис, боби.

6. Шкіра обличчя та рук стала лущитися, з’явилися судинні зірочки, вранці ви відчуваєте біль в ногах і сильну млявість. То вам не вистачає рутина, рибофлаваноидов. Їх містять буряк, журавлина, брусниця, гранат, чорнослив, ягоди шипшини, моркву.

7. Ви стали частіше хворіти інфекційними захворюваннями, погано спите, помітили на деяких дільницях «гусячу шкіру». Необхідна аскорбінова кислота, нею багаті обліпиха, квашена капуста, чорна смородина, журавлина, шипшина, болгарський перець, цитрусові.