11 причин є шпинат

574

1. Молоді ніжні сирі (не пройшли теплову обробку) листя шпинату мають здатність захищати слизову оболонку шлунка, тим самим зменшуючи виникнення виразки. Крім того, в шпинаті виявлені особливі ліпіди, які підвищують стійкість слизової оболонки всього шлунково-кишкового тракту, не допускаючи виникнення виразок і запалень.

2. Такі компоненти шпинату, як калій, фолієва кислота і різні антиоксиданти, корисні при неврологічних відхилень. За деякими дослідженнями, фолієва кислота знижує ризик виникнення хвороби Альцгеймера. Калій є невід’ємною частиною живлення мозку, позитивно впливаючи на кровообіг у судинах і підвищуючи концентрацію і активність нейронів.

3. Шпинат є багатим джерелом бета-каротину, лютеїну і зеаксантину — речовин, корисних для очей і поліпшують зір. Коли ми їмо приготований шпинат, бета-каротин в цьому випадку засвоюється найкраще і безпосередньо допомагає тим, хто страждає від дефіциту вітаміну А, свербежу та сухості. Завдяки протизапальним властивостям шпинат може зменшити набряк і подразнення очей.

4. Високий вміст калію і низький вміст натрію в шпинаті — це подарунок для страждаючих гіпертонією. Фолієва кислота також сприяє зниженню гіпертензії і розслабляє судини, підтримуючи оптимальну роботу серцево-судинної системи.

5. Шпинат містить кілька важливих елементів, таких, як фолат, токоферол і хлорофілін, які були визнані перспективними в лікуванні і профілактиці різних видів пухлин, зокрема раку сечового міхура, передміхурової залози, печінки і легенів.

6. У шпинаті знайдено більш десяти протизапальних сполук. Зелене листя — це свого роду фабрика по очищенню організму від різних запалень. Компоненти шпинату допомагають знизити запалення і рівень хворобливих відчуттів при артриті та подагрі.

7. Шпинат є хорошим джерелом вітаміну К, який сприяє утриманню кальцію в кістковій системі, як і інші «корисні копалини», зокрема, марганець, мідь, магній, цинк і фосфор, що допомагають зберегти кістки міцними і запобігаючи остеопороз. Ці ж мінерали підтримують здоров’я зубів і нігтів.

8. Було доведено, що лютеїн допомагає знизити ризик виникнення атеросклерозу, інфарктів і інсультів. Білок, що міститься в шпинаті, здатний знижувати рівень «поганого» холестерину в крові і ймовірність виникнення бляшок в артеріях. Цей білок легко розкладається під дією ферментів у амінокислоти, які необхідні для людини.

9. Шпинат містить багато антиоксидантів, які знижують шкідливий вплив вільних радикалів, які негативно впливають на зір, викликають такі вікові проблеми, як катаракта, глаукома та дегенерація жовтої плями.
Лютеїн і зеаксантин діють як сильні антиоксиданти, запобігаючи суворі наслідки впливу ультрафіолетових променів на очі.

10. Один з компонентів компонентів шпинату, коензим Q10 — антиоксидант, який грає важливу роль у зміцненні м’язів, особливо серцевого м’яза. За даними багатьох досліджень, це з’єднання може бути використане для профілактики і лікування багатьох серцево-судинних захворювань, таких, як гіперліпідемія, серцева недостатність, гипертонияи ішемічна хвороби серця.

11. Різні рослинні нутрициды і пігменти шпинату захищають шкіру від впливу сонця, в тому числі ультрафіолетового спектру. Вони не тільки захищають, але і сприяють відновленню пошкоджених генів у певній мірі, що запобігає рак шкіри в довгостроковій перспективі.